Solve for Tomorrow a fost o competiție aflată la prima ediție în România și a fost dedicată elevilor cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani. Au fost înscrise 242 de proiecte în toată România, iar după 5 săptămâni de pregătiri intense finaliștii au prezentat ideile lor juriului. Practic, a fost un prim pas în antreprenoriat cu sens pentru acești tineri care visează să pună pe piață proiecte care să-i ajute pe ceilalți.
PartJob este o echipă din Timișoara, formată din Gabriel Florin Timariu, Denys Vicol, Denisa Danciu, Alexandru Crăciun și Darius-Ștefan Liciu, cinci elevi de la Colegiul „Ana Aslan” din Timișoara care au creat o platformă de joburi part-time dedicată tinerilor pentru a-i ajuta pe aceștia să acumuleze experiență profesională, dar și venituri suplimentare.
„Vrem să îmbunătățim calitatea vieților viitorilor adulți din România, oferind o intermediere de calitate între angajator și angajat”, spun cei cinci fondatori ai proiectului într-o discuție cu start-up.ro .
Cum a apărut ideea PartJob
Ideea PartJob a venit din faptul că tinerii sunt tot mai limitați în privința dezvoltării financiare, având puține opțiuni pentru generarea unui venit când au 16 ani, spun cei de la PartJob. Pornind de la această problemă, ei au dezvoltat un proiect cu care au aplicat la Solve for Tomorrow.
„Totul a pornit de la ideea angajării în timpul vacanței de vară. Eram în clasa a XI-a și ne gândeam să producem cumva proprii bani, fără să mai fim nevoiți să cerem de la părinți. După câteva zile de căutare am ajuns la concluzia că nu există nicio platformă sau mediu digital care să conecteze tinerii în căutare de joburi part time și angajatorii”, explică cei cinci tineri timișoreni.
Astfel s-au gândit niște tineri să rezolve o problemă a celor de vârsta lor. Ei menționează că una dintre problemele de care s-au lovit și argumentul de la care pleacă, de fapt, PartJob e faptul că angajatorii cer de multe ori experiență.
„Concentrarea pe școală sau facultate și neluarea în calcul a stagiilor de practică sau de voluntariat au consecințe negative la angajare. Pentru cei care vor să lucreze în domeniul în care și-au finalizat studiile, un internship sau un stadiu de ucenicie sunt esențiale”, spun fondatorii. Ei au studiat piața, au vorbit cu cei de vârsta lor și printre problemele enumerate de aceștia se numără salariul insuficient, lipsa dorinței din partea angajatorului de a lua tineri fără experiență, condițiile de muncă nefavorabile sau discriminarea.
De la idee la Solve for Tomorrow
Gabriel, Denys, Denisa, Alexandru și Darius spun că au fost mereu atrași de o dezvoltare multilaterală, care să nu se bazeze doar pe bazele create de școală. Dar și pe dezvoltarea comunității.
„Suntem de părere că prin dezvoltarea comunității din care facem parte vom aduce un beneficiu atât tinerilor dornici de experiențe noi, cât și contextului social în care trăim”, spun adolescenții. Concursul Solve for Tomorrow le-a oferit oportunitatea de a demonstra capacitățile pe care le au, au reușit să-și depășească limitele, dar au rafinat și ideea de bază.
Așa cum menționam, echipele au trecut printr-un proces de selecție, iar ulterior au fost mentorate pentru ca ideea lor să fie adusă într-un stagiu cât mai avansat. Cei cinci adolescenți menționează, de altfel, că cea mai valoroasă parte a competiției Solve for Tomorrow a fost munca în echipă.
„Am făcut diverse modificări la felul în care arată platforma și cum se comportă pentru a aduce cel mai rafinat produs grupului nostru țintă. Am reușit să ne apropiem mai mult unii de ceilalți, acest lucru fiind și cheia succesului în viziunea noastră. Relațiile interumane reprezintă apogeul productivității”, explică cei cinci.
Ei menționează că înainte de concurs aveau doar o idee aproximativă pe care voiau să o realizeze în viitor. Au reușit să pună bucăți de realitate peste o viziune și au analizat cu atenție un business model, au studiat piața și au rafinat designul platformei.
„Mentorii ne-au fost alături pe tot parcursul competiției și au avut rolul unui juriu pentru noi, ne-au îndrumat în mod clar și am înțeles care sunt punctele slabe ale prezentării”, explică tinerii.
Evoluția PartJob
PartJob este în primă fază de dezvoltare a platformei online, iar până în momentul așteptat de a putea să prezinte o platformă rafinată pe piață cei cinci tineri au dezvoltat și comunități online pe Instagram și TikTok.
„Dorim să promovăm locuri de muncă unde angajatorul nu solicită persoane cu experiență, dar și locuri de muncă ce au un program flexibil. Vrem să integrăm și internship-uri, dar și activități pe bază de voluntariat, axate pe dezvoltarea tinerilor. Totodată, vrem să oferim locuri de muncă sezoniere pentru ca tinerii să fie cât mai atrași de serviciul oferit de PartJob”, spun fondatorii platformei.
