Abonează-te aici la canalul nostru de YouTube. Vezi în avanpremieră review-urile noastre publicate dimineața acolo și nu uita să-ți activezi notificările ca să fii anunțat.


Înainte de toate trebuie să vorbim despre design deoarece este un telefon arătos, modern, cu o construcție solidă din sticlă și aluminiu.

Culoarea pentru modelul pe care l-am avut în teste este una foarte frumoasă: o combinație de albastru, turcoaz și verde, iar în funcție de lumina soarelui capătă și valențe mov. Un alt lucru care nu se observă decât după ce folosești telefonul este faptul că pe spate sunt niște striații interesante ce sunt vizibile în reflexia sticlei. Tot pe spate, în partea de sus, avem și modulul camerei foto ce iese puțin din carcasă, dar fără a fi exagerat, iar în partea de jos avem logoul Oppo.

Pe partea stângă avem două butoane de volum, iar în dreapta un buton de power. Nu în ultimul rând, pe muchia de jos avem un port de încărcare USB-C, un difuzor și slotul pentru cardul SIM, iar în partea de sus avem un al doilea difuzor.

Ecranul este curbat pe margini, similar cu ceea ce am văzut de la Samsung sau Huawei, cu o mică perforație în partea din stânga sus (cum te uiți la ecran). Marginile negre ale ecranului sunt destul de mici

Este un telefon bine construit, fără surprize neplăcute, cu un design standard premium care va satisface dorințele oricărui cumpărător de telefoane premium.

Display - Oppo Find X2

Tot în linie cu alte telefoane premium de anul acesta, Oppo Find X2 are un display de 6,7 inci, cu o rezoluție QHD și o rată de refresh de 120 Hz. Și aici, spre deosebire de Samsung S20, nu trebuie să faci un compromis și le poți avea pe amândouă: rezoluție maximă și rată de refresh mare.

Cei care ne urmăriți știți că sunt un fan declarat al ecranelor cu rată de refresh de 120 Hz și sper ca toți mari producători să le implementeze pe modelele de top. Oppo intră în rând cu Samsung, Asus și alții și aduce 120 Hz pe display-ul lui Find X2. Astfel de ecrane au o fluiditate crescută și sunt perfecte pentru navigat pe internet sau pentru jocuri.

Creșterea ratei de refresha imaginii aduce o creștere notabilă a clarității ecranului. Oppo Find X2 vine cu un sistem inteligent care face trecerea de la rezoluția QHD+ la FHD+ și de la rata de refresh de 120 Hz la 60 Hz pentru a economisi baterie, în funcție de modul în care utilizezi telefonul.

Un alt element care mi-a atras atenția la acest display este faptul că are o adâncime a culorilor de 10 biți (8+2) și că este calibrat din fabrică. Asta se traduce în culori mai bogate, iar cei de la Oppo susțin că telefonul poate afișa peste 1 miliard de nuanțe de culoare. În practică se traduce în imagini frumoase, atât pe internet, cât și în filme sau fotografii. Calibrarea ecranelor asigură că display-ul pe care-l privești îți afișează cele mai corecte culori. Astfel, Oppo susține că în modul „cinematic” ecranul Find X2 are o precizie a culorilor de delta E-0,4 și 2.2 Gamma, adică o acuratețe excelentă. Eu l-am folosit așa și am fost foarte mulțumit de ceea ce am văzut.

Ecranul lui Oppo Find X2 este foarte luminos și poate atinge un maxim de 800 de niți, ceea ce înseamnă că vei putea folosi telefonul indiferent de cât de mult soare e afară. Ultra Vision Engine este o tehnologie Oppo care transformă conținutul SDR în HDR, deci culori mai aprinse, contrast mai mare și așa mai departe, dar acest motor ar fi capabil să crească și numărul de cadre dintr-un clip video, transformând unul de 24 FPS sau 30 FPS în unul de 60 FPS sau chiar 120 FPS.

Principiul se bazează pe estimarea traiectoriei de mișcare a fiecărui cadru pe baza conexiunilor dintre două cadre. Realizând predicții inteligente bazate pe primul și al doilea cadru, se fac calcule pentru a determina diferența dintre elementele în mișcare din acestea. În cele din urmă, o imagine este generată și inserată între cadrele brute.

În practică, eu nu am observat o diferență în vizionarea diferitelor tipuri de conținut video pe YouTube și pe Netflix, însă chiar și așa nu cred că e o idee prea bună de a transforma un film turnat în 24 fps în unul de 60 fps.

Performanță - Oppo Find X2

Oppo Find X2 are toate componentele unui telefon de top din 2020: procesor Snapdragon 865, 12 GB RAM, un spațiu de stocare rapid UFS 3.0 de 256 GB, bluetooth 5.1, Wi-Fi 6, baterie de 4200 mAh ce poate fi încărcată la 65 de wați.

Există versiuni cu 8 GB RAM și 128 GB spațiu de stocare. Ce îi lipsește este o mufă de căști (pentru cei care mai duc dorul căștilor cu fir), încărcare wireless și spațiul de stocare nu poate fi extins printr-un card microSD.

