Discuția cu Paul Popescu a avut loc în cadrul Tigers Summit la Vodafone Innovation Corner, locul de discuție pentru inovatorii României.
Paul ne-a povestit despre Agora Robotics și viziunea de a crea o platformă inteligentă pentru roboți mobili autonomi complementari, care să formeze un ecosistem ce deservește sectorul de retail și warehouse, dar și o suită de servicii software adiacente pe scena Tigers Summit 2024.
Am stat de vorbă cu Paul Popescu și într-un scurt interviu, realizat la colțul de inovație Vodafone de la Tigers Summit, despre tehnologiile care l-au uimit cel mai mult de-a lungul timpului, despre cum putem profita de pe urma creării de tehnologie în România, dar și despre afacerile care-l impresionează.
Urmărește interviul video pe care l-am realizat cu el în cadrul Tigers Summit, prima ediție a unui eveniment în care am discutat cu firme mari, românești și străine, cu investitori, cu industria de ecommerce, cu antreprenori în ascensiune, și am văzut și prezentări despre cele mai noi tehnologii care sunt create în România. Mai jos poți citi principalele concluzii ale interviului.
Întrebările pe care i le-am adresat lui Paul Popescu, CEO Agora Robotics:
- Care este inovația care te-a uimit cel mai mult pe parcursul vieții?
- Suntem într-un moment în care luăm tehnologia de-a gata?
- Ce le-ai spune celor care încă se tem de tehnologie?
- Tehnologia este o unealtă. Unde putem ajunge folosind tehnologia pe mai departe?
- Ce urmează pentru Agora Robotics până la finalul acestui an?
- Un exemplu de business românesc pe care-l recomanzi.
Principalele concluzii ale discuției cu Paul Popescu:
- Există o tendință continuă de inovație în piața tehnologiei generative și cea a roboticii, cu lansarea GPT-4 fiind un exemplu recent semnificativ.
- Agora Robotics primește cereri complexe de la clienți, inspirate de ce văd ei pe platforme online, însă implementarea tuturor acestor solicitări nu este întotdeauna realistă sau ușoară.
- Sunt anumite tipuri de joburi plictisitoare, periculoase și nesatisfăcătoare pe care oamenii nu mai vor să le facă. Roboții dezvoltați de companie sunt văzuți ca un răspuns la aceste nevoi, acoperind cerințele pieței și oferind alternative mai mulțumitoare pentru viitoarele generații.
- Tehnologia nu poate fi evitată și este folosită ca unelte în serviciul oamenilor. Se așteaptă ca aceasta să contribuie la evoluția și la îmbunătățirea calității vieții, chiar dacă schimbările apar incremental.
- Există evoluții semnificative în domeniul medical și optimizarea diverselor procese prin tehnologie. Roboții sunt văzuți ca unelte care îmbunătățesc și eficientizează task-urile utilizatorilor.
- Compania plănuiește să intre în producția de serie a roboților, răspunzând cererii foarte mari din piață. Se caută fonduri și finanțare pentru a stabili o linie de producție de serie, precum și dezvoltarea unor tipuri complementare de roboți care să ajute în diverse domenii.
N.red: Pe 20 iunie, Agora Robotics, companie deep tech și pionier în domeniul roboticii, creată în România de specialiști în cercetare și dezvoltare în domeniul tehnologiei, a lansat oficial Sweep – primul robot autonom dezvoltat și produs în România. Sweep este un robot industrial destinat curățării podelelor dure cu aplicabilitate în depozite, fabrici, hoteluri, spații comerciale, gări, aeroporturi, spitale. Suprafața estimată a acestor spații în România depășește 16 mil. m2.