AMC Studio a anunțat săptămâna trecută că își extinde operațiunile sale în servicii complete de Co-Development („Co-Dev”). Am stat de vorbă cu reprezentanții companiei pentru a afla mai multe despre această inițiativă.

În 2024, industria jocurilor video s-a confruntat cu provocări semnificative, marcate de o creștere considerabilă a concedierilor și de schimbări strategice în cadrul principalelor companii. La nivel global, aproximativ 14.600 de oameni au fost concediați, reprezentând o creștere de 39% față de anul precedent. Anul trecut au fost închise mai multe studiouri și au fost anulate unele proiecte importante, reflectând condițiile volatile de pe piață.

În acest condiții, care nu sunt chiar ideale, AMC Studio a decis să intre în joc prin oferirea mai multor servicii de colaborare.

„Cand l-am cunoscut pe Eugen (n.r Eugen Sfirlos s-a alăturat studioului pe 1 octombrie 2024 în calitate de Director de Producție al diviziei) și mi-am dat seama că este omul perfect care să construiască cu mine o astfel de divizie, am luat decizia aproape imediat. Ulterior, când l-am cunoscut și pe viitorul nostru Technical Director (pe care îl vom anunța la momentul potrivit) mi-a fost cu atât mai clar că avem oportunitatea să construim o echipă de vis cu care nu avem cum să dăm greș pe termen lung”, mi-a mărturisit Vlad Alexandru, Studio Head al AMC, care a preluat conducerea studioului în martie 2023.

Vlad Alexandru, Head of Studio AMC Studio

De asemenea, el mai susține că pe segmentul PC și console, pe care AMC activează în mod principal „există în continuare stabilitate și predictibilitate bună”.

AMC Studio, fondat în 1996, cu sediul în București, a contribuit prin servicii de artă 3D la titluri video AAA precum seria Mafia, The Witcher 3: Wild Hunt, World of Tanks, Call of Duty, Dead Space, Fable și altele. Echipa este formată din 74 de persoane, majoritatea fiind în București, dar și din alte culturi din toată lumea. Compania a depășit venituri de 5 milioane de euro în 2024, o creștere de peste 70% față de 2023.

Ce înseamnă co-dezvoltare de jocuri pentru AMC Studio

Noua linie de servicii va genera noi locuri de muncă în industrie în 2025, în special în domeniile ingineriei software, designului de jocuri, UI&UX și QA.

Procesul de recrutare a început deja și compania a atras deja oameni pentru a conduce nouă divizie. „Ținta ar fi să ajungem la 100 de oameni în următorii 3 ani, dar acest număr poate varia semnificativ în funcție de nevoi”, spune Eugen Sfirlos.

În cadrul noii divizii vor fi disponibile roluri din departamentele QA, Game Design, Software Engineering, Production. Cum plănuiește studioul să atragă oamenii? „Pe lângă salariul atractiv, suntem printre puținele companii unde vor avea posibilitatea de a lucra pe o varietate de proiecte atat AAA cât și Indie.”

Eugen Sfirlos, director de producție AMC Studio

Cum secretomania din industria jocurilor video este bine cunoscută, cei de la AMC Studio nu ne pot oferi încă detalii despre proiectul la care lucrează sau care va fi următorul joc la care vor contribui. „Ce pot «da din casă» este că ne îndreptăm atenția atât înspre AAA, cât și Indie în acest moment”, spune Vlad Alexandru.

Eugen completează și menționează că experiența și poziția curentă în piață a studioului îi recomandă pentru jocuri AAA, însă își doresc un mix între jocuri AAA și indie și că există discuții avansate cu „ambele tabere”.

„Pentru zona indie venim cu un model inedit de colaborare care să facă, poate chiar în premieră, mult mai accesibile serviciile de calitate AAA zonei Indie sau AA. Cred ca asta poate fi încă un motiv pentru care oamenii vor fi atrași să colaboreze cu noi în viitorul apropiat”, mai spune Eugen.

AMC Studio vrea să ofere servicii full-cycle de dezvoltare, adică care să acopere întregul ciclu al unui joc de la design, la implementare și lansare.

