În esență, ProfiCircle este un one-stop-shop SaaS Market Network, care permite companiilor să achiziționeze și să gestioneze proiecte complexe de amenajări și dotări ale spațiilor comerciale, identificând cele mai bune oferte de la mai mulți producători și furnizori listați.

Platforma, în care cei doi fondatori au investit până acum aproximativ 300.000 de euro, pune la dispoziție cumpărătorilor și furnizorilor toate instrumentele necesare: de la comunicarea online între părți, completarea cerințelor tehnice, alegerea design-ului potrivit, realizarea de licitații online, vizualizarea ofertelor în tabel comparativ și până la semnarea online a contractelor sau project managementul întregului proiect.

Business-ul a fost lansat în 2019 de către Eduard și Victor Daniliuc, antreprenori cu o experiență de 15 ani în industria furnizării de echipamente comerciale.

”În ultimii 15 ani, am contribuit la peste 2.000 de tranzacții cu soluții pentru depozitare și mobilier pentru retail, încheiate în mai multe țări din Uniunea Europeană. De-a lungul timpului, am văzut cum decurge procesul de achiziție a sistemelor de depozitare și cât de complex și anevoios poate fi pentru părțile implicate (atât pentru cumpărători, cât și pentru furnizori). Spre exemplu, pentru a obține cea mai bună ofertă, cumpărătorul trimitea mai multe cereri către mai mulți furnizori (care de cele mai multe ori erau locali), proces care implică multe ore de discuții, negocieri, întâlniri fizice, corespondență prin e-mailuri și telefoane. Acest proces dura câteva luni și, în plus, transparența prețurilor lipsea”, ne povestește Eduard Daniliuc, cofondator și CEO ProfiCircle.

Astfel, și-au propus să vină pe piață cu o modalitate prin care să simplifice întreg acest proces. Scopul lor: de a scurta timpul necesar între cererea ofertei, selectarea furnizorilor, contractarea echipamentelor și implementarea propriu-zisă a proiectului.

Funcționalitățile ProfiCircle

ProfiCircle este o platformă de tip SaaS, care oferă cadrul necesar desfășurării unui proiect de achiziție și instalare de sisteme de depozitare și mobilier pentru retail, de la început până la final, punând la dispoziție clienților și furnizorilor toate instrumentele potrivite precum completarea cerințelor, elaborarea unui design, selectarea ofertelor prin intermediul licitației, semnarea online a contractelor și project management.

”Ne adresăm, pe de-o parte, cumpărătorilor finali - companiilor mici și mijlocii, în principal, din industria de retail, e-commerce și logistică, dar și companiilor mari care au nevoie de amenajarea și dotarea unui spațiu comercial (cu rafturi pentru depozite, mobilier pentru retail, birouri, HoReCa, echipamente pentru manipularea mărfurilor). Ne adresăm oricărei companii care lansează sau dezvoltă o afacere, fie că vorbim despre un magazin, o farmacie sau un alt tip de spațiu comercial”, ne spune Eduard Daniliuc.

Cofondatorul ProfiCircle precizează faptul că platforma este utilă tuturor celor care oferă astfel de servicii - producătorilor, comercianților și altor furnizori de servicii conexe (transportatori, designeri, montatori, manipulatori, finanțatori, asiguratori, companii care oferă soluții de tip WMS).

”Odată ce un potențial cumpărător accesează platforma ProfiCircle, poate fi sigur că găsește toate serviciile și soluțiile de care are nevoie pentru proiectul său”, menționează Daniliuc.

Și pentru că ProfiCircle faciitează colaborarea și tranzacțiile dintre toate părțile implicate, toate procesele fiind digitalizate și integrate într-un singur loc, fondatorii platformei spun că au observat o eficiență crescută, timpul alocat pentru procesul de achiziție fiind redus cu 80%, iar costurile, reduse cu până la 20%.

