Înscrieri la Romania Startup Awards
În competiție se pot înscrie startup-urile early stage (pre-seed, seed) care au un MVP testat deja și pot dovedi tracțiune prin venituri, parteneriate, interesul clienților sau care au ridicat investiții.
De asemenea, organizatorii vizează business-uri inovatoare care se concentreaza pe impact la nivel regional și internațional, din domenii competitive precum Inteligență Artificială, data automation, enterprise software, servicii financiare, eHealth, proptech, cleantech, edutech & future of work, market places, SaaS, transport și mobilitate, aerospace & defence, smart-city, securitate cibernetică, gaming, data & analytics și agtech.
În alegerea câștigătorilor, vor fi analizate viziunea echipei, capacitatea de scalare internațională, cea de execuție a strategiei go-to-market și atragerea de investiții următoare. Selecția premianților va fi realizată în mod imparțial de către un board format din reprezentanți ai celor mai active organizații reprezentative distribuite la nivel național: investitori de capital de risc, business angels, mentori, acceleratoare, organizații de facilitare, incubatoare, agenții de dezvoltare regională.
Categoriile în care se pot înscrie startup-urile sunt:
- Agritech & Foodtech Innovator
- AI Excellence Award
- Cleantech Pioneer
- eHealth Innovator
- Female-Led Startup of the Year
- FinTech Innovator
- Most Scalable Startup
- Retail & E-Commerce Disruptor
- Sustainability Champion
- EdTech Leader
- Rising Star Award
- Young Entrepreneur of the Year
- Dual-use Award
- R&D Award
- Best Startup in Moldova
- Best Startup in Romania
Romania Startup Awards este o competiție inițiată de ROTSA, organizația nonprofit care își propune să promoveze, să sprijine și să reprezinte interesele startup-urilor de tehnologie din România.
„România avea nevoie de o competiție națională prin care să evidențieze startup-urile românești de tehnologie și performanța lor. Acesta este scopul lansării Romania Startup Awards și este o premieră pentru România. Da, startup-urile care se vor înscrie în competiție vor avea acces la investitori, la oportunități de parteneriate și la o creștere a notorietății. Dar principalul avantaj în a fi nominalizat și a câștiga aceste premii este recunoașterea în industrie, dar și de către publicul larg. Avem nevoie ca poveștile antreprenorilor și contribuția acestora din punct de vedere economic, tehnologic și al inovației să treacă dincolo de ecosistem și să ajungă la cât mai mulți oameni, să devină modele de succes și să fie cunoscute chiar și dincolo de granițele țării. ROTSA este conectată în mod activ cu o mulțime de organizații partenere din Europa și din afara ei. Vrem să adăugăm pârghiilor noastre și acest tip de recunoaștere a fondatorilor cu potențial pentru a-i susține în eforturile lor de internaționalizare”, a declarat Cristina Țoncu, director regional al Romanian Tech Startups Association (ROTSA).
Printre avantajele startup-urilor care se înscriu se numără accesul la investitori și oportunități de parteneriate, recunoaștere, credibilitate și promovare în media.
„Ca președinte al TechAngels, am spus adesea că îmi doresc să văd mai mulți oameni care au curaj să devină antreprenori și mai multe startup-uri românești care reușesc să crească la nivel global. Și, știm cu toții că, pentru a reuși, oamenii au nevoie de încredere - încredere în ei, dar și încrederea oferită de cei din jur. Am văzut acest lucru atât din interiorul UiPath, singurul unicorn tech fondat în România, dar și ca investitor în peste 20 de startup-uri. Astfel, Romanian Startup Awards cred că va aduce o infuzie de curaj și încredere atât celor care deja s-au aventurat în a crea un business, dar și celor care se gândesc la a porni pe acest drum”, a afirmat Marius Istrate, Președinte al TechAngels, cea mai mare rețea de business angels din România.