Acest text a fost publicat prima oară în newsletter
Fii la curent cu lucrurile scrise de noi în fiecare zi la ora 9.00 dimineața prin newsletter-ul start-up.ro
Lectură de 3 min
Fii la curent cu lucrurile scrise de noi în fiecare zi la ora 9.00 dimineața prin newsletter-ul start-up.ro
Ei bine, iată-ne aici, în a 19-a lună de pandemie și putem spune că autoritățile sunt în categoria celor care pot să zică lejer „sunt prost”. Pentru că numai despre precauție nu putem vorbi.
Antreprenorii au rămas iar singuri, iar pare că avem un cartof fierbinte în mână și iar nu știm ce se va întâmpla. În fața acestei pandemii, mulți antreprenori pe care i-am întrebat mi-au spus că sentimentul cel mai des întâlnit a fost cel de singurătate. Se simțeau singuri pentru că statul nu-i ajuta, se simțeau singuri pentru că trebuiau să dea vești proaste angajaților și se simțeau singuri atunci când contractele negociate luni bune se duceau pe apa sâmbetei.
Acum, în valul 4, antreprenorii trec din nou prin râul singurătății, pentru că nimeni nu le spune ce va fi.
Aveam niște reguli în funcție de numărul de cazuri. Dar ideea era să nu ajungem acolo. Cine-și imagina că vom mai avea incidențe de peste 6 la mie? Aseară, în timp ce scriam aceste reguli, antreprenorii credeau că încă se vor închide după 6 la mie, hotelurile nu vor mai avea voie să găzduiască evenimente, iar cafenelele și restaurantele urmau să treacă iar pe delivery.
Dar iată, schimbarea a fost schimbată iar. E voie doar pentru vaccinați. O decizie corectă, dar întârziată. De ce?
Pentru că autoritățile au avut timp să-și facă și calcule, să schimbe regulile din timp pentru că realitatea din teren s-a schimbat și unii oameni sunt vaccinați. Aveau timp să vadă continuitatea economiei în multiple domenii. Dar nu au făcut-o. Nu au fost precauți.
Ba mai mult, regulile au fost schimbate abia după ce Bucureștiul a ajuns la 6 la mie. La Timișoara, un alt oraș mare al României, regulile acestea erau de ceva timp și antreprenorii au fost nevoiți să închidă și să anuleze evenimente. Ei au pierdut bani. A fost nevoie să sufere Bucureștiul ca autoritățile să înțeleagă că avem un context schimbat față de reguli de acum un an. Și să le modifice pe ultima sută de metri.
În toate discuțiile cu antreprenorii, ei vorbeau despre nevoia de predictibilitate. Iar dacă pentru primele luni de pandemie pot înțelege de ce nu exista predictibilitate, pentru că învățam din mers lucrurile și aia e, nu suntem perfecți, după 19 luni nu mai avem nicio scuză să facem lucrurile pe ultima sută de metri.
În fața problemelor din jur, antreprenorii sunt tot singuri, pentru că regulile se modifică de pe o zi pe alta. Câți oare nu și-au făcut calculele în cazul în care lucrurile se închid iar? Câți nu au putut dormi noaptea pentru că iar trebuiau să dea oameni afară sau să-i trimită în șomaj tehnic? Câți nu au anulat evenimente pentru că așa spuneau regulile?
De data asta o parte a societății a fost precaută. Antreprenorii au jucat cu regulile impuse de stat. Iar statul i-a dezamăgit iar, puțin prea ocupat de lupte politice ca să mai ia în calcul să fie și precaut, să gândească lucrurile cu 2-3-4 săptămâni înainte. La următoarea criză cum va fi? Vom modifica iar lucrurile cu o noapte înainte?
Să facem un exercițiu de gândire. Dacă ai o incidență de 4 la mie în creștere, după 19 luni de pandemie se presupune că poți să ai modele statistice care să-ți spună că vei ajunge la 6 la mie, adică nivelul unor noi restricții, într-un anumit număr de zile. Poți să pui o valoare minimă și una maximă. Și poți să o comunici antreprenorilor. Pregătiți-vă! În 7 - 14 zile e posibil să se schimbe regulile, fiți pe fază. Dar nu. Noi așteptăm anunțul de la 12 la prânz, când aflăm că un oraș a trecut de un număr de cazuri și de un anumit procent, apoi toată lumea se întreabă speriată ce măsuri se iau, aștepți 2 zile timp în care ți se promite schimbarea regulilor, iar noaptea acestea se schimbă.
Ca antreprenori, sunteți din păcate într-o piesă de teatru unde sunteți actori, dar nu aveți indicații regizorale pentru că regizorul întârzie. Jucați cum credeți, iar apoi, la spartul târgului, vine regizorul, puțin beat, și vă zice să schimbați totul.
În fața pandemiei, ori ești precaut, ori ești prost.
Statul, din păcate, în fața antreprenorilor e în categoria „ori ești prost”. Păcat.
Mult succes antreprenorilor în perioada aceasta. E iar foarte complicată. Dar sper să aveți curajul să treceți și peste asta cu responsabilitate, chiar dacă un pic mai singuri decât erați atunci când a început.