Printre funcționalitățile pe care ProfiCircle le aduce pe piață se numără:

  • Instrumente care permit colaborarea 100% online între toate părțile implicate – beneficiari, producători și furnizori de echipamente, transportatori, montatori, finanțatori, etc;
  • Întreaga comunicare între toate părțile implicate are loc în platformă, fiind integrate opțiunile de videoconferinte și chat (opțiuni necesare, având în vedere contextul creat de pandemie);
  • Modulul de licitație pe mai multe niveluri și transparența prețurilor (cumpărătorul are opțiunea de a alege furnizorul care îi va oferi cel mai bun preț, respectând termenul de livrare, nivelul de calitate ales, etc., în funcție de criteriile selectate);
  • Posibilitatea cumpărătorului de a selecta proiectanți, vânzători de echipamente din UE și din afara Europei, fără limitări geografice și subcontractori (transportatori, montatori, etc.) în funcție de preferințe, pentru a realiza proiectul la nivelul așteptat și respectând termenul de livrare;
  • Posibilitatea cumpărătorului de a găsi o sursă de finanțare pentru proiect (de tip leasing sau închiriere);
  • Posibilitatea semnării contractelor și efectuării plăților exclusiv online, având la dispoziție toate instrumentele necesare;

În ceea ce privește competiția pe care o au românii, momentan ea este reprezentantă de producătorii și furnizorii de sisteme de depozitare din toată lumea. Însă cei doi fondatori și-au propus să-i transforme în parteneri noștri, propunându-le listarea pe platforma ProfiCircle.

”ProfiCircle propune o soluție care se se mulează pe comportamentul actual al consumatorilor de tip B2C, reprodus în segmentul B2B. Marketplace-urile de acest tip vor fi din ce în ce mai numeroase și vor cuprinde industrii tot mai variate, la nivel mondial, iar noi suntem deschizători de drumuri pentru industria sistemelor de depozitare”, afirmă Eduard Daniliuc.

Evoluția ProfiCircle

Deși ideea s-a conturat în urmă cu doi ani, varianta beta a platformei a fost lansată în luna noiembrie 2020, iar echipa ProfiCircle continuă să adauge noi funcționalități în funcție și de feedback-ul pe care-l primesc de la clienți.

În acest moment, prin intermediul platformei au fost înregistrate tranzacții în valoare de circa 1 milion de euro, fiind listați circa 70 de producători de echipamente, comercianți și furnizori de servicii, atât din România, cât și din alte țări europene.

Iar CEO-ul ProfiCircle menționează că numărul acestora crește cu aproximativ 15% lunar.

”Pentru 2021, ne-am propus să integrăm în marketplace noi producători și furnizori din țările unde ne-am extins și astfel să avem o rețea puternică de parteneri care să ofere servicii și produse de calitate clienților noștri”, declară Eduard Daniliuc.

Un alt plan pe care-l au cei doi fondatori ai ProfiCircle, și un pas important pentru startup-ul românesc, este extinderea operațiunilor pe noi piețe.

”Centrul Europei este o regiune unde cererea pentru sisteme de depozitare este pe trend crescător, astfel că extinderea în Germania și Elveția a fost un pas natural pentru ProfiCircle și, totodată, important pentru strategia noastră de creștere. Începând cu luna iulie continuăm extinderea în Austria, iar pe termen mediu și lung vizăm Franța și Polonia, și ulterior, America de Nord”, afirmă Eduard, explicând faptul că încă de la început au pornit cu un model de business care să permită extinderea la nivel internațional și scalarea pe orice piață.

Însă, pentru a merge mai departe cu internaționalizarea, fondatorii ProfiCircle estimează că vor avea nevoie de o finanțare.

”Acum suntem în plin proces de a atrage o nouă rundă de finanțare, pentru a ne putea extinde operațiunile pe noi piețe, pentru a adăuga noi funcționalități platformei și pentru a mări echipa, ajunsă, în prezent, la 17 membri”, spune Eduard.

În ceea ce privește echipa ProfiCircle, pentru anul 2021 și-au propus să recruteze aproximativ 20 de specialiști în web development, marketing, customer support și vânzări.

Planul pe termen lung? Sau, mai bine zis, una dintre aspirațiile lor? Atingerea statutului de unicorn și de lideri pe piața sistemelor de depozitare la nivel mondial.

”Având în vedere contextul pandemic, cererea pentru dotarea și modernizarea spațiilor logistice și a depozitelor este în creștere, pe măsură ce sectorul de ecommerce se află în plină creștere. Oamenii aleg să facă achiziții online, renunțând la întâlnirile față în față, iar ProfiCircle oferă cadrul și toate instrumentele necesare pentru încheierea tranzacțiilor într-un mediu sigur, digitalizat”, concluzionează Eduard Daniliuc, cofondator și CEO ProfiCircle:.