Potrivit oficialilor HMD Global, brandul sub umbrela căruia se află compania Nokia, Nokia G42 5G își propune să fie unul dintre cele mai accesibile telefoane cu conectivitate 5G care să poată fi reparat de către utilizatorul final, la nevoie.

Prețul de pornire anunțat de către oficiali pentru Nokia G42 5G, respectiv versiunea cu 6 GB RAM și 128 GB stocare, va fi de 250 de euro, astfel că va fi un terminal 5G destul de accesibil, iar faptul că s-a pus accent pe reparabilitate este un bonus important în acest segment de preț.

Pentru că HMD Global merge și pe ideea de sustenabilitate cu G42 5G, telefonul și ambalajul în care vine împachetat conțin într-o oarecare măsură materiale reciclate.

Am testat și noi la începutul acestui an Nokia X30 5G, un midrange cu valențe premium de la Nokia care, deși este construit cu sustenabilitatea ca factor principal, ne-a impresionat prin calitatea materialelor și prin software-ul foarte bine optimizat.

Construcție și ecran Nokia G42 5G

Revenind la G42 5G, spatele acestuia este realizat din 65% plastic reciclat, iar telefonul ar trebui să fie chiar mai rezistent la căzături și lovituri decât terminalele Nokia din anii trecuți.

Autonomia promisă de Nokia pentru G42 5G este de până la trei zile, însă acest lucru va depinde și de cât de mult utilizezi terminalul. Totuși, ea ar trebui să reziste fără pierderi de performanță la 800 de cicluri de încărcare-descărcare, cu 60% mai mult decât Nokia G50, spun oficialii. Celula de 5.000 mAh se încarcă la cel mult 20W, deci probabil se va încărca undeva la o oră 45 de minute sau două ore.

În ce privește ecranul lui Nokia G42 5G, știm că este vorba despre un LCD, asta pentru că senzorul de amprentă este poziționat pe marginea telefonului, pe butonul de alimentare. LCD-ul va avea o rezoluție doar HD+, deci nu te aștepta la o reproducere a imaginii extraordinară, însă rata de refresh este de 90Hz, iar sticla este protejată cu Gorilla Glass 3

Platformă și actualizări de sistem pentru Nokia G42 5G

Memoria telefonului, 6GB RAM în versiunea de top, poate fi extinsă virtual cu alți 5 GB, iar telefonul va beneficia de două upgrade-uri de sistem Android și trei ani de actualizări de securitate. Asemănător lui X30 5G, Nokia G42 5G beneficiază și de trei ani garanție, mai mult decât oferă alți producători de telefoane mobile. Partea bună este că telefonul vine din fabrică cu Android 13, deci se va opri la versiunea Android 15, destul de bine pentru un telefon de 250 de euro.

Procesorul care se va ocupa de tot ce ține de funcționarea acestui terminal este modelul Snapdragon 480+ 5G de la Qualcomm, iar versiunea de bază vine cu 4 GB RAM și 128 stocare. Telefonul suportă și card MicroSD de până la 1 TB, dar nu vei putea adăuga un al doilea SIM dacă alegi să folosești un card de memorie.

Camera principală este de 50 MP, iar reprezentanții HMD Global spun că o bună parte din funcțiile disponibile pe aceasta au fost împrumutate de pe modelul mai scump X30.

Pe partea de conectivitate, Nokia G42 5G vine cu suport pentru WiFi 5, iar telefonul este WiFi 6-ready, potrivit oficialilor, Bluetooth 5.1 și, evident, 5G.

Nokia G42 5G vine și cu certificare pentru rezistență la praf și apă IP52.