Bazele OGOR au fost puse în 2019, însă abia de anul trecut startup-ul câștigat mai multă vizibilitate odată cu participarea în cadrul Innovation Labs. De altfel, la finalul programului, OGOR a câștigat Best Business Award și a fost primit în cadrul programului de accelerare Orange Fab.

Date din ogor pe baza cărora fermierii pot lua decizii

Echipa OGOR a dezvoltat un startup agri-tech dedicat fermierilor, ce folosește imagini satelitare pentru a construi un istoric viu al practicilor agricole executate pe terenurile fermierilor în ultimii trei ani. Scopul serviciului este de a traduce un conținut mare de informații despre starea terenurilor agricole într-o formă accesibilă fermierilor.

”Ideea OGOR a apărut în 2019, când am fost provocați de un fermier să propunem și să dezvoltăm o soluție inovatoare pentru agricultorii din România. Momentul decisiv a fost acela în care fermierul a văzut hărțile satelitare Copernicus, descoperind o perspectivă total nouă asupra terenurilor și fermei sale”, ne povestește Dafina Jeacă, unul dintre fondatorii OGOR.

Recunoaște că la acel moment din 2019 porniseră de la o idee, lucru care nu este de ajuns pentru a construi o aplicație matură într-o piață foarte bine definită.

După ce au petrecut primele luni vizitând ferme și intervievând fermieri, au analizat soluțiile pe care aceștia le au la dispoziție, problemele pe care le întâmpină și soluțiile de care au nevoie, au descoperit o nișă foarte puțin exploatată. Așa că au pornit la drum.

”Primul pas a fost să găsim o formă de finanțare, care s-a concretizat rapid prin câștigarea grantului Copernicus Incubation (prima echipă din România care a câștigat acest grant). Astfel, împreună cu încă patru profesioniști IT expermentați, am înființat startup-ul OGOR în august 2019. Platforma ogor.ro a devenit disponibilă în martie 2020 și acum, un an mai târziu, este folosită de peste 100 de fermieri din România, Franța, Belgia și Bulgaria și acoperă mai mult de 120.000 ha de terenuri agricole”, adaugă Dafina.

Cum sunt agricultorii români?

Ce au descoperit în acest an de existență? Că agricultura din România este foarte diversă, pornind de la naționalitatea fermierilor (pe lângă români, și olandezi, italieni, germani, francezi), că fermele au dimensiuni ce variază de la 5 hectare la 50.000 de hectare, că se practică agricultură durabilă, ecologică, convențională.

Dar au observat și puncte comune în rândul tuturor fermierilor cu care au luat contact.

”Ni s-a părut că sunt asemenea unor pompieri: mereu sting focuri, mereu în fugă, fără a avea răgazul de analiza, de a pune la punct un management coerent și cu o viziune de dezvoltare durabilă”, observă Dafina.

Un alt element pe care l-au observat este legat de aspectul productivității. ”În România este mult sub media din Europa. Iar acest lucru este cauzat nu numai climat sau de condiții nefavorabile, de exemplu anul 2020 care a fost foarte secetos și agricultura a suferit foarte mult, dar nu doar în România, ci în toată Europa. Una dintre cauze pentru această productivitate mică este și imposibilitatea de a determina sau de a găsi la timp probleme din cultură, cu solul, erori care afectează cultura și care, la final, afectează productivitatea”, detaliază Dafina.

Aici vine Ogor. Ei oferă fermierului posibilitatea să detecteze la timp probleme din cultură, pe care nu le poate observa la o vizită normală în câmp, pe marginea terenului.

Ce servicii oferă OGOR fermierilor?

OGOR este o aplicație de monitorizare a terenurilor arabile. Așa cum precizează Dafina, este un serviciu dedicat fermierilor care au peste 20 ha de terenuri agricole, prin care pot controla starea culturiilor și efectele pe care lucrările agricole le au asupra acestora.

”Noi le oferim agricultorilor o unealtă de analiză și control, construită pe mai multe tipuri de date: imaginile satelitare Copernicus cartografiate sub forma unor hărți de vegetație, hărți de umiditate din plantă, hărți de umiditate a solului, disponibile din 2017 la zi, actualizate săptămânal, date meteo istorice, rezerva de apă din sol și prognoza meteo pe următoarele 7 zile”, spune cofondatoarea OGOR.

Fermierii au acces la un jurnal complet al fermei din 2017 la zi, pot executa o inspecție eficientă a terenurilor prin identificarea la timp a potențialelor probleme, vizibile imediat în hărțile de vegetație, pot descoperi potențialul ascuns al fiecărui hectar prin corelarea productivității cu evoluția hărților de vegetație, pot înțelege efectele lucrărilor agricole asupra culturii prin compararea de hărți de vegetație ale mai multor terenuri, pot colabora și se pot consulta la distanță cu experți externi ai fermei.

