În căutarea ideii perfecte și a pernei perfecte

Cristian Căzănaru nu este la prima lui afacere, deși are doar 22 de ani. Acum trei ani povesteam tot despre el pe start-up.ro, când dădea o nouă viață unor instrumente folosite, pe care le transforma în obiecte decorative, pe care le puteai folosi ca mobilă ambientală acasă sau în diverse spații din HoReCa.

Luthierz, cum se numea prima lui afacere, nu a continuat, dar eșecul de aici trece la capitolul lecții, după cum ne spune chiar antreprenorul:

”Am învățat foarte multe, mai ales din decizia de a mă opri. LuthierZ mi-a deschis ochii asupra faptului că un business scalabil trebuie să rezolve o nevoie reală pentru o piață destul de mare și cu ajutorul unui produs corect.”

Cu lecția învățată, Cristian a știu că trebuie să caute o problemă reală și să rezolve o nevoie bine definită a oamenilor. Ce mai știa era că trebuie să facă asta cu ajutorul unor produse tangibile, pentru că nu avea resursele necesare de a începe un startup tech.

”După zeci de scenarii și luni de căutat ideea perfectă, am început să mă interesez de probleme în domeniul somnului, și vorbind cu oameni din jurul meu pe care îi admir, am descoperit că toți se simțeau limitați de nopțile de somn precar. Săpând mai departe, am aflat că perna pe care oamenii dorm are un impact enorm asupra somnului, iar eu fiind de asemenea pretențios la perne, am decis să fac tot ce pot să creez perna perfectă.”

Somnul ca nevoie în business

Iar antreprenorul pare că a depistat o problemă reală, pentru că un studiu recent realizat de CIPRA (Centrul de informare, prevenire risc și analiză) arată că românii au cele mai puține ore de somn dormite noaptea dintre europeni, mai exact 6,9 ore.

Mai mult, jumătate dintre ei spun că au un nivel mediu al calității somnului. De aceea, Cristian era în căutarea pernei perfecte, care să ajute oamenii să doarmă mai bine și, dacă tot dorm puțin, măcar să doarmă alea câteva ore cât mai bine.

În procesul de a obține perna perfectă, pentru brand-ul Nuit, antreprenorul a implicat în dezvoltarea produsului kinetoterapeuți, medici ortopezi și somnologi.

Așa cum ne spune el: ”cel mai important aspect este că pernele noastre sunt dezvoltate și testate pentru a rezolva în mod real nevoile legate de somn. Nu facem compromisuri la calitate pentru a maximiza marjele și nu promovăm de acele gimmik-uri care sună bine, dar nu au niciun impact. Am construit întreaga noastră activitate în jurul clientului – de la produse, la site, sistemul de recomandare și politica de retur de 101 nopți. Pe termen lung, ne dorim să îmbunătățim produsele actuale și să dezvoltăm noi categorii, astfel încât să devenim destinația unică pentru toate nevoile legate de somn.

Ca să facă asta și ca să poată adăuga și alte produse pentru un somn mai bun, s-au concentrat inițial pe calitatea pernelor și s-au ultra-specializat pe această misiune.

Începuturile dificile în business

Ceea ce credea Cristian că va fi simplu, s-a dovedit a fi un pic mai dificil decât planul de pe hârtie. El credea că e suficient să ia legătura cu niște fabrici care să dezvolte pentru el ”perna tuturor pernelor”, să facă publicitate și apoi să crească rapid.

Realitatea a fost că s-a lovit de MOQ - cantitate insuficientă, de reclame ineficiente, de un site greu de dezvoltate și de buget limitat. Așa că a lucrat cu ce a putut. În primul rând cu timpul lui, ”muncea cât avea ochii deschiși” și lucra pe termenii fabricilor: punea la vânzare doar produsele pe care acestea i le ofereau ca mostre.

Începuturile nu au fost ușoare: inițial avea un buget de doar 600 de euro pentru a achiziționa stocul inițial, dar și pentru investiții în marketing. Astfel, munca se dădea în a convinge fabricile să îi trimită câte 2-3 perne, în loc de sute, pentru a putea testa o gamă cât mai variată de produse.

Pe lângă partea de producție, ce a mai învățat Cristian din dezvoltarea Nuit este că: ”nu există perna perfectă pentru toată lumea. În funcție de conformația corpului tău, ai nevoie de o anumită fermitate, înălțime și chiar și umplutură. Aș zice că pernele disponibile într-o singură mărime sunt un red flag. De aceea, noi oferim o linie restrânsă de perne, dar cu multiple variante, alături de un sistem de recomandare care ia în considerare anatomia ta și preferințele personale, ca să poți alege ceva potrivit ție.”

