Klarna, rețeaua globală de plăți și destinația de cumpărături bazată pe inteligență artificială, lansează raportul The Future of Retail.
Datele din raport dezvăluie modul în care comercianții vor trebui să își adapteze oferta pentru a câștiga cumpărători în viitor.
Având în vedere cele mai recente inovații tehnologice, AI, AR și roboții vor domina cel mai probabil experiența de cumpărare din magazine și online, cu servicii precum Klarna, care deja integrează personalizări AI în produsele sale.
- Klarna s-a lansat oficial în România în luna iunie a acestui an. Urmărește aici un interviu în exclusivitate start-up.ro și wall-street.ro cu CEO-ul companiei, Sebastian Siemiatkowski.
Klarna a vorbit cu peste 5.000 de consumatori din 5 țări și a făcut echipă cu un expert în retail pentru a explora modul în care va evolua viitorul shopping-ului. Raportul The Future of Retail include, de asemenea, predicții privind viitorul unora dintre principalii retaileri din lume și al ChatGPT, chatbot-ul de inteligență artificială dezvoltat de OpenAI, care a făcut echipă cu Klarna pentru a eficientiza cumpărăturile smoooth.
Studiul Klarna a examinat obiceiurile de cumpărare care vor exista peste 18 ani, atunci când membrii generației Z vor atinge vârsta de 40 de ani și, împreună cu milenialii, vor reprezenta principalii consumatori.
Rezultatele dezvăluie predicții cu privire la modul în care tehnologiile emergente vor influența experiența de cumpărare, precum:
- În fruntea listei de dorințe stă personalizarea ofertelor: 65% doresc ca experiența de cumpărături să devină mai personalizată în viitor, iar 36% sunt siguri că va fi, atât în magazin, cât și online.
- Majoritatea celor care cumpără haine, nu le probează înainte să le cumpere: doar jumătate din respondenți cred că vor continua să probeze hainele cum o fac în prezent (53%). În schimb, 48% își doresc să folosească cabine de probă virtuale, 28% realitatea augmentată, iar 23% se vor baza pe realitatea artificială pentru a-i sfătui ce haine li se potrivesc cel mai bine.
- Realitatea augmentată va îmbunătăți experiența de cumpărare în magazin: marea majoritate (81%) se așteaptă ca realitatea augmentată să le îmbunătățească experiența de cumpărare în magazin, iar o treime (37%) crede că această tehnologie va deveni una standard în majoritatea magazinelor.
- Viitorul e contactless: Gen Z și Millennials (64%) sunt de acord cu predicția că peste 18 ani, în majoritatea magazinelor fizice, plățile se vor face exclusiv cu cardul, iar 31% din ei cred că această schimbare se va produce chiar în următorii 5 ani
Pe lângă progresele tehnologice, viitorul planetei și creșterea economiei circulare sunt, de asemenea, printre prioritățile consumatorilor.
Generațiile mai tinere sunt de acord că economia circulară ar trebui să ocupe o cotă mai mare din totalul industriei de cumpărături și că moda trebuie să devină mai orientată spre sustenabilitate în viitor.
- 52% dintre respondenți își doresc modă mai sustenabilă în viitor
- 57% vor ca economia circulară să ocupe o cotă mai mare din totalul industriei de cumpărături, iar 1 din 3 crede că va vinde (26%) și cumpăra (37%) haine pre-purtate mai des
”În lumea occidentală, aproximativ 80% din toate achizițiile online se fac prin căutare, în timp ce restul de 20% se bazează pe recomandări personalizate. În schimb, în China, 80% din achizițiile online sunt determinate de recomandări personalizate. Acest studiu confirmă faptul că cumpărătorii din lumea occidentală își doresc o experiență de cumpărături similară, care este acum disponibilă pe aplicația Klarna, susținută prin AI și prin datele furnizate de istoricul achizițiilor. Următoarea generație de consumatori se va aștepta la o experiență de cumpărături extrem de personalizată, în care produsele îi găsesc pe ei și nu invers”, spune David Sandström, Chief Marketing Officer la Klarna.