În primul episod #NOHACK Dictionary al acestui sezon vorbim despre scams. Adică fix despre fraudele online care ne pot lăsa cu inima frântă, dar și cu conturile goale dacă, din păcate, le-am picat victime. Mai simplu spus: țepe digitale.
Ce este un scam?
Scam-ul este o formă de fraudă care exploatează încrederea și vulnerabilitățile oamenilor pentru a obține beneficii necuvenite. De cele mai multe ori, bani, sau date private ale unei persoane (CNP, acces la conturi bancare). Pierderile nu sunt doar financiare, ci și emoționale, în cazul fraudelor romantice.
Scammerii investesc tot mai mult timp și resurse în înșelătoriile pe care le încep pentru a construi relații emoționale, pentru a câștiga încrederea victimelor și a ajunge să aibă acces la bunurile care îi interesează.
Un infractor cibernetic are, în ziua de azi, la îndemână un întreg arsenal pentru a ne înșela. De la mesaje și mailuri false de la companii de curierat, la site-uri false asemănătoare cu cele pe care le folosiți frecvent, apeluri telefonice de la persoane care pretind că sunt angajați ai băncii, polițiști sau medici care ne anunță că cei dragi au suferit un accident și au nevoie rapidă de niște bani pentru tratament.
Urmărește seria #NOHACK Dictionary, pentru că în următorul episod venim și cu mai multe tipuri de scam-uri și exemple de înșelătorii online.
De la conversații private la date financiare și chiar acces la conturi bancare, de la fotografii personale la istoricul de căutare sau detalii despre comportamentul online, toate informațiile sunt foarte valoroase pentru noi, ca utilizatori de internet, dar și pentru hackerii care încearcă să ne inducă în eroare pentru a le obține.
Scammerii profită de încrederea noastră. Tocmai de aceea aceste înșelătorii funcționează. Pentru că ei pot folosi emoțiile noastre cum ar fi teama sau sentimentul de urgență, pentru a ne convinge să acționăm pentru binele apropiaților sau al nostru.
De altfel, acest sentiment de urgență ar putea fi un indicator pentru ca noi să recunoaștem un scam.
Cum recunoști un scam
Așadar, cum ai putea recunoaște un scam? Fix prin această presiune de a acționa rapid: scammerii vor încerca să inducă un sentiment de panică tocmai pentru a te împiedica să gândești rațional. Acum, acum, acum!
De exemplu, ai tăi ar fi suferit un accident. Scammerii spun: dă-ne bani că le trebuie și ei nu pot vorbi. Sau profită acum de oferta asta la un laptop sau cea mai nouă și hot criptomonedă pentru că altfel o să pierzi milioane.
Totodată, scammerii folosesc reclame extrem de emoționale, cu povești lacrimogene, cum ar fi dificultatea proprietarului de a concura cu afacerile mari sau nevoia de a închide magazinul pentru a petrece mai mult timp cu familia. Aceste narațiuni sunt concepute pentru a crea încredere și un sentiment de urgență.
Un alt lucru care ne-ar putea atrage atenția, pentru că tot suntem în era inteligenței artificiale și a deepfakes este faptul că imaginile sau video-urile arată că au fost generate de inteligența artificială. Sunetul nu este sincronizat cu mișcarea buzelor, avem mai mult de 5 degete la o mână, avem personalități care nu ar face asta niciodată, care ne propun acele scheme financiare.
Tot un semnal de alarmă poate fi și faptul că, în cazul unor magazine online care au niște oferte incredibile, paginile de social media sunt recent create: profilurile magazinului pe social media nu au un istoric consistent sau un nivel semnificativ de interacțiune. Acestea au puțini sau chiar deloc urmăritori.
Cum să te protejezi de un scam
- Verifică legitimitatea afacerii: Caută informații despre companie și verifică recenziile clienților. Lipsa unui istoric sau recenziile negative sunt semnale clare de alarmă.
- Analizează profilurile de social media: Caută pagini bine stabilite, cu interacțiuni autentice.
- Fii sceptic la apelurile emoționale: Escrocii știu că poveștile emoționante îți pot afecta gândirea critică. Prin apel la compasiune—fie pentru un mic antreprenor aflat în dificultate, fie pentru o ofertă incredibilă—îți încețoșează judecata și te împing să acționezi rapid.
- Raportează activitățile suspecte: Dacă întâlnești astfel de escrocherii, raportează reclamele și website-urile autorităților locale sau platformelor de social media.
Și, totodată, folosește soluțiile de securitate Bitdefender care blochează website-uri malițioase și frauduloase înainte ca acestea să-ți facă rău sau să-ți strice sărbătorile.
Pentru un plus de siguranță, încearcă Bitdefender Scamio, detectorul gratuit de escrocherii, disponibil pe browsere, Facebook Messenger, WhatsApp și Discord. Scamio poate analiza orice text, mesaj, link, cod QR sau imagine și îți poate spune dacă acestea fac parte dintr-o escrocherie.