„Ne vom adapta nevoilor clienților care uneori pot cere doar un serviciu precum programare, sau design de misiuni, features, și așa mai departe”, explică Eugen Sfirlos, care menționează și că speră să atragă proiecte care le vor permite și input creativ, „în special pe partea de game design”.

Cei de la AMC Studio au decis să meargă pe calea co-dezvoltării și nu a dezvoltării independente deoarece acesta a fost modelul de business al AMC până acum, chiar dacă centrat în jurul artei din jocuri, dar și cel al grupului din care AMC face parte, Keywords Studios. Era normal să meargă în aceeași direcție și pe zona de dezvoltare.

„În plan secundar, printre avantajele co-dezvoltarii se numără varietatea de proiecte și posibilitatea de a învăța din proiecte diferite într-un timp mai scurt, comparativ cu dezvoltarea independentă, dar și riscurile ceva mai scăzute”, explică Vlad Alexandru.

De ce România nu este Polonia în gaming

Cele mai recente date, din 2023, ne arată că industria dezvoltatoare de jocuri video din România a înregistrat o cifră de afaceri de 317 milioane de euro, o scădere față de 2022. În România sectorul rămâne activ și diversificat, cu 206 studiouri de dezvoltare, dintre care majoritatea sunt concentrate în București (101 studiouri). Cele mai mari companii de dezvoltare de jocuri video din România în 2023, după cifra de afaceri, sunt Electronic Arts România, Ubisoft, Amber Studio și Gameloft România.

Industria de gaming din România s-a dezvoltat în ultimii ani, dar încă nu și-a pus amprenta la nivel internațional precum alte țări vecine, iar exemplul binecunoscut este Polonia. Despre asta am vorbit și cu viitorul game director la The Witcher 4.

Vlad Alexandru îmi spune că România nu este ca Polonia la nivel de game development din cauza faptului că statul nu susține suficient această industrie și nici sistemul de educație nu pregătește oameni pentru această meserie de dezvoltator de jocuri.

„În primul rând în zona fiscală, unde din păcate, sunt mai multe piedici decât sustinere, în special pe zona de predictibilitate. Efectul direct al acestui lucru este ezitarea companiilor străine de a veni în România - lucru care dacă s-ar intampla mai mult ar aduce mult know-how și posibilitatea de a «fura meserie» cu care ulterior să mergi în antreprenoriat”, spune Vlad.

Există inițiative în sistemul de educație pentru a pregăti viitorii studenți pentru un job în game development. De exemplu, anul trecut Bucharest International School of Management București a lansat ECHO School, un program de licență care își propune să formeze viitori specialiști în dezvoltarea de jocuri.

„Sistemul este, din păcate, depășit pe alocuri, am putea spune chiar captiv în trecut, și cu greu a reușit să creioneze studentilor din România un drum către acest domeniu”, consideră Vlad Alexandru, Head of Studio AMC.

Studiourile locale vor să se implice în educația studenților, inclusiv AMC a susținut cursuri opționale/sesiuni de practică in UNArte, Cinetic (la masterul Art of Game Design), UAUIM (tabara de vara, workshops punctuale), iar în Facultatea de Arte a Universității din Timișoara AMC a ajutat la înființarea masterului de Game Art lansat în 2023, program care adună în acest moment artiști de gaming din țară ce vor sa se specializeze în arta 2D/3D. Este nevoie de mai mult pentru o dezvoltare mai accelerată a segmentului de gaming local.

Totuși, nu totul este pierdut și piața locală are și avantaje, iar unul dintre acestea fiind resursa umană.

„Există oameni în industrie care se luptă și care trag cu dinții să reușească și care cu resurse limitate reușesc să construiască proiecte temeinice. Spiritul lor de învingători în ciuda provocărilor reprezintă punctul forte principal”, spune Vlad.

România are în continuare programatori buni, lucru care ar putea fi de interes pentru companiile străine care vor să deschidă birouri la noi în țară. „Chiar dacă diferența față de vest se micșorează tot mai mult pe zi ce trece, suntem în continuare la un raport calitate-preț mai bun, în ceea ce privește talentul, dar și costurile operaționale”, consideră Head of Studio AMC.