Dispozitivele inteligente precum ceasurile și televizoarele smart, routerele și camerele foto, sunt conectate între ele și, împreună, contribuie la dezvoltarea fenomenului IoT (Internet of Things), o rețea de dispozitive echipate cu tehnologie integrată care le permite să interacționeze – unele cu altele sau cu mediul extern.

”Problema dispozitivelor de securitate inteligente este serioasă și trebuie să fim conștienți de ea”, spune Vladimir Kuskov, expert în securitate la Kaspersky Lab.

Anul trecut ne-a demonstrat nu doar că este posibil să ataci dispozitive conectate, ci și că amenințarea este cât se poate de reală. Am observat o creștere considerabilă a mostrelor de malware pentru IoT, dar potențialul de atac este chiar mai mare.

Aparent, competiția accentuată de pe piața atacurilor DDoS îi determină pe autori să caute noi resurse care să îi ajute să dea atacuri din ce în ce mai puternice. Botnet-ul Mirai a demonstrat faptul că dispozitivele inteligente sunt foarte interesante pentru infractori, numărul celor pe care le pot ataca ajungând acum la câteva miliarde. Mai mulți analiști estimează că până în anul 2020, numărul dispozitivelor ar putea ajunge până la 20-50 de miliarde.

Iată ce ai putea face pentru a-ți proteja dispozitivele smart:

  1. Dacă nu este neapărată nevoie, nu accesa dispozitivul dintr-o rețea externă;
  2. Dezactivează toate serviciile rețelei de care nu ai nevoie pentru a folosi dispozitivul;
  3. Dacă ai o parolă standard sau universală care nu poate fi schimbată sau contul presetat nu poate fi dezactivat, dezactivează serviciile rețelei în care sunt folosite sau restricționează accesul către rețele externe;
  4. Înainte de folosirea unui dispozitiv, schimbă parola inițială și setează una nouă;
  5. Actualizează periodic firmware-ul dispozitivului cu ultima versiune, dacă este posibil.