Odată cu lansarea criptomonedelor, a apărut o amenințare cibernetică cunoscută sub numele de cryptojacking. În esență, un malware menit să mineze criptomonede pe dispozitivele utilizatorilor de internet.

De ce este un lucru rău? Pentru că acest tip de malware pune presiune pe dispozitivul tău afectându-i puterea de procesare prin minarea de criptomonede fără știrea ta, cauzând astfel o scădere semnificativă a performanței dispozitivului.

În acest al doilea episod al noului sezon #NOHACK, în seria Expert Talks, vom afla de la Bogdan "Bob" Botezatu, Director of Threat Research and Reporting la Bitdefender cum poți identifica dacă minezi criptomonede pentru infractorii cibernetici și cum te pot ajuta funcționalitățile din Bitdefender Total Security împotriva minării neautorizate de criptomonede.

Iată principalele informații pe care le afli din clipul de mai sus. Nu uita să dai un share acestui material și fii atent cla semnele care ar putea indica faptul că ai putea găzdui o aplicație de minare de criptomonedă care îți folosește PC-ul pentru altcineva.

Minarea de bitcoin, necesar de energie cât pentru Argentina

  • Minarea criptomonedelor implică un efort intens pentru procesor și alte componente, ceea ce duce la consum ridicat de curent electric și uzură prematură a hardware-ului. De exemplu, minatul de bitcoin consumă anual 175 de terawați-oră, echivalent cu consumul unor țări precum Argentina.
  • Atacatorii cibernetici folosesc calculatoarele infectate pentru a evita costurile ridicate ale electricității necesare minării. Acest lucru afectează performanța dispozitivelor utilizatorilor, ducând la încălzirea excesivă și diminuarea duratei de viață a componentelor hardware.
  • Pentru a evita detectarea de către utilizatori, atacatorii pornesc procesele de minare în momente când utilizatorii nu folosesc activ calculatoarele. În acest fel, utilizatorii întâmpină dificultăți în a identifica dacă sistemele lor minează criptomonede.
  • Aplicațiile de crypto-jacking sunt adesea incluse în software piratat descărcat din surse neautorizate sau în aplicații compromise.
  • Pentru protecție, se recomandă atenție sporită la ceea ce se descarcă și instalează pe computere. Soluțiile de securitate, precum cele oferite de Bitdefender, pot ajuta prin blocarea site-urilor malițioase, detectarea aplicațiilor suspecte și monitorizarea comportamentului anormal al dispozitivelor.
  • Bitdefender oferă un modul anti-criptojacking care verifică activitatea computerelor și semnalează orice comportament suspect de minare de criptomonede.

Vrem să vă lăsăm cu câteva sfaturi utile pentru a identifica dacă calculatoarele voastre sunt infectate cu aplicații de minare de criptopmonede și cum să le țineți în siguranță de hoții digitali.

  • Un indiciu că sistemul tău ar putea fi compromis este că procesorul sau placa video (GPU) funcționează chiar și când nu există o sarcină în derulare.
  • Ventilatorul face zgomot și PC-ul se supraîncălzește.
  • Scade performanța pentru că atunci când procesul de minare folosește un volum mare de resurse de sistem, există mai puține resurse disponibile pentru sarcinile obișnuite.
  • Dacă nu poți recunoaște unele procese care se desfășoară în Task Manager și acestea consumă un procent mare de resurse de sistem, verifică online pentru a vedea dacă nu cumva sunt programe de minare cripto deghizate ca aplicații normale.
  • Oprirea bruscă a sistemului: forțarea la limită a hardware-ului și supraîncălzirea constantă a sistemului pot pune presiune pe sistemul de operare, ducând la oprirea bruscă a acestuia.

Cum vă protejați de scripturi care minează criptomonede?

  • Soluțiile de securitate Bitdefender previn accesul la site-uri malițioase și detectează comportamentul neobișnuit al aplicațiilor.
  • Activați și folosiți funcționalitatea Cryptomining Protection de la Bitdefender care poate să blocheze toate activitățile de minare de cripmonede pe care le detectează. Are și o setare prin care puteți gestiona manual activitățile de minare de cripto.
  • Asigurați-vă că aplicațiile descărcate sunt semnate digital și evitați descărcarea de software din surse nesigure sau neautorizate.
  • Fiți vigilenți în privința surselor de unde descărcați aplicații și să utilizați soluții de securitate cibernetică.