Însă aceste neajunsuri nu sunt atât de mari dacă folosești deja căști wireless, ai spațiu în cloud și nu te dai în vânt după încărcarea relativ lentă wireless.

În altă ordine de idei, Oppo Find X2 este un telefon performant și rulează orice fel de aplicații și de jocuri, faci multitasking cu ușurință și nu am întâlnit niciodată o încetinire a telefonului. Combinația de componente de top va fi una bună pentur cel puțin doi ani de acum înainte. De asemenea, ai parte și de conectivitate 5G, așa că și aici ești acoperit pentru viitor.

Smartphone-ul rulează Android 10 și peste este aplicată interfața ColorOS 7, probabil una dintre cele mai bune interfețe de Android. Îmi place. E curată, minimalistă și permite o personalizare mai mare - adică poți schimba animația pentru senzorul de amprentă sau felul în care să scapi de notificări, prin glisare la stânga sau la dreapta.

Apropo de senzorul de amprentă din ecran, este unul destul de bun și de precis, însă am văzut altele mai rapide.

În rest, ai dark mode, unelte de digital wellbeing, un mod dedicat gamingului și așa mai departe. Bateria de 4200 mAh este destul de mare pentru o zi de autonomie cu rezoluție QHD+ și o rată de refresh de 120 Hz. Totuși, poți să fii mai conservator cu bateria și să obții o autonomie de o zi jumătate sau două zile. Oricum, nu mi se pare o mare problemă atunci când poți să încarci telefonul de la 0 la 100 în aproape 40 de minute. Dacă lași telefonul la încărcat 10 minute obții un procent de încărcare de vreo 35%.

Camere foto - Oppo Find X2

Și acum să trecem la camerele foto. Sunt patru la număr: trei pe spate și una în față. Camera de selfie este una wide de 32 MP, iar pe spate avem un senzor principal de 48 MP, un telefoto de 13 MP cu zoom hibrid 5x și o cameră ultrawide de 12 MP.

Senzorul principal de 48 MP este unul Sony și unul destul de mare cu o deschidere maximă a diafragmei de f/1.7. Fotografiile realizate de această cameră sunt excelente pe timp zi, cu detalii, culori contrastante și expunere bună. Atunci când lumina scade poți să apelezi la modul de fotografiere nocturn, ce obține rezultate bune cu imagini îndeajuns de iluminate, atingând un balans bun între expunere, zgomot în imagine și coloristică. Acest mod foto dă rezultate bune chiar și pe modul ultrawide (pe alte telefoane, fotografiile realizate astfel nu erau la fel de bine iluminate și prezentau mult zgomot în imagine).

Totuși, în întuneric total, Oppo nu se descurcă la fel de bine că Huawei sau Samsung.

Cu modul ultrawide poți prinde mai mult din peisaj, dar poți realiza și fotografii macro deoarece îți permite să te aproprii până la 3 centimetri de subiect. Cum era normal, există și un mod de portret atât pe foto, cât și pe video. Am rămas surprins plăcut de rezultatele obținute pe cadre statice, însă pe video apar artefacte ciudate și lucruri intră și ies din focus, fără să vrei.

Apropo de filmare, Find X2 poate filma 4K la 60 FPS și are și un mod ultra steady la fel ca Samsung și la fel ca Samsung rezultatele sunt bune, însă doar la rezoluție Full HD. O altă funcție interesantă pe video este reducerea zgomotului sonor produs de vânt. Nu am putut să testez această funcție din cauza carantinei, însă sistemul ar trebui să elimine zgomotul de fundal și vocea ta să sune mai clar.

Pentru selfie-uri, camera de 32 MP scoate fotografii cu multe detalii, ai moduri de înfrumusețare a feței (chiar îți poți prelungi și bărbia) și fotografiile arată grozav în lumină bună. Pentru iluminare precară trebuie să ai o mână mai fermă și să faci mai multe fotografii să fii sigur că iese ce trebuie. Vezi aici mai multe exemple de fotografii realizate cu Oppo Find X2.

Înainte să trecem la concluzii, să vedem punctele pro și contra, dar și prețul produsului. Oppo a anunțat Find X2 și Find X2 Pro în martie, iar atunci a spus că modelul de top va fi disponibil la începutul lunii mai pentru 1200 de euro, iar modelul de bază, adică cel pe care l-am testat și eu, va costa 1000 de euro. Un preț în linie cu piața. Ai parte de multe beneficii și puține minusuri.

Puncte Pro

+ displayul cu 120 Hz

+ incărcare foarte rapidă

+ performanță

+ fotografiere de calitate

Puncte Contra

- nu are încărcare wireless

- doar certificare IP54

- nu are slot microSD

În anii trecuți vorbeam despre telefoanele chinezești de top ca niște telefoane performante, dar care nu aveau calitatea de construcție sau calitatea ecranului sau a fotografiilor a telefoanelor Samsung sau iPhone. Nu mai este cazul în prezent, iar Oppo Find X2 este dovada că poți avea un telefon premium și de la un alt producător în afară de Samsung, Huawei sau Apple.