Astfel, oportunitățile pentru cei ca ei sunt cele mai importante. Dar au de luptat cu mentalități vechi în piața muncii, dar și cu legislația care poate fi dificilă pentru unii angajatori. În România, legal, tinerii se pot angaja de la împlinirea vârstei de 15 ani cu acordul părinților, cu un program de muncă individualizat și un program flexibil. O persoană dobândește capacitatea de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani.
Pe PartJob vor fi filtrate și postate anunțurile pentru persoane de peste 16 ani. De asemenea, ei vor să se adreseze angajatorilor care pot oferi locuri de muncă în funcție de disponibilitatea fiecărui angajat.
„Cadrul legal e ideal pentru angajații tineri. Un program de lucru part time de 4 ore pentru minori este posibil. Credem că un loc de muncă part time este mult mai util mai ales pentru salariați, deoarece programul de 4 sau 6 ore este mai flexibil”, explică tinerii ce sunt în spatele platformei PartJob.
Am discutat în acest context și despre ce au nevoie tinerii de la piața muncii, mai ales că au studiat piața înainte de a a aplica la Solve for Tomorrow, dar au intrat în detalii și în timpul sesiunilor de mentorat.
„Tinerii au nevoie de îndrumare pentru alegerea unui loc de muncă potrivit. De multe ori înțelegerea statutului tânărului salari este cheia către o colaborare de succes între angajat și angajator. Iar firmele trebuie să aibă multă răbdare, deoarece fiecare tânăr trece prin dificultățile proprii, iar aceștia trebuie să dispună de resurse de timp ample pentru depășirea inconvenientelor ce pot apărea”, spun creatorii PartJob.
Ce urmează pentru PartJob în acest context? Platforma, spun cei cinci, are nevoie doar de câteva retușuri pentru a fi lansată complet, ea fiind funcțională deja.
Mai au nevoie de companii partenere care să publice anunțuri, punctul de start fiind de minim opt și înființarea firmei. Deși sunt la început, tinerii din Timișoara nu vor să se oprească doar la atât. Vor să se implice în activități de voluntariat și programe pentru cei care nu au la fel de multe posibilități, să comunice pe mai multe canale cu cei de vârsta lor și să dezvolte PartJob oriunde va fi nevoie, inclusiv internațional.
Au în față o misiune dificilă. Primul pas a fost făcut. Au fost validați la competiția Solve for Tomorrow, platforma va fi lansată, dar au nevoie de ajutorul pieței și al angajatorilor. Chiar menționează că aceștia au nevoie de mai multă empatie pentru a putea lucra cu cei tineri. De altfel, toate studiile arată că tinerii de azi au alte așteptări de la locurile de muncă față de acum câțiva ani, iar ultimii doi ani au schimbat și modul în care biroul arată.
„E important ca angajatorii să-și aducă aminte de momentele când au fost începători în munca lor și au avut nevoie de acceptare și ghidaj”, spune echipa PartJob.
În plus, tinerii din Timișoara au demonstrat și o fină cunoaștere a celor de vârsta lor, pentru că menționează că „unii tineri provin din medii defavorizate, iar aceștia vor avea diverse probleme emoționale care vor putea influența negativ activitatea lor. Din acest motiv, companiile trebuie să aibă multă răbdare și înțelegere”.
Școală, antreprenoriat și viitor
Doi din membrii echipei PartJob, Denisa și Gabriel, vor să-și construiască după liceu o carieră în tehnologie, pe când Darius dorește să fie inginer în industria automotive, Denis arhitect, iar Alexandru ofițer de poliție. Cu toate acestea, spun că-și vor dedica timpul pentru a dezvolta PartJob, dar și pentru a dezvolta comunitățile unde au activitate.
Cu ei am vorbit și despre cum privesc tinerii lumea antreprenorială, dar și ce poate învăța școala din această lume.
„Există mulți tineri ambițioși cu idei creative. Sunt determinați să-și îndeplinească visurile. Tinerii ar trebui să creadă cu tărie în ideea lor dacă doresc să înființeze ceva sustenabil”, spun fondatorii PartJob.
Ei cred că cei tineri ar trebui să fie atenți la criticile primite atunci când vor să dezvolte afaceri, pentru că acestea pot fi constructive.
„La început s-ar putea să pară ireal să faci ca proiectul să devină realitate, dar prin muncă îndeplinești visurile. Critica trebuie văzută drept o oportunitate pentru dezvoltare, iar succesul trebuie să fie o răsplată de moment, nu una constantă”, spun cei cinci.
Ei mai menționează că „atunci când schimbi modul în care vezi lumea, lumea se schimbă”.
Iar dacă e ca școala să poată prelua ceva dintr-o competiție de antreprenoriat pentru tineri cum a fost Solve for Tomorrow, echipa PartJob menționează din nou de munca în echipă.
„Iar ideile noi nu ar trebui să fie doar criticate, ci susținute. Niciodată nu știm ce potențial are o anumită idee până când nu o punem în practică și vedem rezultatele”, spun cei de la PartJob.
„Am dori să implementăm în școli ideea de empatie în carieră, introducerea de ore de dezvoltare profesională în colaborare cu firmele mari din toată România pentru a oferi tinerilor niște modele concrete și demne de urmat. Nouă ne-a lipsit această îndrumare profesională și dorim ca următoarele generații să nu prezinte aceleași lacune informaționale de care am avut parte”, încheie cei cinci tineri antreprenori și elevi.