O analiză generică a pieţei arată că în 2018 au fost adăugaţi peste 3200 mp suprafaţa utilă, cca 850 de rack-uri, iar puterea electrică consumată suplimentar este de cca 5 megawaţi.

Datele au fost sintetizate pentru ediţia 2019 a DataCenter Forum de Tema Energy, organizatorul evenimentului şi totodată liderul pieței de proiectare și construcție de Data Centere la cheie. Estimarea are la bază analiza datelor pentru principalele zece proiecte de infrastructură derulate în 2018.

Tendinţa de creştere se păstrează pe termen lung şi urmează evoluția globală a industriei. Pentru 2019, principalii jucători au în plan punerea în utilizarea a cel puţin 2500 mp suprafaţă dataroom cu peste 770 rack-uri şi o putere electrică consumată de cca 4.5 megawaţi, doar în urma unor investiţii private.

Complementar, până în 2020, mediul guvernamental, prin diverse investii la nivel de ministere şi agenţii publice, va mai adaugă cel puţin 1000 mp suprafaţa utilă şi 250-300 rack-uri. Astfel, piaţa va menţine un ritm de crestere similar.

"Piaţa de Data Centere din Romania – infrastructură și IT - a avut o evoluţie interesantă în 2018, prin proiectele generate de patru operatori mari. Invesţiile au fost masive, iar suprafaţa tehnică adăugată, atât proiecte Greenfield cât și extinderi, a depăşit 2300 de mp, preponderent în Bucureşti cât şi în Cluj. Alături de alte proiecte mai mici, cu precădere retehnologizări, au contribuit la o creştere cu 30% a pieţei de profil faţă de 2018. Creşterea a fost generată de cerinţele mediului de afaceri pentru serviciile de colocare, cloud computing, proiecte de tip BigData şi Inteligenţă Articicială, dar şi exploatarea unor oportunităţi la nivel de cryptomining, consideră Mihai Manole, Director General Tema Energy şi organizatorul evenimentului DataCenter Forum Romania.