Aflată în satul Mija, comuna I.L.Caragiale din Dâmbovița, MerryBerry este una dintre cele mai mari plantații de afini bio din România.

Suprafața ei actuală este de 100 de hectare, pe care arbuștii au fost plantați în anii 2016 – 2017, ceea ce înseamnă că va ajunge la o producție anuală de peste 1.500 tone de afine, începând din 2021.

Astfel, MerryBerry are potențialul de a deveni cea mai mare plantație de afini bio din Europa, concurând cu marii producători consacrați din Spania, Polonia, Germania și Franța.

Plantația MerryBerry se distinge prin eficiență și tehnologie: deține sisteme moderne de supraveghere video, monitorizare GPS a utilajelor şi un sistem de irigații care asigură producția de fructe indiferent de aportul de apă din precipitații.

Pe lângă irigarea culturii de afini, acest sistem permite și introducerea îngrășămintelor în apa de irigare după un program de nutriţie prestabilit, pe diferite stadii de dezvoltare a culturii. Recoltarea fructelor se face an de an în lunile iunie, iulie și august.

Spre ce merge finanțarea de la OTP Bank

OTP Bank România a finanțat cu 10,5 milioane de lei construirea depozitului frigorific MerryBerry, necesar pentru păstrarea afinelor în condiţii optime, sortarea acestora şi livrarea în cele mai bune condiţii către magazinele din România, Anglia sau Germania unde societatea are contracte de distribuţie.

Pentru acces imediat după recoltarea fructelor, acesta este poziționat în mijlocul plantației MerryBerry și va utiliza cele mai avansate tehnologii de refrigerare, asigurând astfel prospețimea fructelor.

Suprafaţa depozitului este de 2.500 de metri pătrați, iar printre dotările acestuia se numără o linie automată de sortat şi ambalat de înaltă performanță. Depozitul va avea trei camere de răcire și cinci camere CA / ULO.

”Implicarea noastră în sectorul agribusiness este una de durată și lucrăm îndeaproape cu agricultorii români indiferent de anvergura afacerii lor. Astfel, am avut ocazia să observăm tendința acestora de a investi din ce în ce mai mult în tehnologie, motiv pentru care am decis să extindem gama de produse și servicii adresate lor. Avem pentru ei produse și servicii menite să îi sprijine în acest demers care are potențialul de a schimba în bine agricultura românească. Finanțarea depozitului MerryBerry este încă un pas în această direcție”, a declarat Alexandru Neagu, Director Direcţia IMM, în cadrul OTP Bank România.

”Fiind plantaţia de afini cu cea mai mare creştere din România, în ultimii 2 ani ne-am lovit de numeroase obstacole dintre care finanţarea a reprezentat un punct esenţial al dezvoltării noastre. Fiind un domeniu nou în România la care sistemul bancar se va adapta probabil în 5-10 ani, am găsit în OTP Bank un partener cu know-how dispus să urmeze cele mai noi trenduri ale pieţei. Impreună ne propunem să ajungem la 200 de hectare plantate şi să fim un jucator major la nivel european”, a declarat Camil Perian, Director General MerryBerry.

OTP Bank, finanțări pentru agricultură

Anul trecut, OTP Bank România a înregistrat o creștere de 112% a volumului de finanțări noi acordate pentru agricultură, creșterea fiind susținută de cererea ridicată pentru prefinanțarea prin Creditul pentru Dubla prefinanțare a subvențiilor SAPS, dar și pentru finanțări destinate investițiilor.

OTP Bank România mizează pe dezvoltarea portofoliului destinat sectorului agriculturii prin extinderea și personalizarea produselor și serviciilor care se adresează clienților din acest domeniu, colaborând și cu mari exploatări agricole, și cu inițiative familiale și de mici dimensiuni.

În ceea ce privește scopul finanţărilor solicitate, creditele destinate clienților din sectorul agribusiness le revin fermierilor care fie au nevoie de finanţarea capitalului de lucru pentru desfăşurarea activităţilor curente, fie au nevoie de investiții pentru achiziția de terenuri agricole, de noi utilaje agricole, pentru modernizarea fermelor și pentru alte activități cu scop de dezvoltare, precum cercetarea.