Panasonic a dezvoltat un nou senzor Live MOS de 25,2 megapixeli fără LPF (Low-pass Filter) care are o rezoluție înaltă, viteză mare citire a semnalului și care reduce problema „rolling shutter” și obține o gamă dinamică largă.

Noul procesor Venus din GH6 permite tehnologiilor avansate de procesare a imaginii să compună imagini de înaltă rezoluție cu textura naturală fără zgomotul și reproducere bogată a culorilor. Venus Engine oferă aproximativ dublul puterii de procesare, permițând procesarea la viteză mare a numărului mai mare de pixeli ai noului senzor și a videoclipurilor cu rezoluție mai mare și cu rată de biți mai mare.

Datorită acestui nou procesor, LUMIX GH6 oferă, de asemenea, fotografiere în rafală AFS folosind obturatorul electronic la 75 de cadre pe secundă cu o rezoluție de 25,2 megapixeli. Viteza mai mare de citire a senzorului minimizează, de asemenea, distorsiunea “rolling shutter” și captează imagini prea rapide pentru ca ochiul liber să le proceseze.

GH6 - VIDEO

Astfel, noul LUMIX GH6 va putea înregistra intern la o rezoluție 5,7K 30 fps în format ProRes 422 HQ și ProRes 422, pentru a permite o editare neliniară fără transcodare.

Cu modurile 5,7K 4:2:0 10 bit 60 fps/50 fps și 5,8K 30 fps/25 fps/24 fps (4,4K 60 fps) 4:2:0 10 biți și anamorfice 4:3, LUMIX GH6 oferă rezoluție mai mare, rate de bit mai mari decât oricând și cele mai recente formate de înaltă calitate a imaginii. LUMIX GH6 realizează, de asemenea, înregistrarea internă Cinema 4K 60 fps 4:2:2 10 bit, precum și ieșire simultană în Cinema 4K 60 fps 4:2:2 10 bit prin HDMI.

Înregistrarea video 4:2:0 4K 120 fps 10 bit (echivalent cu încetinitorul de 5x*1) și 4:2:2 10 bit FHD 240 fps HFR (Rată ridicată a cadrelor) cu audio este disponibilă. FHD maxim 300 fps (echivalent cu 12,5x slow motion) VFR (Variable Frame Rate) permite mișcarea dinamică a unui subiect.

Supraîncălzirea este o problemă gravă pentru înregistrarea video continuă, mai ales atunci când rezoluția și ratele de cadre sunt crescute, dar Panasonic ne asigură că LUMIX GH6 permite un timp nelimitat de înregistrare video în toate modurile prin optimizarea traseului de disipare a căldurii cu un mecanism de răcire forțată cu ventilator.

Pentru o stabilizare mai bună, LUMIX GH6 a adoptat un nou senzor giroscop cu 5 axe, cu un nou algoritm pentru a obține 7,5 stopuri de stabilizare internă.

Sistemul Dual I.S 2 pe 5 axe aplică o compensare adecvată în funcție de tipul de mișcare, judecând cu precizie cauza – dacă a fost generată de panning, înclinare sau tremuratul mâinii. B.I.S. compensează mișcarea camerei chiar și atunci când este utilizat un obiectiv interschimbabil fără O.I.S. (de exemplu, un obiectiv cinematografic complet mecanic).

Datorită acestei stabilizări puternice a imaginii, chiar și imagini de înaltă rezoluție pot fi fotografiate folosind modul dedicat High Resolution fără trepied. Fotografiind și sintetizând opt imagini consecutive în timp ce deplasează senzorul de 25 megapixeli folosind mecanismul Body I.S. (Image Stabilizer) GH6 creează o imagine echivalentă de 100 de megapixeli (11552 x 8672 pixeli).

LUMIX GH6 oferă peste 12 stopuri de gamă dinamică pentru capacitatea de înregistrare V-Log preinstalată extinzând și la 13+ stopuri când se folosește modul Dynamic Range Boost. Cu noul mod Dynamic Range Boost, imaginea cu prioritate la saturație – generată din circuitul cu ISO scăzut și imaginea cu zgomot redus – generată din circuitul cu ISO ridicat sunt sintetizate la nivelul fiecărui pixel. Imaginea compozită oferă atât zgomot redus, cât și saturație ridicată, rezultând un videoclip HDR.

LUMIX GH6 permite captură V-Log/V-Gamut pentru prima dată în seria de camere LUMIX G Series Micro Four Thirds pentru a oferi o gamă dinamică ridicată și culori largi. V-Log redă o imagine foarte plată, păstrând în același timp toate informațiile de culoare din imagine, ceea ce permite o flexibilitate mai mare în procesul de postproducție.

