Proiectul urmărește stimularea spiritului antreprenorial în cadrul facultăților de medicină, farmacie și cu profil tehnic – medical din România, precum și crearea de oportunități de cercetare pentru profesori și studenți, pentru a accelera schimbarea în domeniul sănătății și valorificarea eficientă a noilor tehnologii în aria digitalizării, inteligenței artificiale (AI) și a roboticii medicale.
Rolul unui pre-accelerator este de a oferi cadrul necesar pentru formarea antreprenorială, prin training, mentorat și networking cu potențiali colaboratori și sponsori, pentru proiecte de cercetare și inovare, precum și întreaga activitate pregătitoare necesară unui proiect pentru a trece în fazele următoare de implementare.
Acest model este axat pe promovarea inițiativelor de cercetare, inovare și a start-up-urilor care își propun găsirea unor soluții pentru a accelera schimbarea și inovația în domeniul sănătății și asistenței medicale folosind tehnologia și AI.
La nivel național, pre-acceleratorul va facilita parteneriatul între echipele de studenți și profesori din facultățile cu profil medical și tehnic-medical din România și va crea cadrul necesar identificării rapide a oportunităților de dezvoltare și susținere a celor mai avansate proiecte.
“Credem cu tărie că noua generație poate contribui la a reconfigura și reimagina domeniul sănătății, așa cum îl cunoaștem astăzi, iar acest proiect poate deschide numeroase oportunități pentru dezvoltare și inovare, spre beneficiul pacientului”, a declarat Bahadır Pakiș, General Manager Novartis Pharma Services Romania SRL.
”Pre-acceleratorul aduce o componentă educaționala colaborativă care permite o schimbare mai rapidă , către digitalizare, folosirea aplicațiilor de inteligență artificială și robotică, generând intr-un timp mai scurt soluții practice fezabile. Proiectul include un training bazat pe metodologia Lean, componente de facilitare a procesului de trecere de la idee la prototip, de valorificare a cercetării în colaborare cu mediul economic și de găsire a soluțiilor în respect cu beneficiarul și nevoile lui, conținut destinat profesorilor și studenților. Echipele de lucru multifuncționale, multidisciplinare vor reuni studenții și organizațiile implicate, facilitând schimbul de experiență și coordonarea mai simplă a proiectelor”, spune Ștefania Popp, CEO Junior Achievement România.
Proiectul pilot se va derula pe o perioadă de șase luni și va include toate centrele universitare interesate în dezvoltarea pre-acceleratorului și facilitarea transformării ideilor de cercetare în startup-uri cu implementare imediată în practica medicală.