Deși aceste cifre reprezintă o scădere de la an la an, volumul și valoarea comunicate scăzând cu 5% și, respectiv, cu 21% față de 2021, există două circumstanțe importante de care trebuie să ținem cont.

În primul rând, anul 2021 va râmâne în continuare un an greu de depășit sau chiar de egalat, datorită ratelor scăzute ale dobânzilor din acel an și a creșterii numărului de tranzacții post-pandemie.

Numărul de tranzacții înregistrate în ECE în 2022, deși în scădere, este totuși mai mare decât în orice an precedent, cu excepția anului 2021. Valoarea agregată raportată a acestor tranzacții este, de asemenea, mai mare decât în oricare an anterior, din nou, cu excepția anului 2021, depășind-o chiar și pe cea din 2016, când a atins un vârf de 38,6 miliarde de euro.

În al doilea rând, ECE nu a fost singura regiune care s-a confruntat cu turbulențe pe piața de fuziuni și achiziții – toate regiunile lumii fiind afectate, fără excepție. Cu toate acestea, scăderile anuale ale volumului și valorii înregistrate în ECE au fost considerabil mai puțin pronunțate decât cele observate la nivel global.

De exemplu, în ceea ce privește volumul și valoarea, piețele din Europa de Vest și America de Nord au suferit scăderi mai accentuate de la an la an.

ECE a rămas, de asemenea, foarte atractivă pentru investițiile internaționale. Proporția totală a tranzacțiilor din regiune, care implică investitori transfrontalieri, a crescut la 64% în 2022, cu patru puncte procentuale mai mult față de anul precedent, înregistrând astfel cel mai mare nivel din 2015 până în prezent.

În ceea ce privește activitatea fondurilor de investiții, aceasta s-a atenuat după avalanșa de tranzacții record din 2021, volumul achizițiilor scăzând cu 31% de la an la an. Valoarea a coborât și mai mult, cu 66%, cu achiziții în valoare totală de 3,4 miliarde de euro în 2022, față de 9,9 miliarde de euro în anul precedent.

Totusi, volumul de achiziții s-a menținut în 2022 pe o poziție remarcabil de bună raportată la perioadele precedente. Astfel, numărul de achiziții ale fondurilor de investiții din 2022 rămâne unul dintre cele mai mari din ECE, cu un total de 97 de tranzacții, eclipsând cu ușurință perioada 2015-2020.

Alte concluzii cheie ale raportului includ:

  • Hotspot-uri regionale. Primele patru țări în ceea ce privește volumul tranzacțiilor de fuziuni și achiziții din ECE în 2022 au fost Polonia (cu 235 de tranzacții), Austria (120), Republica Cehă (81) și România (76). În ceea ce privește valoarea totală a tranzacțiilor, Polonia și Austria au ocupat, de asemenea, primele două locuri, urmate de Ungaria și Croația.
  • Sectorul tehnologiei rămâne liderul pieței M&A. Acesta s-a evidențiat în 2022 drept cel mai mare generator de tranzacții din regiunea ECE din punctul de vedere al volumului, tranzacții care au implicat investitori din afara regiunii. Deși numărul de tranzacții (108) a scăzut cu 13% față de nivelurile excepționale atinse în 2021 (124), acesta este totuși unul dintre cele mai mari niveluri anuale de tranzacții înregistrate până acum de sectorul tehnologic, urmat imediat de cele 60 de tranzacții încheiate în 2020.
  • Reducerea decalajului de evaluare. Multiplul mediu de evaluare EV/EBITDA pentru regiunea ECE în toate sectoarele a fost de 8,5x în perioada 2021-2022, conform datelor raportate. Acesta este doar marginal mai mic decât multiplu mediu din Europa de Vest, care a fost de 8,9x pentru aceeași perioadă. Convergența este semnificativă, datele arătând că multiplul mediu pentru regiunea ECE a crescut (cu mai mult de 0.5x EBITDA față de nivelul de 7,8x din 2019-2020), în timp ce multiplul Europei de Vest a scăzut (de la 10,7x în 2019-2020).

Piața de fuziuni și achiziții din România a rămas dinamică în 2022

În pofida evenimentelor care au avut loc în ultimul an, activitatea de fuziuni și achiziții din România a evoluat pozitiv în 2022, înregistrând o creștere a volumului de tranzacții raportate (76 de tranzacții), cu 17% mai mult decât în 2021.

Valoarea comunicată a tranzacțiilor a ajuns la 1,4 miliarde de euro, de la 2,7 miliarde de euro înregistrată în 2021, când o singură tranzacție a reprezentat aproape jumătate din valoarea totală a anului, și anume vânzarea de către ExxonMobil a unei participații de 50% din concesiunea offshore XIX Neptun Deep Block, situată în Marea Neagră, către firma de gaze naturale Romgaz pentru 914 milioane de euro. Însă, deoarece numai 13 dintre cele 76 de tranzacții raportate au indicat și valoarea tranzacției, valoarea totală reală a pieței de fuziuni și achiziții este cu siguranță mult mai mare pentru 2022.

Piața M&A din România se numără printre primele cinci din regiune, atât în ceea ce privește valoarea, cât și volumul tranzacțiilor, câștigând din ce în ce mai multă vizibilitate în fața investitorilor internaționali și dezvoltând o bază puternică de investitori locali.

„În România, activitatea de fuziuni și achiziții a fost semnificativă, în special în al doilea și al treilea trimestru al anului. Dacă am fi avut mai multă predictibilitate și o strategie clară pentru criza energetică așteptată spre sfârșitul anului 2022, tendința pozitivă ar fi putut continua și în ultimul trimestru al anului.", a menționat Răzvan Butucaru, Partner, Financial Services & Advisory Leader, Mazars în România.

Cele mai mari tranzacții au fost semnate de:

  • Ford Otomotiv Sanayi, cu sediul în Turcia, și Ford Otosan Olanda, în valoare de 715 milioane de euro pentru achiziția Ford România;
  • Ameropa AG, pentru o participație suplimentară de 30% în Promat Comimpex și Agroind Cauaceu, în valoare de 180 de milioane de euro;
  • Energias de Portugal, care a achiziționat parcul eolian Wind Power Station de 151 MW pentru 120 de milioane de euro.

Din punctul de vedere al numărului de tranzacții, cei mai activi investitori au fost din România (21 de tranzacții raportate), urmați de investitori din Marea Britanie, Austria și Germania. În ceea ce privește cele mai active sectoare în funcție de numărul de tranzacții în 2022, sectorul energetic este cel mai performant, urmat de sectorul software IT și de cel medical.

Având în vedere volumul de capital care vizează sectorul privat local, cu accent pe energie, sustenabilitate și digitalizare, ne putem aștepta la o tendință pozitivă și în 2023. „Există deja peste 100 de oportunități anunțate pe piața locală, ceea ce plasează România pe locul al doilea după Polonia în ECE, având sectoare precum cel tehnologic și cel industrial în fruntea listei de interes a investitorilor. Va fi interesant de observat ce dealmakers vor sparge gheața după această scurtă perioadă de așteptare.", a menționat Adrian Mihalcea, Senior Manager, Deal Advisory, Mazars în România.