În ceea ce privește rata de penetrare a locuințelor cu sisteme smart de securitate instalate, aceasta va fi de 14,2% în acest an și se preconizeaza să atingă 33,5% până în 2026, conform ultimelor date. Totuși, România rămâne mult în spate privind rata de adopție a acestor soluții, imboldul provenind mai degrabă din dinamica pieței de construcții care integrează în noile locuințe și proiecte office astfel de sisteme.

“Ultimii 3 ani au generat creșteri vizibile pe segmentul de soluții smart pentru siguranța casei. Pe de-o parte, pandemia a adus românii în case și astfel am putut observa o preocupare mai intensă în zona de confort și siguranță, work from anywhere a consolidat atenția pentru securitatea locuinței personale, dar a și stimulat proprietarii ce își închiriază locuințele să investească în sisteme smart. În plus, conflictul din Ucraina a sporit necesitatea pentru siguranță, validată în acest caz de creșterea cererilor pe segmentul de seifuri rezidențiale, ceea ce a condus la dublarea vânzărilor”, a declarat Florin Tihulcă, Managing Director ASSA ABLOY România.

Buget mediu de 2.500 de lei pentru încuietori smart

Românii alocă în general un buget mediu de 2.500 de lei pentru echiparea casei cu produse precum încuietori smart, camere inteligente de supraveghere, seifuri biometrice.

Cu un număr de utilizatori ai sistemelor de securitate smart instalate ce va atinge 0,5 milioane în 2022 față de 0,3 milioane în 2021, piața este încă în fază incipientă pe acest segment, determinând un grad mare de vulnerabilitate în cazul multor locuințe în ceea ce privește spargerile.

Se mențin perioadele de creștere a acestor incidente, cu o prevalență mai mare în lunile de vară, când și frecvența concediilor este mai ridicată.

Casele rămân țintele preferate ale hoților față de apartamente. Pe de altă parte, apartamentele cu proprietari permanenți sunt mai puțin tangibile față de apartamentele închiriate. Punctele de acces vulnerabile pentru locuitorii unui apartament rămân ușa de la intrare, fereastra și balconul, iar pentru cei care locuiesc la casă - ușile de la anexe, gardul, intrările în grădină și garajul.

Camerele de supraveghere exterioare ramân cel mai descurajant factor, reducând semnificativ intenția de jaf, în primul rând prin vizibilitate, urmate de alarmă care alertează prin sonoritate și vecinii. Luminile și reflectoarele conectate la sistemul de securitate au un grad mare de funcționalitate în protejarea casei, iar un cilindru de calitate superioară rezistent la atacurile fizice tip lovire sau smulgere este de asemenea eficient.

Pentru a minimiza însă riscurile este nevoie să fie luate în calcul și sfaturile generale de protecție furnizate de Poliția Română în special când plecarea se face pe o perioada mai lungă de timp. Studiile arată că cele mai multe spargeri durează între 90 de secunde și 12 minute și au loc cel mai des în intervalul 10:00- 15:00.

La nivel global, sistemele de securitate vor continua să genereze o parte semnificativă a veniturilor din această industrie și se estimează că gospodăriile vor aloca, în total, 19,4 miliarde de dolari pentru sistemele de securitate.