Senatoarea USR Adina Săniuță a depus astăzi proiectul de modificarea legii 227 din 2015 privind Codul Fiscal, proiect ce se adresează startup-urilor inovatoare care au primit investiție de la business angels sau fonduri.

Care sunt facilitățile fiscale propuse pentru startup-uri?

Astfel, propunerea depusă astăzi, dacă ar fi adoptată ar urma să:

  • scutească startup-urile de plata a 10% impozit pe venit
  • reducă de la 10 la 5% contribuția la CASS
  • reducă de la 25% la 20% contribuția la CAS

Facilitățile fiscale ar fi aplicabile timp de doi ani de la acordarea beneficiului sau dacă startup-ul atinge 50 de angajați, moment când se consideră că a ajuns la un grad de maturitate.

În vederea îmbunătățirii ecosistemului antreprenorial și stimulării creșterii economice, se propune modificarea Codului Fiscal astfel încât startup-urile din România, care au obținut cumulat în decurs de un an o finanțare de minim 100.000 EUR, să poată beneficia de facilități fiscale menite să încurajeze acest gen de investiții.

Condițiile pentru aceste finanțări sunt ca minim 80% din investiție să provină de la un fond de investiții, business angel sau capital de risc (venture capital), iar diferența de 20% poate proveni din orice alte surse de finanțare, cu excepția aportului propriu de capital (inclusiv granturi).

Măsura poate avea impact asupra a 2.500 de startup-uri

Scopul propunerii este reducerea costurilor operaționale ale startup-urilor care primesc investiție, astfel încât să se concentreze pe creștere, crearea de produse de calitate și inovație.

Măsura ar avea impact asupra a aproximativ 2.500 de startup-uri din România, conform rapoartelor și ar putea avea un impact bugetar minim, dar ar putea beneficia startup-urile în așa fel încât să poată să dezvolte mai ușor produsele lor.

Propunerea urmărește reducerea costurilor operaționale pentru startup-urile emergente, permițându-le să-și extindă echipele și implicit să genereze noi locuri de muncă inclusiv pentru tineri și pentru persoanele aflate la început de carieră, care adesea întâmpină dificultăți în a se integra pe piața muncii. Mai mult, prin crearea de noi locuri de muncă, rata șomajului va scădea, precum și riscul excluziunii sociale în rândul tinerilor.

Propunerea menționează că “Startup-urile din România întâmpină dificultăți majore în accesarea fondurilor necesare pentru a concura pe piața internațională și pentru a se dezvolta sustenabil. Acestea primesc finanțări mai mici în comparație cu cele din alte regiuni, precum Europa de Vest și Statele Unite, ceea ce limitează resursele disponibile și îngreunează expansiunea lor. În plus, pe lângă accesul limitat la finanțare, fondatorii startup-urilor românești se confruntă cu obligații fiscale semnificative asupra salariilor, restrângându-le astfel capacitatea de a oferi salarii competitive, care sunt esențiale pentru a atrage și menține talente de calitate și pentru a susține concentrarea fondatorilor pe dezvoltarea companiei".

Ce urmează acum?

Propunerea a fost depusă de către senatoarea USR Adina Săniuță în nume propriu înainte de finalul termenului legislativ, urmând ca ulterior noii senatori și deputați să-și ia funcțiile.

Ulterior propunerea va parcurge drumul prin comisiile parlamentare, la Comisia de Antreprenoriat și cea de buget.

"Propunerea reduce cheltuielile cu taxele cam la jumătate și startup-urile se pot concentra să investească banii primiți de la fondurile de investiții în produs. Ideea a venit de la faptul că mulți fondatori nu au suficient capital cât să angajeze oameni buni și să crească", explică Adina Săniuță pentru start-up.ro.

De asemenea, ea menționează, că această soluție a facilităților fiscale este una menită să încurajeze activ inovația. "În loc să se acorde granturi, care ori nu se acordă obiectiv, ori nu sunt despre inovație, facilitățile acestea ajută startup-urile care sunt deja validate de oamenii de business și de investitor, iar statul vine doar cu un ajutor fiscal", a mai declarat Săniuță.

La elaborarea propunerii au contribuit mai multe organizații din ecosistemul de antreprenoriat din România, printre care ROStartup, Underline Ventures, Romanian Business Leaders și nu numai, inclusiv numeroși antreprenori și antreprenoare din zona de inovație.