Samsung are un as în mânecă de care se vorbește prea puțin și de la care pleacă ideea acestui video. Se numește Samsung Dex și nu e doar pentru Fold, dar nu-l găsești pe Flip, de exemplu. Dex îți permite să conectezi cu un cablu USB-C un monitor extern și să transformi telefonul într-o experiență desktop pe Android. Așa că hai să răspund la întrebarea, poți folosi Fold ca singurul dispozitiv de care ai nevoie într-o zi? Șoptit eu aș zice că da.
Un telefon de folosit dimineața la cafea
Dimineața începe la mine pe la 7.30. În timpul nopții am avut telefonul la încărcat și mi-am pus un podcast într-o ureche. Mă trezesc, mă duc la baie să mă spăl pe față, mă îmbrac deja, chiar dacă muncesc de acasă sau de la birou. În timpul ăsta îmi pun un video de pe YouTube, ceva care să facă timpul la baie să treacă mai ușor.
Mă așez pe canapea și citesc știri din Google News, deschid un Biziday să văd un rezumat, intru pe site și setez homepage-ul zilei, scrollez un TikTok, mai stau pe YouTube, trec prin niște site-uri de știri pasager ca să citesc câteva titluri, un pic de Instagram, un pic de Facebook, verific mesajele. Experiența asta pe Fold 6 este una foarte bună pe ecranul vertical de 6,3 inci, deși e un mic compromis aici. Telefonul e foarte vertical, îmi amintește de Sony Xperia 5 V și destul de greu, îmi amintește de ZTE Nubia Z60 Ultra pe care le-am avut în ultima vreme. Aici aș vrea ca Samsung să se joace mai mult cu forma telefonului, pentru că OnePlus Open sau Honor Magic V2 sau V3 au niște ecrane extrem de folosibile.
De acasă la birou
Mai trag de cafea și e timpul să mă duc la birou. Mă urc în mașină unde conectez telefonul cu USB-C și am Android Auto. Până acum nici măcar nu am depliat dispozitivul, poate din când în când să citesc să zicem presa și aș vrea să fiu mai relaxat.
Dar poți să folosești telefonul ăsta ca desktop? Eu zic că da. Samsung Dex este un gigant silențios al lui Samsung pe care nu-l promovează destul. Pui telefonul frumos pe un suport, cu ecranul mare, de 7,6 inci acolo, iar odată conectat la monitor ți se aprinde pe acesta varianta desktop de Android creată de Samsung. Cu toate feature-urile pe care le dorești pe desktop - picture in picture, ferestre care se pot redimensiona, dublu click, mouse, tastatură. Eu am conectat tastatura mea imensă Keychron Q3 Pro și un mouse Logitech la telefonul și totul a decurs cursiv, nici măcar nu a fost foarte greu să învăț Android-ul desktop din DeX. Practic, dacă ar fi să compar cu ceva, odată conectat la monitor Samsung Fold 6 devine ceea ce este undeva în adâncurile sufletului - un Linux.
Samsung Galaxy Z Fold 6 ca o experiență desktop la monitor
Un amănunt pe care l-am menționat într-un review la o tabletă cu tastatură anterior pe canalul start-up.ro e valabil și aici. Android-ul nu are diacriticele poziționate bine când e conectat la o tastatură fizică. Așa că trebuie să instalezi din Play Store More Physical Keyboard de la un dezvoltator numit Călin. Asta îți permite să intri în setări și să selectezi Romanian Standard, formatul tradițional de diacritice de pe Windows și Mac.
Am putut să folosesc acest telefon ca un desktop toată ziua? Absolut. Dacă doar aș scrie și doar aș răspunde la mail-uri, nu aș avea nicio problemă. Dacă în schimb mai stau și cu un video și cu o editare, atunci ar fi mai greu. Lipsa de porturi de pe telefon îl face destul de complicat pentru a folosi un SSD extern, de exemplu. Sau un card microSD. Sunt mici lucruri de detaliu, dar dacă tu ești un șef, boss de boss. Sau un antreprenor mic, atunci poți avea un monitor la birou și să îl conectezi cu USB-C la telefon.