”Prin constanta utilizare a acestor funcționalități, fermierii dețin controlul asupra evoluției culturii, înțeleg efectele decizilor agricole, câștigă timp și pot recupera pierderile determinate de factori umani sau mecanici”, completează Dafina.

În ceea ce privește costurile asociate folosirii aplicației OGOR, serviciul este oferit sub forma unui abonament anual, cu un cost calculat în funcție de dimensiunea/ suprafața fermei.

”Pentru a putea folosi acest serviciu, fermierul nu este nevoit să cumpere utilaje sau echipamente noi, să își schimbe modul de lucru sau să aibă cunoștințe tehnice avansate. Are nevoie doar de un calculator și un telefon mobil, ca în doar câteva ore de la momentul creării contului OGOR, să aibă acces la toate datele satelitare disponibile, cartografiate pe terenurile sale”, precizează Dafina, adăugând faptul că, folosind resursele puse la dispoziție de ei, fermierii beneficiază de ajutor în managementul culturilor și în detecția timpurie a problemelor, salvându-și, astfel, cultura, reducând costurile și crescându-și productivitatea.

Mai mult control asupra fermei prin tehnologie

Din punctul ei de vedere, tehnologia este cea care îi aduce fermierului de pretutindeni control.

”Și nu e un control de dragul lui, ci e un control care aduce cu sine un management sănătos, eficient, prin care fermierul înțelege care sunt consecințele pe care practicile agricole le au asupra solului și a mediului. Cred că trăim un moment unic prin care fermieri de pe tot globul au acces la tehnologii extraordinare, la soluții digitale inovatoare. De exemplu, utilaje super avansate, autonome, care pot fi ghidate de la birou, senzori din sol care analizează componența bio-chimică a solului, imagini satelitare care te ajută să-ți monitorizezi ferma. Toate aceste soluții au în spate munți de date pe care le procesează și le transformă în rapoarte, în acțiuni, sugestii care-l ajută pe fermier în activitatea lui zilnică”, apreciază Dafina.

Iar tot acest progres tehnologic în domeniul agricol a fost condus de intrarea tinerilor, tot mai mult, în acest domeniu, fie prin schimbul de generații care începe să aibă loc, fie prin atractivitatea noilor modalități de a lucra terenurile.

”Agricultura are nevoie să adopte tehnologii noi și tinerii încep să înțeleagă că afacerile în acest domeniu nu se fac doar cu plugul, ci modern, de la birou, cu tehnologie, cu telefonul și laptopul în brațe”, spune Dafina, încrezătoare că, deși în acest moment, productivitatea anuală în România este sub media europeană, în 10 ani va fi peste cea din Europa.

”De ce spun asta? Pentru că există această suită de soluții, iar fermierul din România are un mare ajutor: avem o infrastructură de telecomunicații dezvoltată, disponibilă în toată țara și capabilă să susțină soluții cu nevoie mare de resurse. Fermierul este ajuta de această fundație să adopte tehnologie și soluții software. Luându-ne după creșterea pe care am simțit-o în platformă, facem o previziune și îndrăznim să spunem că în 5 ani, 50% dintre ferme vor adopta soluții digitale și le vor fi indispensabile”, adaugă cofondatoarea OGOR.

Estimări și prognoze cu ajutorul machine learning

În ceea ce privește dezvoltarea startup-ului românesc, în anul 2021 au două direcții vizate pentru a continua dezvoltarea soluției OGOR.

Prima din ele este legată de dezvoltarea continuă a serviciului, prin funcționalități și componente noi. ”Până în acest moment am construit o unealtă de monitorizare a terenurilor arabile. Pe această fundație solidă adăugăm treptat noi module, care vor aduce noi beneficii fermierilor. Unul dintre acestea, este un modul dezvoltat printr-un parteneriat cu ESA (Agenția Spațială Europeană), un algoritm de Machine Learning prin care facem detecția automată a culturii de porumb, o estimare a productivității porumbului pentru sezoanele anterioare și o prognoză a potențialului de productivitate pentru sezonul în curs”, explică Dafina.

A doua direcție vizată este de natură comercială. Și-au mărit echipa și cu specialiști din acest domeniu și împreună vor implementa strategia comercială de vânzare și distribuție în toată România.

Până în acest moment, activitatea OGOR a fost susținută cu ajutorul unor granturi europene dedicate startup-urilor care construiesc business-uri ce au la bază imaginile satelitare: ESA (Agenția Spațială Europeană), EIT Climate KIC, EIT Food, Copernicus Incubation, Copernicus Accelerator.

”Din momentul în care am pornit OGOR, acum un an jumătate și până acum am investit în dezvoltarea startup-ului aproximativ 300.000 euro, iar în acest moment suntem în ultima etapă în procesul de ridicare a unei prime runde de investiții prin care ni se vor alătura un grup restrâns de business angels”, concluzionează Dafina Jeacă, unul dintre cei 5 fondatori au startup-ului românesc agritech OGOR.

*Interviul a fost realizat la TechHub Bucharest.