"Orange Fab Accelerator e dedicat startup-urilor care au depășit etapa de prototip. Vom oferi acces la tehnologiile noastre, la sisteme, atât în România, cât și în cadrul grupului", a declarat Liudmila Climoc, CEO al Orange România, în cadrul unui eveniment în marja ICEEfest 2017.
Scopul Orange Fab Accelerator este să ofere ajutor startup-urilor care vor să-și dezvolte serviciile, să le testeze într-un mediu real și, inclusiv, să ajute la promovarea serviciilor comerciale prin rețeaua Orange.
Orange Money, un proiect lansat de Orange Fab
Orange Fab Accelerator funcționează în 14 țări, inclusiv în unele unde Orange nu are prezență prin serviciile sale telecom. Un exemplu de proiect intern lansat cu ajutorul acceleratorului este Orange Money, un serviciu care permite transferuri bancare, iar în Franța va permite inclusiv deschiderea unor conturi, așa cum am scris și aici, o alternativă la bănci.
Potrivit Liudmilei Climoc, Orange a căpătat experiență în România cu ajutorul Innovation Labs, acolo unde a fost partener principal de-a lungul anilor.
"Antreprenorii tineri au nevoie de ajutor nu doar în etapa de idee, dar și în implementarea comercială", a declarat Liudmila Climoc. Nu există o cifră exactă de companii care vor fi primite în accelerator. De pe 16 iunie va fi deschisă platforma online de înregistrare pentru startup-uri. Investiția Orange nu este una neapărat financiară, ci prin acces la tehnologiile și platformele proprii. Practic, o investiție tehnică și de acces.
Orange Fab România a luat naștere după o investiție de 200.000 de euro pentru crearea spațiului unde vor fi găzduite startup-urile. Startup-urile vor fi găzduite la Tech Hub București.
Înscrierile încep acum în iunie, iar selecția primelor echipe va avea loc în august-septembrie 2017. Dacă vrei să te înscrii, poți să o faci pe platforma dedicată Orange Fab Accelerator.
Colaborare cu Symme3D
De asemenea, un alt exemplu de lucru împreună cu startup-urile este implementarea proiectului Smart City Alba Iulia.
Unul dintre primele startup-uri implicate în Orange Fab Accelerator este Symme3D, împreună cu imprimanta lor care poate printa celule vii stem. Cu ajutorul tehnologiei 5G, care este testată de Orange, Symme3D conectează imprimanta în Cloud. Astfel, serviciile Symme3D vor putea fi disponibile cercetătorilor din toată lumea, fără să fie fizici prezenți în fața ei. Rețeaua 5G va fi probabil disponibilă abia în jurul anului 2020.
Symme3D va fi prezentă și pe scena competiției de startup-uri 200 Seconds of Fame, care se va desfășura pe 16 iunie în cadrul ICEEfest, pe Focus Stage 3.
Orange este partener principal al taberei Startup Your Life, pe care o vom organiza între 22 și 24 iunie la Poiana Brașov. Ultimul loc mai este disponibil aici.