Dacă România nu introduce un cadru de reglementări și investiții adecvate în modernizarea tehnologică din sectoarele Energiei, Transporturilor și a Utilităților, riscă o reducere semnificativă a investițiilor străine, scădere economică pe următoarele decenii și chiar expunerea ridicată la vulnerabilități serioase de securitate, avertizează EurasAI, într-un raport recent realizat în parteneriat cu S&T România.

Raportul “Inteligența Artificială și Internetul Obiectelor pentru infrastructura critică din România în domeniile Energiei, Transporturilor și al Utilităților” analizează situația actuală și vine cu recomandări concrete în ceea ce privește consolidarea activităților de inovație în domeniul infrastructurii critice, luând în considerare atât riscurile cât și beneficiile tehnologiilor emergente.

Apariția aplicațiilor ce folosesc tehnologii avansate în domeniul industrial determină multiple provocări, așa cum prezintă raportul EurasAI, generând o serie de potențiale amenințări de securitate tot mai complexe, ce riscă să afecteze infrastructura critică.

În ultimul deceniu, sistemele de senzori și control industrial au început să fie văzute ca active critice serioase, deoarece presupun potențiale vulnerabilități de securitate ce pot fi exploatate cu un impact foarte serios asupra stabilității economice și sociale.

“Inițiativa noastră a pornit din faptul că dorim ca noua generație din mediul public, dar și din mediul privat, să înțeleagă nevoia de schimbare într-un domeniu încremenit în metehnele trecutului, cum este cel al infrastructurii critice. Factorii decidenți nu au susținut strategii și măsuri concrete în ultimii 20 de ani pentru a fi la curent cu noile tehnologii și mai aproape de nivelul țărilor partenere din UE, lucru care ne face vulnerabili la multe probleme de dezvoltare și duce la reticență cu privire la noile investiții străine și chiar probleme serioase de securitate. Mai mult, România dorește să fie văzută în cadrul UE ca un lider în domeniul serviciilor digitale și al protecției cibernetice. În același timp, nu ia măsurile necesare în plan intern pentru a susține această poziție. Este necesară o înțelegere profundă a revoluției tehnologice pe care o trăim, iar România trebuie să poziționeze infrastructura critică pe un plan prioritar, în sensul utilizării resurselor pentru modernizare și inovație continuă", a explicat Adrian Dan, cofondator și președinte EurasAI.

“Ne-am alăturat demersului EurasAI cu scopul de a trage un semnal de alarmă asupra necesității modernizării tehnologice a sectoarelor Energiei, Utilităților și al Transporturilor, un proces critic pentru dezvoltarea economică a României, creșterea calității serviciilor și aducerea lor la nivelul Uniunii Europene, dar și pentru asigurarea securității cibernetice naţionale. S&T România va răspunde întotdeauna solicitărilor de a contribui cu expertiza și resursele necesare pentru proiectarea și implementarea acelor proiecte considerate esențiale pentru statul român.”, a declarat Nicoleta Macovei, director general S&T România.

Prin acest raport, EurasAI militează pentru o mai bună înțelegere a impactului pe care îl pot avea tehnologiile emergente în domeniile strategice atât în România, cât și în regiunea Europei Centrale și de Est.

“Dorim să inițiem o serie de conversații între reprezentanți ai mediului public, ai mediului privat și experți români care doresc să aducă o schimbare pentru a susține modernizarea și implementarea de soluții inovatoare în Transporturi și Energie, conform cu standardele moderne”, a declarat Ioan Istrate, cofondator și vicepresedinte EurasAI.

La nivel global, aceste tehnologii încep să aibe un impact major. În toate sectoarele analizate, raportul EurasAI evidențiază un apetit din ce în ce mai mare pentru investiții în aplicații AI sau IoT în contextul industriilor critice.

Spre exemplu, în 2019, în timp ce aproape 108 miliarde dolari au fost cheltuite pe toate soluții IoT pentru consumatori individuali, numai în transporturi și utilități s-au achiziționat soluții de peste 130 miliarde dolari.

Echipa EurasAI estimează că piața globală de AI în aplicații industriale va crește de la 19 miliarde dolari în 2020, la peste 72 miliarde dolari în 2025, iar nișa de aplicații AI în IoT se va tripla până în 2025, ajungând la 16 miliarde dolari.

Pentru mai multe informații, un rezumat al raportului “Inteligența Artificială și Internetul Obiectelor pentru infrastructura critică din România în domeniile Energiei, Transporturilor și al Utilităților”, realizat de EurasAI, poate fi descărcat de aici.

EurasAI este un Think Tank independent ce activează în România și în Uniunea Europeană, având misiunea de a articula noile provocări determinate de cea de-a patra revoluție industrială de pe continent.

EurasAI a fost înființat în ianuarie 2020 de o echipă de români cu experiență în dezvoltarea de companii și proiecte bazate pe inovații tehnologice la nivel global, cu scopul de a crea un spațiu de cooperare pentru experți în diverse domenii și un cadru de mapare a proiectelor inovatoare în tehnologiile emergente din România și din regiune.