Alianța Nord-Atlantică va beneficia de ajutorul expertiților în securitate cibernetică din Statele Unite, Marea Britaie și Estonia, iar centrul de comandă va fi inaugurat în 2023, după cum au declarat oficiali NATO citați de Axios.com.

Decizia de a deschide un astfel de centru vine pe fondul nenumăratelor atacuri care au ca țintă rețelele de calculatoare și de comunicații ale NATO. Totuși, chiar dacă organizația va deschide acest centru, va mai dura până ar putea deveni un actor important pe segmentul de cybersecurity.

NATO a decis că spațiul cibernetic poate fi considerat ca ”zonă de război” abia acum doi ani și trebuie să ajungă la o decizie în ceea ce privește acțiunile exacte care vor fi interpretate ca ”acte de război” și care să necesite lansarea acțiunilor de apărare colective.

În urmă cu doi ani scriam despre fapul că biții au devenit cea de-a cincea dimensiune a războilui global și că în era tehnologiei spionajul se face online, iar conflictele militare pot fi pornite printr-o simplă apăsare a unor taste. Acum, teroriștii cibernetici se folosesc de libertatea internetului pentru a îngenunchea națiuni și sute de milioane de oameni ce stau online 24 din 24 de ore.

Aflați și ce este Dark Net – the Good, the Bad, the Ugly.