Experiența de folosire a sistemului de operare Android pe desktop e una foarte cursivă. Am folosit Chrome ca pe desktop, doar că trebuie să-ți amintești să setezi ca paginile să se vadă în Desktop Mode.
Apoi pentru documente - eu scriu în Notion, iar aplicația merge perfect. De multe ori folosesc Google Drive pentru fișiere - documente sau tabel. Dar Samsung are o integrare bună și cu suita Office de la Microsoft. Ce mai folosește un om normal? WhatsApp, Telegram, Facebook Messenger, Slack, toate acestea sunt disponibile și funcționează perfect, dar cu mici neplăceri pentru mine. De exemplu, îmi place ca o aplicație de mesagerie să aibă lista de destinatari în stânga și mesajele în dreapta. Să am o privire de ansamblu. Pe Android lucrul acesta nu e neapărat superb optimizat, ai niște aplicații care arată desktop, dar care afișează fiecare mesaj individual. Ceea ce înseamnă dublu click, apoi click înapoi și tot așa.
Pentru mail eu folosesc Gmail, dar e ca și cum ai avea toate celelalte aplicații pe care le dorești. Iar dacă vrei poți porni Spotify, YouTube sau Netflix și să asculți la căști conectate Bluetooth. E un univers cu un singur cablu, cel care conectează telefonul la monitor. Restul e pe bază de Bluetooth.
Deci până acum perfect. Ei, nu e chiar așa. Sunt niște mici compromisuri. Nu toate aplicațiile de pe telefon sunt optimizate pentru modul desktop. Una pe care am observat-o eu e YouTube Studio, aplicația de management a canalului de YouTube, specifică nouă. Aceasta se deschide doar pe ecranul telefonului, nu și pe monitor. Dar sigur sunt și altele în situația ei, inclusiv jocuri, mai ales că nu ai suport pentru tastatură în ele.
Dezavantaje ale modului desktop de pe Samsung
Viteză de folosire? Pentru ce înseamnă documente, entertainment, muncă ce implică mail-uri și browsing telefonul se mișcă bine în modul desktop. M-a deranjat puțin viteza de scroll a mouse-ului, un pic sacadată față de o experiență desktop pură.
Dar marele dezavantaj aici este că forjezi telefonul. Îl forjezi puternic. Și îl pui în buzunar dimineața, te duci la birou, stai 6-7-8 ore și apoi te întorci acasă. Și deja mufa ta USB-C e ocupată de monitor. Realizezi unde mă duc, nu? Nu ai unde să-l încarci. Iar Samsung insistă să nu aibă încărcare ultrarapidă ca producătorii din China. Ai o baterie de 4.400 de miliamperi la 25 de wați. Așadar autonomia pe care am observat-o eu a fost de aproximativ … 5 ore, haide șase. Nu e rău pentru un laptop. Nu, nu am făcut eu un typo în script. Dar problema e că dacă aș putea găsi o modalitate ca telefonul să se încarce în timp ce e conectat la monitor ar fi minunat. Pe vremuri Samsung vindea o chestie numită Samsung DeX docking station, un suport pentru telefon și acela se conecta la monitor. Între timp au optimizat asta, că părea un pas în plus. E direct telefon la monitor. Problema e că așa nu mai am unde să încarc terminalul. Și mai și durează.
Da, există o soluție aici. Și e tot din ecosistemul Samsung, ceea ce pot aprecia. Poți să conectezi un telefon cu DeX wireless la un Samsung Smart Monitor. Sau orice monitor cu conexiune Wireless, Samsung are o sumedenie, dar m-am dus pe Smart Monitor ca e mai ieftin. Asta permite ca mufa USB-C să fie rezervată încărcării. O poți face în timp ce folosești terminalul, dar aici mai găsesc un dezavantaj și mă întorc la termenul de forjat. Forjezi telefonul rău. Față de folosirea curentă vei trece un Fold 6 prin numeroase cicluri ale bateriei și se va reduce capacitatea mult mai rapid decât în mod obișnuit.
