Cel mai recent studiu realizat de Gartner ne vorbește despre faptul că, până la finalul acestui an, numărul dispozitivelor interconectate îl va depăși pe cel al populației lumii. Astfel, dacă la finalul anului 2016 erau circa 6,3 miliarde de dispozitive IoT (Internet of Things – Internetul lucrurilor), numărul acestora ar ajunge la 8,38 miliarde de unități în 2017, cu aproape un miliard peste numărul oamenilor din întreaga lume.

IOT internet of things sap cloud startup

Potrivit analiștilor Gartner, gadgeturi precum televizoare, frigidere, camere de securitate – conectate de la internet – vor lua un avans de 31% până la finalul anului în curs, trecând pragul de 8 miliarde de unități.

În plus, sumele pe care le vom cheltui pentru acest gen de dispozitive IoT vor ajunge la 2.000 de miliarde de dolari în 2017, aproximativ 67% din totalul dispozitivelor fiind achiziționate de consumatori din China, America de Nord și Europa de Vest.

gartner studiu iot internet

Totodată, Gartner spune că dispozitivele destinate consumatorilor individuali sunt principalul motor pentru creșterea acestui segment. Vorbim despe 5,2 miliarde de unități, adică 63% din total. Din această categorie fac parte televizoarele smart, mașinile care dispun de conexiune la internet și receiverele digitale, în timp ce, pe segmentul de dispozitive folosite în business vorbim despre contoare electrice smart și camere de supraveghere.

Păstrând ritmul de creștere progrozat pentru industria IoT, analiștii Gartner sunt de părere că anul viitor, numărul dispozitivelor interconectate va trece de 11 miliarde de unități.

Internet of Things este un concept care definește o lume în care toate obiectele (mașini, electrocasnice, sisteme de iluminat, dispozitive mobile, portabile) sunt conectate între ele cu ajutorul internetului.

studiu gartner iot internet