Annemarie Fabian este Head of Growth și cofondator al SOLO Fintech, prima platformă digitală de administrare pentru PFA-uri, lansată în noiembrie 2021, care a ajuns deja la aproximativ 2.000 de clienți. Ceilalți trei cofondatori sunt: Bogdan Georgescu (fondatorul Bookster), Alexandru Anghel, CEO și Bogdan Prodan, CTO.


Ce e important de menționat încă de la început este că nu doar banii cu care rămâi în mână ar trebui să influențeze decizia în 2023, ci și ce presupune administrarea acestor venituri. Dincolo de calculele propriu-zise e bine să ai în vedere accesul la bani, dacă vrei sau nu un credit ipotecar, sau dacă vrei sau nu să îți întemeiezi o familie în orizontul apropiat.

Ce se schimbă pentru freelancerii care lucrează printr-un PFA la normă?

Una dintre schimbările importante care afectează PFA-urile începând de anul viitor este reducerea pragului pentru norma de venit de la 100.000 de euro la 25.000 de euro. Vestea bună este că impozitarea în sistem real se va face abia din 2024 când PFA-urile vor plăti impozit pe baza veniturilor realizate și nu a normelor. Astfel, un IT-ist din București care astăzi câștigă 2.000 de euro și plătește un impozit de aproape 60 de euro pe lună, va plăti în 2024 200 de euro. La aceste sume se adaugă și contribuțiile sociale.

Ce modificări sunt pentru PFA-urile în sistem real?

Atât PFA-urile în sistem real, cât și cele la normă vor plăti contribuții sociale după reguli noi începând cu 2023. Cei care au încasări între 250 si 500 de euro pe lună vor fi obligați să achite și o contribuție de 127.5 lei (25.5 euro) la sănătate pe lângă impozitul de 10%.

Lucrurile se schimbă și pentru PFA-urile care încasează peste 1.000 de euro în medie pe lună și care vor plăti contribuții sociale calculate la valoarea a 24 de salarii minime brute în loc de 12. Dacă astăzi un astfel de freelancer plătește aproximativ 180 de euro pe lună pentru sănătate și pensie, pentru veniturile din 2023 va scoate din buzunar de două ori mai mulți bani.

Ce taxe plătește un PFA în sistem real în 2023:

Mai este SRL-ul fără angajați o opțiune viabilă în 2023?

De la 1 ianuarie 2023, SRL-urile cu 0 angajați schimbă sistemul de impozitare de la 3% impozit pe venit, la 16% impozit pe profit. Pentru ca un SRL sa fie micro, trebuie să respecte simultan următoarele condiții:

  1. Cifra de afaceri anuală să fie mai mică de 500.000 de euro;
  2. Veniturile să fie de cel puțin 80% din alte activități decât management sau consultanță;
  3. Să aibă cel puțin un angajat.

Tot de anul viitor, o persoană fizică nu poate fi acționar simultan (cu un pachet de acțiuni mai mare de 25%) în mai mult de 3 microîntreprinderi.

Taxele pe care o microîntreprindere le va plăti în 2023 sunt:

  • 1% impozit pe venit;
  • 8% impozit pe dividende
  • Taxele salariale ale angajatului;
  • Contribuția la sănătate la distribuirea dividendelor (se calculează la 6/12/24 salarii minime lunare în funcție de suma distribuită)

Ce taxe plătește un SRL în 2023 față de 2022. Pentru simulare nu am luat în considerare niciun fel de cheltuială.

Cum afectează start-up-urile noile schimbări fiscale?

Multe start-up-uri pornesc ca un proiect de câteva ore după birou, sau după studiu. Cu noile reglementări, costul acestor inițiative crește. Având obligativitatea unui angajat full-time, mulți antreprenori vor fi descurajați.

Fondatorii pot alege, desigur, să deschidă un PFA-ul pentru început, unde angajamentul financiar e mai strâns legat de încasări, însă această formă de organizare are limitări atunci când vrei să construiești echipe mari și să scalezi.

Ce aleg în 2023? PFA sau SRL?

În final, alegerea între cele două forme de organizare trebuie să țină cont de activitatea fiecăruia, și de planurile de viitor, pe lângă aspectele strict financiare. Schimbările legislative au redus decalajul de costuri între PFA și SRL, care pâna anul acesta înclina în favoarea celei de-a doua forme de organizare, indiferent de venitul realizat.

Impactul asupra taxelor pe care trebuie să îl plătească în 2023 un PFA comparativ cu o microîntreprindere (plătitoare de impozit pe venit) și un SRL (plătitor de impozit pe profit)

Ce ar mai trebui menționat este că România, chiar și în urma schimbărilor legislative, rămâne una dintre țările atractive din punct de vedere fiscal și al taxelor plătite față de alte țări. Totuși, ce fac unele state și ce nu se întâmplă pe plan local este reducerea semnificativă a taxelor în primii ani de activitate, pentru a da o mână de ajutor antreprenorilor.

La SOLO Fintech, îți stăm la dispoziție pentru a-ți răspunde la orice nelămurire legată de contabilitatea pentru PFA-uri.