Dar gata cu asta. Ne întoarcem acasă. Ne jucăm un Real Racing 3, dar care nu e ideal optimizat pentru ecranul mare tot timpul, ceea ce mă cam frustrează pe alocuri. De asemenea, deși am tot felul de modalități prin care pot controla YouTube sau Spotify pe câte o jumătate de ecran, unele aplicații au nevoie de restart pentru că nu sunt optimizate să știe când treci de la un format la altul, adică atunci când pliezi și depliezi. Așadar, pentru acel moment ai nevoie de un restart.
Altfel, poate mi-ar plăcea să folosesc Fold cu tastatură și mouse acasă, fără să-l conectez la un monitor. Mi-ar plăcea să existe modul pe care l-am întâlnit pe tabletele Galaxy - adică odată ce ai conectat un dispozitiv fizic ca o tastatură - tableta trece în modul desktop care elimină feature-urile mobile ale Android și deschide drumul spre ferestre multiple deschise una peste alta. Dar Fold nu are așa ceva și deși ecranul de 7,6 inci este mare, experiența de multitasking nu este ideală atunci când ai doar 2 jumătăți de ecran împărțite între două aplicații. Tot pe mobil ești.
Mai stai apoi în pat, te mai uiți pe YouTube, mai vezi un clip, un film, experiența e bună. Te culci. Vine o nouă zi.
Da, poți să folosești Samsung Fold 6 ca singurul tău dispozitiv. Dar cu niște compromisuri și luând în considerare ecosistemul Samsung de dispozitive. Cred că Samsung stă pe o mină de aur aici destul de complicat de promovat. Un telefon "normal", un laptop și un monitor te aduc tot cam la prețul lui Samsung Galaxy Fold 6. Deci dai vreo 10.000 de lei, apoi mai dai vreo 1.200 de lei pe un Samsung Smart Monitor. Nu, nu e pentru oamenii obișnuiți, nu săriți pe mine. Dar pentru cei care își permit experiența aceasta, ideea de a avea un Smart Monitor și apoi un Fold 6 mi se pare foarte interesantă. Pentru că atunci chiar poți folosi un singur dispozitiv toată ziua.
Și până la urmă asta căutăm de la producători. Să aibă ecosisteme. Să poți folosi un telefon cu o tabletă cu un ceas cu o pereche de căști. Vedem și diferite metode de la alți productori. Fie că a fost Huawei sau acum e Honor, fie că e Motorola sau Samsung.
O mină de aur posibilă?
Dar… cred că Samsung stă pe o mină de aur care va fi copiată în curând. Există o companie care încă nu a lansat un pliabil. Îi zic numele? Compania aceea așteaptă. Studiază. Dezvoltă. Fold e la a șasea generație, gândiți-vă la asta. A trecut prin multe suferințe. Samsung a inovat, chiar cu riscul de a face unele produse care poate erau înaintea timpului lor. Dar dacă în 2025 vine Apple cu un pliabil care este perfect integrat cu un monitor al companiei? Dacă toată experiența mobilă devine o experiență de iPad care vrea să fie o experiență de desktop? Singurul motiv pentru care Apple nu ar face asta ar fi să nu-și canibalizeze produsele. Pentru că deși iPad Pro e promovat ca o alternativă la desktop-uri, tot nu e la fel de performant la productivitate precum un MacBook. Iar producătorii sunt atenți să nu canibalizeze categoriile și să scadă vânzările pe o nișă. Însă. Un iPhone Fold conectat la un monitor Apple… cum ar fi?
Așadar, Samsung a făcut ceva aici ce mi se pare extraordinar de interesant dar care nu e promovat destul. Mobile phone + DeX e foarte bine optimizat pe alocuri și pare că nimeni nu vorbește despre asta. Dar am stat o zi întreagă doar pe telefonul mobil. Până când mi s-a descărcat, că nu am Smart Monitor, ci unul normal. Și nu am suferit, am putut să-mi duc viața ușor. Ar putea fi, de asemenea, o modalitate de a da viață într-un dispozitiv mai vechi. Cum ar fi să conectezi un Samsung la un laptop mai lent, iar acela să devină un monitor pentru telefonul tău? E practic ce fac eu cu un Smart TV de la Samsung pe care-l am în casă, are 8 ani, iar Prime Video și Max merg foarte lent pe el. Așa că am conectat un Apple TV la el.