Poți asculta discuția integrală cu Radu Negulescu și doar în format audio, pe orice canal de streaming audio folosești, Spotify, Apple Podcasts. O poți face pornind de la acest link.


Sessions e un startup fondat de Radu Negulescu, în trecut fondator al Trencadis, care a dezvoltat o unealtă ce unește apelurile video, uneltele de colaborare pe documente, inteligența artificială. Practic, un mix de Zoom, Google Drive și Miro. Ei s-au lansat cu o investiție seed de 4,5 milioane de euro și la finalul anului trecut au avut o rundă intermediară.

"Avem 4 săptămâni întârzieri la salarii, 10.000 de dolari cash și 1 milion de dolari datorii. În ultimele 16 luni piața a înnebunit. Din cauzaa presiunii am pierdut un cofondator, CTO-ul și alți oameni importanți", spune Radu Negulescu pe Linkedin. El a decis să facă toate aceste lucruri publice, urmând o campanie de crowdfunding, dar și căutând noi investiții pentru a reuși să revină la suprafață.

Motivul pentru care Sessions a ajuns în situația de astăzi, spune Radu, este că estimările inițiale folosite pentru primirea investițiilor, dar și obiectivele asumate, s-au schimbat pentru că și climatul investițional s-a schimbat. Practic, deși și-au atins obiectivele, spune Radu, condițiile pentru o nouă investiție de tip Series A, care să ofere timp și spațiu pentru dezvoltarea Sessions s-au schimbat și au devenit mai dure.

Radu s-a deschis într-o discuție cu start-up.ro în limba engleză despre această evoluție a Sessions. Am decis de comun acord să discutăm în limba engleză, în condițiile în care 90% din clienții Sessions sunt din afara României, iar promovarea companiei este una globală.

Unde este Sessions acum?

“Sessions e în mijocul furtunii. Suntem într-o capcană financiară. Nu e prima oară în cariera mea când se întâmplă asta, nu e primul meu startup. E a treia oară când mi se întâmplă asta. Luptăm să ieșim din această capcană financiară și am dorit să fac lucrurile publice cu totul", explică Radu.

El menționează că Sessions a primit o primă rundă de investiții seed de 4,5 milioane de euro, dar pe lângă această sumă, Radu a venit din banii lui cu 4,5 milioane de euro pentru a dezvolta Sessions. Deși cu experiență anterioară, a fost prima lui experiență cu ideea de startup finanțat de către fonduri de investiții.

"Nu eram familiar cu ideea de investiție seed, Series A și toate mecanicele pieței. Am avut un buget calculat de 12 milioane de euro pentru a ne atinge obiectivele. Am început în mijlocul nebuniei Covid, când banii erau ieftini și toată lumea investestea în piață. Erau timpuri umflate, fără îndoială", spune Radu. El menționează că ar fi avut nevoie de mai mulți bani inițial, conform bugetului său, dar a luat investiția de 4,5 milioane de euro pe ideea că fondurile vor continua și într-o viitoare Serie A, o nouă rundă care să țină cont de anumite obiective.

"Piața s-a transformat de la a ne cere un lucru la a ne cere 1,5 milioane de euro venituri anuale recurente, în șase luni. Peste noapte a fost panică în piață și am ajuns într-un context diferit pentru a construi un produs. Din acest motiv am vrut să ridicăm o rundă de extindere", explică Radu Negulescu.

El spune că Sessions îndeplinește astăzi condițiile discutate inițial pentru o rundă mai mare, de tip Serie A, dar piața s-a schimbat și cerințele investitorilor au devenit mai dure.

"Am reușit să punem lucrurile cap la cap pentru runda de extindere, dar nu am reușit să ridicăm suma dorită. Am reușit să strângem 1,5 milioane de euro, dintre care 500.000 de euro pe SeedBlink și am mai adăugat eu 500.000 de euro, ceea ce duce investiția mea personală în Sessions la 5 milioane de euro", spune fondatorul Sessions.

Radu consideră că deși situația e una globală, în Europa lucrurile ar fi exagerate, pentru că s-au schimbat evaluările cerute de investitori și criteriile pentru noi investiții.

"Astăzi e imposibil să construiești un startup corect. Un startup e un experiment de business. Startup-urile nu sunt afaceri. Sunt finanțate prin diferite mecanisme, dar sunt experimente de mare risc. Asta s-a schimbat în Europa", consideră Negulescu.

Una dintre schimbările menționate de el e că piața pe care activează, a uneltelor de comunicare, s-a transformat. A existat și exemplul Hopin, care a fost un business uriaș, dar care a ajuns și el la probleme.

Astăzi Sessions are 70.000 de utilizatori globali, peste 95% din afara României. De asemenea, 10.000 de persoane au plătit pentru Sessions, dar mulți au avut o subscripție anuală, deci nu un model de abonament apreciat de către investitori.

Totuși, ce a greșit Radu Negulescu?

Dincolo de condițiile pieței, Radu Negulescu consideră că a făcut multe greșeli.

"Nu am înțeles care sunt aspectele unui startup de produs, pentru că aveam experiență de servicii. Nu am știut ce oameni ai nevoie într-un startup. Am recrutat oameni extraordinari, dar unii dintre ei nu erau pregătiți de presiunea unui startup. Sunt incompetent, dar în fiecare zi devin mai puțin incompetent", spune Radu Negulescu.

De asemenea, el menționează că a avut și probleme tehnice, pentru că nu a înțeles complexitatea produsului pe care l-a construit.

"Nu mă plâng. Cel mai eficient lucru pe care-l puteam face pentru startup-ul nostru e să vorbim public. 90% din mesaje au fost pozitive, poate 10% hate. Dar mă bucur că am fost contactat și de investitori, de fondatori care au apreciat deschiderea. Dar e imposibil să construiești ceva fără hate. Dacă e confortabil, nu faci destul", spune Radu.

Deși la prima impresie ai putea spune că un startup care rămâne fără bani a cheltuit prea mult, Radu consideră că a cheltuit prea puțin din banii investitorilor.

"Suntem aici pentru că nu am cheltuit destul. Ca medie eram la 240.000 de dolari burn rate lunar. Și nu construim doar o platformă, ci o tehnologie. Facem ceea ce fac 10 startup-uri cu 100 de ori mai mulți programatori. Am subcheltuit și am supralivrat. De asemenea, nu am reușit să explic bine lumii ceea ce facem, povestea noastră. Nu am reușit să strâng destule investiții cât să cheltuim cât era nevoie", spune Radu Negulescu.

El menționează că nu a considerat că Sessions poate fi o afacere de 100 de milioane de dolari evaluare, ci de 2 miliarde de dolari.

"Nu poți să construiești o afacere de 2 miliarde de dolari cheltuind puțin. Dacă aș porni de la zero aș cheltui și mai mult", explică acesta.

August 2024 - momentul de renaștere financiară pentru Sessions?

Radu vrea ca august 2024 să fie un efort de transformare pentru Sessions. "Nu suntem încă unde trebuie ca produs. Dar acum prioritatea este să rezolvăm finanțatele. De asemenea, să dăm restart echipei, avem nevoie de noi angajați. Oamenii din echipă sunt obosiți după 4 ani".

Discuția integrală cu Radu despre mai multe aspecte esențiale pentru oricine fondează un startup, o poți vedea în clipul de mai jos.


start-up.ro îți recomandă și: 2024 e anul în care începi să discuți liber despre bani în cuplu. Înscrie-te aici la o sesiune gratuită de coaching financiar cu un expert pentru a-ți face bugetul, a economisi și a investi în mod inteligent.