Matthew Griffin este unul dintre cei mai respectați futurologi ai momentului și lucrează cu guverne și firme uriașe. Am discutat cu el la finalul anului trecut în cadrul evenimentului IQ Digital de la Brașov despre tehnologie, capitalism etic și cum putem aduce schimbări cu ajutorul acesteia.
Matthew Griffin îi pune pe clienții lui mari să răspunde la trei întrebări simple: Care e problema rezolvată? Cum vor rezolva problema? Care e momentul potrivit să aduci pe piață un produs revoluționar? Pentru el pregătirea pentru viitor presupune o cultură adecvată scopului, oameni, procese și resurse care să transforme compania din teme.
El crede că antreprenorii se uită din ce în ce mai mult la o strategie de “degrowth”, practic încetinirea temporară a creșterii cu orice preț pentru viitorul planetei.
Cum putem să încetinim lucrurile? “Viitorul nu este scris însă. Dar 75-95% din tineri consideră că ceea ce spunem că este capitalismul tradițional nu este potrivit pentru scopul său și nu ar trebui să fie Steaua Nordului după care ne ghidăm”, explică Matthew Griffin.
Din acest motiv, consideră Matthew Griffin, trebuie să ne bazăm pe capitalism etic, unde pentru fiecare dolar investit încerci ca antreprenor să obții:
- Creșterea profiturilor, un lucru tradițional în capitalism
- Vrei să crești profitul, dar să maximizezi beneficiile oferă de companie comunității din jurul tău, dar și planetei.
Când vine vorba de agenda de “degrowth”, Griffin spune că din ce în ce mai multe țări se uită la probleme precum seceta și lipsa apei, dar există un challenge enorm.
“Vrem ca economiile să se reducă în dimensiune, dar asta ar duce la mai puțini bani în general, la fonduri mai mici pentru a avea grijă de cei bolnavi și bătrâni, oameni mai săraci și cu acces la mai puține produse. Deci va avea un impact asupra vieții noastre. Mișcarea de degrowth spune că modul în care trăim nu este sustenabil. Fiecare dintre noi folosește resurse ca pentru 1,7 oameni”, explică futurologul.
Dacă încetinirea nu e soluția, atunci care este? Ei bine, tehnologia.