Pentru a reduce riscul atacurilor cibernetice și pentru a-și impulsiona creșterea, companiile din România ar trebui să evalueze ce software au în rețelele lor și să elimine software-ul nelicențiat, arată studiul BSA | The Software Alliance, 2018 Global Software Survey.

Pentru a înțelege mai bine implicațiile utilizării software-ului neautorizat, BSA a lansat studiul 2018 Global Software Survey: Software Management: Security Imperative, Business Opportunity. Studiul măsoară volumul și valoarea software-ului neautorizat instalat pe computerele personale din mai mult de 110 de țări și regiuni și include aproape 23.000 de răspunsuri din partea consumatorilor, angajaților și directorilor de tehnologia informației.

Elementele cheie ale studiului includ:

  • Utilizarea de software nelicențiat, deși într-un trend descendent, este încă foarte răspândită.Software-ul nelicențiat continua să fie utilizat pe tot globul la rate alarmante, reprezentând 37% din software-ul instalat pe computere - o scădere de doar 2 puncte procentuale față de 2016.
  • Malware-ul asociat software-ului nelicențiat costă companiile din întreaga lume aproape 359 miliarde de dolari pe an. Directorii de tehnologia informației consideră că evitarea atacurilor de tip hacking la adresa datelor și a altor amenințări de securitate cauzate de malware reprezintă principalul motiv pentru a se asigura că software-ul din rețelele lor este pe deplin licențiat.
  • Creșterea nivelului de respectare a condițiilor de licențiere a software-ului este acum un factor de creștere economică, pe lângă faptul că reprezintă un imperativ de securitate. Atunci când companiile adoptă măsuri pragmatice pentru a-și îmbunătăți gestionarea software-ului, își pot crește profiturile cu până la 11%.
  • Organizațiile pot adopta astăzi măsuri semnificative pentru a îmbunătăți gestionarea software-ului. Studiile arată că organizațiile pot obține până la 30% economii în costurile anuale cu software-ul prin implementarea unui program solid de gestionare a resurselor software și de optimizare a licențelor pentru programele pentru calculator.

Pentru a explora rezultatele studiului, inclusiv o defalcare a datelor specifice diferitelor țări, puteți accesa www.bsa.org/globalstudy.