OPERANDO Project, un consorțiu de organizații din Europa printre care se află Fondazione Centro San Rafaele, Oxford Computer Consultans, University of Piraeus Research Center, IT Innovation, Progetti Di Impresa, Romsoft, și-a propus să schimbe acest lucru odată cu lansarea unui serviciu care ne va oferi ceva mai mult control asupra datelor pe care le dăm provider-ilor de servicii online, anunță TheNextWeb.

Astfel, PlusPrivacy este un serviciu de tip open-source (adică software-ul este deschis oricărui utilizator care poate să acționeze liber asupra procesului de dezvoltare) care oferă un centru de control unitar al privacy settings-urilor de pe rețelele sociale. În esență, utilizatorii pot controla din acel dashboard setările de confidențialitate pentru Facebook, Twitter, LinkedIn și pentru alte rețele, oferind doar informațiile personale pe care aceștia și le doresc să le împărtășească cu restul lumii.

În plus, prin intermediul PlusPrivacy utilizatorii au și un dashboard prin care pot vedea datele colectate de aplicații și de extensiile din browsere pe care le-au instalat. Pe viitor, serviciul va avea și un așa numit ”Privacy-for-Benefit” tool, prin care utilizatorii își vor putea vinde, parțial, datele personale în schimbul unoor ”beneficii economice”.

Serviciul oferit de OPERANDO Project este finanțat prin intermediul programului Horizon 2020 și va fi gratuit pentur utilizatorii individuali. Platforma este încă în faza de testare, dar cei interesați se pot înscrie pentru testare aici (pentru Chrome trebuie instalată mai întâi extensia PlusPrivacy).