Un startup construit de doi români permite creatorilor de aplicații să realizeze un video de prezentare pe care să-l pună pe magazinele online, pentru a le permite utilizatorilor să descopere mai multe despre produsul lor. Mihai Oprea și Cristian Olărașu sunt creatorii Preview Builders.

Preview Builders a pornit în 2014, când Apple a introdus în App Store posibilitatea de a face upload unui scurt video de prezentare al aplicațiilor. Mihai Oprea și Cristian Olărașu nu se cunoșteau bine înainte de a fonda startup-ul, dar recunoaște că a fost “un shot in the dark”. Avantajul a fost că Mihai avea cunoștințele tehnice, iar Olărașu partea artistică și de implementare video.

Uitându-ne la volumul de aplicații deja existente și la rata destul de mare de apariție a celor noi am identificat o piață destul de clară unde cererea părea mai mare decât oferta

“Uitându-ne la volumul de aplicații deja existente și la rata destul de mare de apariție a celor noi am identificat o piață destul de clară unde cererea părea mai mare decât oferta. Fiind vorba de un serviciu de creație, costurile noastre păreau destul de mici și am zis să testăm și să vedem ce se întâmplă”, explică pentru start-up.ro unul dintre fondatori, Mihai Oprea.

Prima lor idee a fost un agregator de preview-uri de aplicații. “Aveam un motor care prelua videoclipuri din App Store și le urca în site. Speram să atragem trafic și să-l redirecționăm către serviciul nostru de creație. Ne-am dat seama că e mai bine să aducem trafic mai puțin, dar mai targetat, direct pe un landing page propriu”, explică Oprea.

Un preview video pornește de la 800 de euro, dar prețul variază în funcție de numărul de platforme care trebuie ilustrate

Primii clienți

Preview Builders a avut deja primii clienți, dar au început prin a-și construi un portofoliu. “Am ales un set de șase aplicații cunoscute și am început să le facem preview-uri. Una dintre ele era Hanx Writer, aplicația lui Tom Hanks. După ce am terminat-o, am găsit agenția care implementase aplicația și i-am întrebat dacă vor să o folosească. S-au întors către noi panicați și ne-au cerut să dăm jos preview-ul de pe site, pentru că nu avem voie să folosim numele lui Tom Hanks. În schimb, le-a plăcut ce am făcut și ne-au dat de făcut un preview, un trailer și două reclame video pentru alte aplicații ale lor”, spune Oprea.

Printre clienții Preview Builders sunt și cei care au creat mai multe videoclipuri, cum ar fi Draw a Stickman Epic 2, dar și Avira. “Un preview video pornește de la 800 de euro, dar prețul variază în funcție de numărul de platforme care trebuie ilustrate. Ținem prețul direct proporțional cu munca: storyboarding, creere de assets și animație”, explică Oprea.

De la hobby la afacere

Deși au câțiva clienți momentan, Preview Builders e un hobby startup, după cum spune Oprea. Mihai Oprea lucrează full time la Aroundwise, o agenție care realizează tehnologii pentru industria retail, iar Olărașu lucrează la un nou startup în San Francisco. Alături de ei, mai au două colege în zona de marketing și vânzări.

“Luând în calcul trendul actual de a transmite cât mai mult content pe cale video, cred că Preview Builders poate fi o afacere de viitor. Încet, încet vom dezvolta o strategie de creștere și o vom scoate din stadiul de hobby”, explică Oprea.

Ca să realizeze un video de preview, fondatorii lucrează aproximativ șapte zile. “Alegem un set de 2-3 caracteristici importante ale aplicației, propunem un storyboard și o linie melodică. După ce primim avizul pozitiv, facem capturi, animații, montaj și elaborăm drafturile. Din momentul semnării contractului, încercăm să limităm timpul de livrare la șapte zile. Am avut cazuri în care totul a fost gata și în 24 de ore” spune Oprea.

Momentan, Preview Builders se păstrează în zona de iOS App Store, dar vor să se diversifice și pe Android Play Store, web apps, desktop sau Apple TV. Oprea spune că un video de preview poate fi important pentru o aplicație și poate contribui la mai multe download-uri. “A existat un developer care a făcut un experiment. A luat o aplicație care exista de ceva timp pe App Store și care nu mai avea campanie de marketing. A construit un video, l-a urcat, iar în următoarele zile a experimentat o creștere a descărcărilor”, spune Mihai.