Antreprenoriatul e unul dintre cuvintele cele mai la modă în ultima vreme. E promovat printre tineri, dar momentul esențial este de multe ori în liceu. Mara Șteiu, o tânără din Gherla, a dezvoltat un program prin care-i învață pe liceeni tainele afacerilor - iXperiment.

Mara Șteiu are 19 ani, dar antreprenoriatul a început pentru ea de la 17 ani, când a participat la Startup Pirates, împinsă de la spate de mama ei, profesoară de matematică. După o experiență într-un startup care construiește un joc educațional de antreprenoriat, a ales drumul propriu, prin organizarea unui accelerator de afaceri pentru liceeni. După terminarea liceului, tânăra din Gherla a fost admisă la Babson College, dar a decis să-și ia un an de pauză, așa-numitul gap year.

iXperiment Mentors

iXperiment e un accelerator pentru liceeni, organizat la biblioteca județeană din Cluj-Napoca, unde participă mai multe echipe formate din elevi.

Cum funcționează iXperiment

Programul pentru liceeni a fost început anul acesta de Mara, după ce a decis să-și ia un an sabatic până la începerea facultății. A vrut să înceapă educația din timpul liceului, pentru că există deja programe concentrate în jurul studenților.

„Majoritatea activităților de antreprenoriat sunt adresate studenților. Elevii ar trebui să știe că antreprenoriatul este o opțiune, și să guste din experiența asta, inclusiv din etapele lansării unui startup“, explică Șteiu pentru start-up.ro.

A lansat iXperiment în parteneriat cu Fundația „Noi Orizonturi“ și cu ajutorul unui mentor din Statele Unite. A construit singură conceptul, a strâns banii de la sponsori, iar conținutul l-a făcut alături de George Deriso de la Unreasonable Institute, mentorul său.

Afis-iXperiment

iXperiment se desfășoară din februarie în Cluj-Napoca, iar finalul va avea loc pe 28 mai. E construit pe patru capitole importante: iDeate, iNnovate, iNitiate și iTerate, faze ale construcției unui produs. În primă fază, iDeate a însemnat o introducere în antreprenoriat și au fost selectate șapte startup-uri care să continue să-și construiască produsele gândite. La iNnovate liceenilor li s-a explicat conceptul de inovație și au fost create MVP-uri pentru testarea pieței. iNitiate e etapa programului care oferă noțiuni de money management, modele de monetizare și alte ponturi de vânzări. În etapa de iTerate, care va avea loc pe 13 mai, liceenii vor ajunge în momentul în care învață să pitchuiască, să facă marketing și să găsească investitori, pentru a se pregăti de piață.

„Fiecare echipă are câte un mentor care-i ajută cu tema discutată: Dragoș Petrescu, Radu Georgescu, Camelia Șucu sau Dan Pitic sunt unii dintre mentori“, explică Șteiu. Media de vârstă a participanților este de 16-19 ani, iar întâlnirile lor au loc în Biblioteca Județeană Octavian Goga din Cluj, care-i susține pe tinerii antreprenori.

După iXperiment

10537432_437169406443176_8068397564893090540_n
Mara Șteiu

Mara Șteiu va lucra anul acesta la iXperiment, dar după această primă ediție vrea ca programul să continue chiar dacă ea va pleca la facultate. A fost acceptată la Babson University în Boston.

Momentan, s-a ocupat de premiile pe care le primesc participanții în cadrul Best Youth Startup de pe 28 mai. „Fondatorul startup-ului câștigător va primi o bursă de 5.000 de dolari pentru a participa la Watson University din Boulder, Colorado. E un accelerator de 4-6 luni care tratează etapele ulterioare celor pe care le explicăm la iXperiment“, explică Mara Șteiu.

„După anul acesta vreau să mă duc la Babson. Aș vrea ca iXperiment să continue și în anii viitori. Acum încerc să găsesc oameni care să continue mișcarea aceasta, iar eu să ajut cu resurse umane și poate chiar financiare din Statele Unite“, a spus Șteiu.

Liceenii, față în față cu antreprenoriatul

Mara a avut ocazia să treacă prin experiența celor din iXperiment. A început antreprenoriatul la 17 ani, iar până anul trecut a fost implicată în dezvoltarea unui produs educațional sub forma unui joc. Tinerii vin cu multe preconcepții privind antreprenoriatul. După cum spunea și Radu Georgescu în interviul acordat start-up.ro, de multe ori cei mici consideră că banii sunt răi.

„Își pun atât de multe întrebări. Se gândesc încontinuu și nu fac. Am avut și eu problema asta. E bine să îți cunoști riscurile, să fii calculat, dar trebuie să găsești un balans între gândire și execuție. De asemenea, vor să li se spună cum să facă, așa cum e la școală“, povestește Mara.

„La școală lucrurile sunt destul de clare: faci asta și primești 10. Acolo știi rețeta succesului. E o diferență între școală și lumea antreprenoriatului, iar ei încearcă să se adapteze“, mai spune fondatoarea iXperiment.

O altă provocare pe care au întâlnit-o tinerii a fost faptul că nu sunt obișnuiți să insiste pentru a da de cineva, în cazul de față de mentori. Mara nu i-a pus în legătură direct, ci i-a pus să-i contacteze ei pe antreprenori, să insiste dacă nu primesc un răspuns și să cunoască provocarea de a ajunge în capătul corect al săgeții mouse-ului unui investitor.

Câțiva participanți la iXperiment

Careerzone este o platformă educațională prin intermediul căreia elevii de liceu vor putea cunoaște experți în diferite domenii care să-i ajute în căutarea carierei potrivite. Elevii vor avea ocazia să experimenteze timp de o zi ceea face un avocat/inginer/medic etc.

Lancerr (lancerr.ro) oferă servicii digitale pentru nevoile tale. Soluțiile sunt oferite prin intermediul freelancerilor locali. Platforma oferă servicii de web development, graphic design și branding.

iUniversity este un program de orientare profesională a elevilor, pentru invătămantul universitar. Acest program oferă oportunitatea tinerilor elevi din clasele a 11-a și a 12-a să simuleze postura de studenți, pentru a evalua din perspectivă subiectivă viitoarea facultate din care vor face parte.

Resto.fit este un startup care redefineste procesul prin care clienții interacționează cu restaurantele, calitatea serviciilor oferite și își dorește să elimine fast-food-ul definitiv din viața oamenilor.