Nu e extrem de greu să devii un hacker. Mai ales dacă te pricepi chiar și cât de cât ”la calculatoare”. Poți găsi online toate resursele de care ai nevoie pentru a face un malware sau un ransomware basic, resurse pe care le poți achiziționa cu doar câteva zeci de lei.

Un studiu recent dat publicității de Top10VPN.com arată cât de ieftin este să ajungi să pui mâna pe niște software care să te ajute să spargi calculatorul cuiva. Astfel, dacă știi pe unde să le caută, poți cumpăra pagini de phishing, fișiere care te pot ajuta să spargi parole și software care poate compromite rețele WiFi la cel mult 15 lei.

Pagini de phishing, făcute deja să semene cu site-urile unor branduri extrem de populare, pe care utilizatorii le consideră sigure, precum Apple, Netflix sau PayPal, pot fi cumpărae pentru circa 10 lei, în timp ce keyloggerele (un keylogger realizează o acțiune de urmărire a tastelor apăsate de la tastatură, cu scopul de monitorizare și înregistrare a semnalelor trimise de la tastatură, astfel încât pesoana care utilizează tastatura nu are cunoștiință că acțiunile sale sunt supravegheate) costă doar 8 lei.

Recent scriam iar despre niște tentative de fraudă care au avut ca țintă clienții Orange și Lidl România. În cazul Orange, campania se răspândea prin email. ”Nu da curs invitațiilor de a participa la concursuri și promoții unde ți se cere autentificarea cu datele de logare din aplicația My Orange. Aceste invitații pot veni inclusiv prin e-mail sau de pe pagini de Facebook cu numele Orange România, dar care nu sunt autentice. Îți reamintim că linkul direct către My Orange este www.orange.ro/myorange și îți recomandăm să verifici mereu link-ul prin care accesezi pagina de logare. În plus, te invităm să ne scrii de fiecare dată când întâmpini o astfel de situație. Află mai multe pe www.orange.ro/fraud”, scriau la acel moment reprezentanții Orange.

Totodată, dacă vrei să verifici autenticitatea paginilor sau link-urilor pe care le accesezi, există câteva resurse gratuite care te pot ajuta. Le poți afla din acest material.

Într-o notă mai amuzantă, poți citi și acest material despre virusul Dragnea, un ”prankware” despre care s-a vorbit săptămâna aceasta pe Twitter.