Astfel, vânzările efective, cele din afara cercului de prieteni, au început abia în februarie 2024. Pe măsură ce vânzările au început să crească, lui Cristian i s-a alăturat în afacere și Vlad Bordei, care a preluat partea operațională, în timp ce primul fondator a continuat să se ocupe de marketing și clienți.

”Împreună am reușit să atragem o investiție de 50.000 de euro de la un grup de investitori, printre care fondatorii Unfrosen.com și alți antreprenori din ecosistemul startup-urilor locale. Și de acolo a început adevărata poveste a branului Nuit.”

Brand tânăr, caută încrederea publicului

Acum, fondatorilor le e clar că 2025 se conturează pe creștere.

Odată rezolvată partea de producție și canalul de distribuție, Cristian a mai avut un hop. Și acesta a fost reticența publicului de a cumpăra un produs premium de la un brand mic. Așa cum ne spune el, e greu să faci diferența dintre calitate și o țeapă de la un brand trecător.

De aceea, pentru a trece în tabăra brand-urilor bune, fără intenții de țepuire, Nuit face trei lucruri:

  • teste de calitate și eficacitate. ”Când vine vorba de calitate, fiecare componentă din pernă este certificată de laboratoare terțe și este supusă unor teste de rezistență (timp, tensiune, elasticitate). Pentru eficacitate, analizăm somnul persoanelor care le testează și comparăm modul în care diverse categorii de persoane se simt înainte și după somnul pe pernele noastre.
  • suport telefonic specializat și sistem de recomandare
  • politica de retur după 101 zile de testare. ”Să pui capul 2 minute pe o pernă într-un showroom sau doar să o pipăi, nu este suficient pentru a-ți da seama dacă este alegerea ideală, cu atât mai mult un brand online trebuie să poată asigura clientul că va face alegerea potrivită. Până nu dormi câteva nopți pe ea, nu vei ști dacă este perna ideală. De asta, oferim și 101 nopți pentru retur, astfel încât să luăm toată greutatea de pe umerii clientului. Nu îți place perna, o schimbi sau primești banii înapoi. Pernele acelea „pierdute” sunt un cost pe care ni-l asumăm, e dureros, dar esențial.”

Și au avut și clienți care au returnat perne, pe motiv că și-ar fi dorit poate o pernă cu puf mult mai tare, sau o pernă din latex un pic mai pufoasă. Dar aceste retururi le trec la feedback și la îmbunătățirea produselor viitoare.

Dintre produsele vedetă din portofoliul actual, Cristian ne spune despre: ”perna Plume cu 3 camere, pentru că este wow. Oferă suficient suport cervical datorită penelor din camera centrală, și cu toate acestea nu simți textura aceea neplăcută pentru că în camerele exterioare ai doar puf care este deosebit de confortabil și în care te cufunzi. Cred totuși că perna Silva din Latex Natural va străluci curând, pentru că vine vara, iar pe lângă suportul cervical specializat pe care îl oferă, latexul respiră extraordinar de bine și ceva îmi spune că verile nu devin mai reci.”

Antreprenoriatul se face doar alături de alții

Nuit este un brand tânăr, cu un an de activitate pe piață. Dar planurile sunt invers proporționale vârstei business-ului și antreprenorului din spatele acestuia.

”Ne imaginăm un viitor strălucit și încet-încet îl construim. Vrem să ne extindem și în spații fizice prin parteneriate, dar și showroom-uri proprii, să extindem gama de produse și să intrăm în alte piețe din Europa.”

Cristian a avut un parcurs care i-a deschis mintea spre antreprenoriat și datorită facultății pe care a parcurs-o, The Entrepreneurship Academy, unde a fost student cu ajutorul unor sponsorizări și burse private de peste 40.000 euro.

Aici e spațiu unde a învățat ceea ce știa că-și dorește de la viață: să construiască la visul lui, nu al altuia. De aici a învățat skill-uri,a dezvoltat relații, dar cel mai important aspect e că a primit o verificare a realității din piață, cea în care antreprenoriatul e greu, implică mult efort și e nevoie de concentrare susținută. Poate de aici și nevoie unei minți limpezi, care vine după un somn cu adevărat odihnitor.

Iar ca lecție de final și de gând de luat la culcare, vă lăsăm și o concluzie a tânărului antreprenor după ani de studiu, un business închis și unul nou pornit:

”Ideea de Self-made e un mit. Eu nu am trecut prin asta și nu văd pe nimeni din jurul meu care să fie self-made. Am pornit de jos, doar că fără mentori, sponsori, prieteni, parteneri, clienți, nu aș fi făcut nimic.”