Podcast-urile trăiesc o a doua tinerețe în România. Deși se fac de multă vreme și sunt populare în Statele Unite și în Vest, în România au crescut în ultimii ani.

Ele sunt o modalitate de a spune povești sau de a face interviuri intime, care pot fi ascultate apoi în căști la birou, în mașină la boxe sau noaptea în pat, cu o boxă Bluetooth lângă tine.

Se fac podcast-uri în România, se fac podcast-uri foarte bune și vreau să facem din acest articol o serie întreagă, inclusiv cu ajutorul vostru. Adică așteptăm recomandări de podcast-uri din țară sau din străinătate pe care le ascultați cu plăcere, episoade interesante, chiar dacă sunt mai vechi. Pentru că ni se pare un mediu foarte intim și care poate crește mult în România.

Iată șase recomandări de săptămâna aceasta, dar cum spunea, le așteptăm pe ale voastre. Le puteți căuta pe toate pe platforma voastră preferată, indiferent dacă e vorba de Spotify, anchor.fm, Apple Podcasts sau Google Podcasts.

#NOHACK - Cum să fii pregătit dacă ești părinte să reacționezi la cyberbullying, adică hărțuirea pe Internet

Da, este un podcast realizat de noi alături de Bitdefender în care vorbim despre probleme de securitate pe internet și cum să nu fii victima hackerilor, dar nu numai. Tocmai din acest nu numai am vorbit cu Nansi Lungu, Behaviour Analyst la Bitdefender, despre ce înseamnă bullying-ul online, ce se întâmplă în sufletul copiilor, ce traume rămân și cum trebuie să reacționeze părinții.

Video-urile din seria #NOHACK au luat locul 3 la categoria Best Online Video Shows din cadrul Webstock.

Startup Mashup - Business-ul agricol care vrea să schimbe lucrurile și să ajungă la bursă

Startup Mashup e un podcast care este, de fapt, realizat din interviurile noastre video cu antreprenorii din România. Am decis să-l punem într-un format cât mai divers, așa că avem interviuri de 30 de minute cu tot felul de antreprenori în această serie. Și, de multe ori, punem podcast-ul înaintea articolului. Am discutat cu Liviu Zăgan, CEO al Holde Agri Invest, dar și unul dintre cei mai cunoscuți arhitecți din România, despre un business de agricultură care vrea să cooperativizeze terenurile și să fie un rival pentru firmele străine care domină piața. Și să se listeze pe bursă.

Hurducast - Selly, cel mai cunoscut vlogger din România, într-o perspectivă proaspătă

Marian Hurducaș e om de marketing cu experiență și realizează un podcast foarte bun de anul acesta. E și speaker la tabăra noastră de antreprenoriat numită Startup Your Life.

În episodul selectat, ultimul mai exact, vorbește cu Andrei Șelaru, adică Selly, cel mai cunoscut vlogger român. Îl vom cita direct pe Marian.

“S-au scris râuri de articole, s-au montat kilometri de benzi video si secvențe audio cu și despre Andrei Șelaru aka Selly, cel mai cunoscut vlooger din România, cu peste 2 milooane de abonați. A devenit celebru în lumea celor mari după ce Decât o Revistă i-a alocat un spațiu amplu pentru un portret cum rar mi-a fost dat să văd în ultimii 10 ani în presa autohtonă. Materialul ăsta a iscat extrem de multă rumoare, a făcut ca oamenii să vomite hate și să acuze pentru simplul fapt că nu înțeleg un fenomen și sunt prea elitiști să facă efortul de-al cuprinde cu simțul înțelegerii”.

Hurducast a fost locul 3 în categoria Best Marketing & Tech Podcast la Webstock.

Pe Bune - Cu Adi Hădean, care face o incursiune în parcursul său de bucătar și antreprenor

Pe Bune este un podcast deja cu tradiție realizat de prietenii de la “Decât o Revistă” în care se discută cu persoane foarte, foarte diverse. Am selectat acest episod cu Adi Hădean pentru că e vorba despre pasiune și antreprenoriat.

În 2008 a decis că nu vrea să mai fie angajat niciodată, ci să scrie rețete pe un blog culinar început cu un an înainte. Timp de șapte ani a publicat cel puțin o rețetă pe zi, ceea ce a transformat blogul în unul dintre cele mai vizitate din țară. Azi Adi este unul dintre cei mai cunoscuți bucătari români, a fost membru al juriului la MasterChef și e un promotor al proiectelor care aduc în prim plan bucătăria românească.

Podcast-ul Pe Bune a fost premiat doi ani la rând ca cel mai bun produs de acest fel la Webstock, în 2018 și 2019.

Somncast - Un podcast cu Raul Gheba și Costel Bojog

Un podcast foarte recent, la primul episod, care poate fi interesant, deși nu e despre antreprenoriat, marketing sau online. Somncast e făcut de Raul Gheba și Costel Bojog, pe care-i știți ca stand-up comedians. Discută într-un podcast de adormit oamenii mari despre curtea lui Petru Rareș și se povestesc vise. La propriu, vise.

UPGRADE 100 by Dragoș Stanca - Despre tehnologie digitală și startup-uri

Doi tineri veterani activi în ecosistemul de startups, proiecte noi și investiții tech din România: Bogdan Iordache și Vladimir Oane vorbesc cu Dragoș Stanca la UPGRADE 100, emisiune care are loc în fiecare luni de la ora 19.00 pe Radio Guerrilla. Bogdan organizează How to Web și este și investitor, iar Vladimir Oane e printre startupiștii care au vândut produsul devreme și acum e investitor și președinte al Innovation Labs și cofondator DeepStash.

Neascultătorii - Sergiu Biriș

Fondatorul Trilulilu și Zonga, Sergiu Biriș, a lansat săptămâna aceasta un podcast despre antreprenoriat numit Neascultătorii, iar primul episod poate fi văzut mai jos.