Primul serviciu de car sharing de la persoană la persoană din România, Perpetoo, este disponibil începând cu această lună în București și în alte 3 orașe mari din țară: Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. Serviciul este fondat de Aurelian Marin, proprietarul agenției de turism Paradis din Constanța.

Serviciul se adresează celor care vor să își dea spre închiriere mașinile, precum și celor care vor să le conducă pentru o perioadă minimă de 3 ore și maximă de 30 zile.

Cum funcționează Perpetoo

Astfel, cei care vor să își listeze mașina, precum și cei care vor să închirieze un autovehicul, o vor putea face pe www.perpetoo.com, unde vor trebui să își creeze un cont în categoria dedicată, Proprietar, respectiv Șofer. Crearea conturilor și utilizarea platformei este gratuită, singurul cost perceput fiind tariful de închiriere, plătit de către cei care vor să închirieze o mașină. Plata se va face în momentul confirmării rezervării.

Proprietarii de mașini, care își listează vehiculul pentru închiriere, stabilesc singuri tariful de închiriere și beneficiază de asigurare CASCO pe toată perioada de închiriere a mașinii, oferită de UNIQA Asigurări și Renomia SRBA Insurance Broker.

Pentru a câștiga între 1.000 și 4.000 de lei, media lunară de venituri estimate de reprezentanții Perpetoo, proprietarii de mașini trebuie să aibă în vedere atât condițiile tehnice ale mașinii (mașina să aibă cel mult 8+1 locuri, să nu fie mai veche de 10 ani, să aibă revizia auto, RCA și ITP la zi, să aibă rovinietă valabilă și să fie echipată corespunzător), cât și interacțiunea constantă cu cei care doresc să închirieze mașina și care îi vor contacta prin intermediul aplicației.

Proprietarii trebuie să accepte cererea de rezervare și perioada aferentă acesteia, într-un interval de 1-13 ore (în funcție de ora României la care se recepționează cererea) de la primirea solicitării, înainte ca rezervarea să fie considerată confirmată.

Am scris despre Perpetoo, serviciul prin care poți să-ți închiriezi mașina către alți șoferi, și în primăvara acestui an.

Mai mult, Perpetoo oferă și alte avantaje, precum flexibilitatea perioadei de închiriere și reducerea birocrației datorită documentelor care se auto-completează direct în aplicație. Astfel, în momentul în care proprietarul mașinii și cel care o închiriază se întâlnesc pentru predarea vehiculului, procesul de închiriere a fost deja parcurs, singurul pas care mai rămâne de făcut fiind doar inspectarea condiției mașinii și înmânarea actelor mașinii împreună cu un set de chei.

Estimări

Reprezentanții companiei estimează că, în primul an de activitate, peste 3.000 de proprietari de mașini vor lista pe www.perpetoo.com un autovehicul sau chiar mai multe, iar, în ceea ce privește numărul închirierilor, acesta va depăși 25.000.

Serviciul a fost gândit și implementat de către antreprenorul român Aurelian Marin, cel mai mare touroperator de pe litoralul românesc prin agenția sa de turism, Paradis Vacanțe de Vis. Acesta a identificat potențialul platformelor de tip sharing economy și, încă de acum 2 ani, a început să construiască un model propriu: Perpetoo. Planurile companiei vizează o extindere treptată în cât mai multe orașe ale țării.

Despre serviciul de car sharing peer to peer/de la persoană la persoană

Modelele de afaceri colaborative (sharing economy) au avut un trend ascendent clar în ultimii 10 ani, companii precum Airbnb devenind giganți la nivel mondial în domeniul lor de activitate. Un astfel de exemplu de afacere colaborativă este și serviciul de car sharing peer to peer (închiriere de mașini de la persoană la persoană), prin intermediul căruia utilizatorii își pun la dispoziție mașina proprietate personală spre închiriere, pe o platformă specializată, în schimbul unei sume de bani.

Acest serviciu este deja utilizat cu succes în țări din întreaga lume, precum Statele Unite, Canada, Australia, Franța, Spania, Portugalia, Anglia, Suedia, Cehia sau Germania, unde peste 10 milioane de utilizatori au folosit deja această modalitate de transport.

Serviciul de car sharing de la persoană la persoană Perpetoo este dezvoltat exclusiv din capital privat românesc, care însumează până în prezent aproximativ 350.000 euro, iar la dezvoltarea și optimizarea platformei lucrează o echipă de peste 40 de specialiști.

Serviciul își propune să contribuie la fluidizarea traficului în marile orașe prin eficientizarea parcului auto deja existent, dar și la crearea unei piețe și mai competitive de închirieri de mașini, pentru ca toți utilizatorii să aibă de câștigat: proprietarii să câștige venituri suplimentare prin închirierea propriei mașini, iar românii și turiștii veniți în România să poată plăti mai puțin atunci când vor să închirieze o mașină.