Panasonic LUMIX GH6 oferă performanțe de înregistrare audio mult îmbunătățite, cu înregistrarea pe 4 canale 48 kHz sau 96 kHz 24 bit care este posibilă atunci când este conectat un adaptor pentru microfon XLR. Acest lucru oferă o flexibilitate mai mare atunci când fotografiați în aer liber, de exemplu, acolo unde sunt prezente mai multe surse audio sau când înregistrați sunet de secundar. Înregistrarea pe 2 canale 48 kHz 24 bit este posibilă și cu microfonul încorporat, iar înregistrarea pe 2 canale 96 kHz -24 bit la rezoluție înaltă se poate face cu un microfon extern.

Canalul utilizat pentru căști poate fi schimbat – chiar în timpul înregistrării video – și meniurile audio pot fi accesate direct cu funcția unui buton smart de pe partea superioară a camerei pentru verificarea ușoară a nivelului sunetului. Pentru microfonul extern, este prevăzută o mufă stereo de Φ3,5 mm.

Cei de la Panasonic nu au vorbit despre performanța de autofocalizare, cea mai mare problemă pentru modelele din trecut, însă este posibil ca GH6 să facă o treabă mai bună la acest capitol decât GH5, de exemplu.

În schimb, au menționat funcționalități pentru focalizarea manuală. LUMIX GH6 oferă opțiuni practice pentru focalizarea manuală. În timp ce focalizarea este deplasată variabil în funcție de viteza de rotație a inelului de focalizare pentru setarea neliniară, aceasta este deplasată cu o valoare setată în funcție de cuantumul de rotație al inelului de focalizare pentru setarea liniară.

Sensibilitatea (gradul de deplasare a focalizării odată cu rotația inelului) poate fi selectată de la 90 la 360 de grade cu intervale 30 de grade (setare maximă 180 grade) pentru a permite operarea focalizării dorite.

Vizorul live de 3.680.000 de puncte de 0,76x folosește un afișaj OLED foarte receptiv și ușor de vizualizat pentru a surprinde chiar și subiecții care se mișcă rapid în detalii fine. În plus, afișajul cu contrast ridicat (aproximativ 10.000:1) prezintă subiectul cu gradații fine și claritate ridicată.

LUMIX GH6 este echipat cu slot dublu pentru carduri. Cardul CFexpress (de tip B) permite înregistrarea internă a videoclipurilor cu rate de biți ridicate la 800 Mbps sau mai mult, inclusiv 5.7K 30p ProRes 422 HQ și C4K 60p ALL-I. Cardul de memorie SD UHS II V90 permite înregistrarea internă a videoclipurilor la 600Mbps sau mai puțin și este, de asemenea, posibilă alegerea metodei de stocare dintre Relay Recording, Backup Recording, Allocation Recording, folosind atât cardul de memorie SD, cât și cardul CFexpress.

Pentru conectivitate este disponibil un conector HDMI (de tip A). În plus, un suport de blocare a cablului pentru cablul HDMI/USB este inclus în cutie pentru a preveni probleme cum ar fi deconectarea în timpul utilizării. LUMIX GH6 suportă USB 3.2 Gen 2 pentru scriere și citire de mare viteză. Acumulatorul de mare capacitate de 2200 mAh poate fi reîncărcat fie prin adaptorul de rețea, fie prin USB, în funcție de alegerea utilizatorilor. De asemenea, este compatibil cu USB PD (Power Delivery) – alimentare prin USB – atunci când este utilizat încărcătorul de acumulator corespunzător DMW-BTC15.

În viitor, o actualizare de firmware pentru GH6 va fi lansată pentru a sprijini:

Cinema 4K ProRes 422 HQ / ProRes 422

FHD ProRes 422 HQ / ProRes 422

Înregistrare directă pe SSD conectat prin USB

ieșire video 4K 120p HDMI Video atunci când se folosește Live View

Ieșire video Cinema 4K 120p HDMI RAW pentru ATOMOS Ninja V+

Stabilizare de imagine și mai bună

Panasonic LUMIX GH6 preț

GH6 va fi disponibil din martie 2022 la un preț recomandat de 10.899 lei numai pentru body sau de la 13.899 lei pentru un kit care include un obiectiv de 12-60 mm F2.8-4. Clienții care achiziționează o cameră LUMIX GH6 înainte de 30 aprilie 2022 pot primi GRATUIT un card Lexar® Professional CFexpress™ Type B GOLD Series de 128 GB și +1 an de extindere a garanției.