În acest context, Romanian Business Leaders propune un proiect de atragere în România a marilor companii din SUA și din lume vizate de decizia CJUE, cu dorința de a conduce la crearea unui brand de țară sectorial - ,,Romania, your Privacy Destination”. Proiectul a fost inițiat și este coordonat în cadrul Fundației de Andreea Vlănțoiu, avocat protecția datelor și fondator Vlănțoiu și Asociații.
,,Cu alocarea expertizei necesare și implicare politică, România ar putea fi pusă rapid pe harta mondială a tehnologiei. Așa cum Estonia este cunoscută ca exemplu de succes al inovării digitale, România ar putea deveni în scurt timp un paradis al confidențialității datelor și securității cibernetice, având de câștigat pe termen lung”, a spus Andreea Vlănțoiu.
Ȋn cursa pentru găzduirea și administrarea datelor marilor companii, România are o serie de avantaje competitive: viteza internetului, experiența dovedită în crearea companiilor tehnologice de succes, poziționare bună în clasamentul competențelor digitale și al educației, cost mai mic al resurselor umane față de UE. Este esențial de asemenea că noul Centru European de competențe în materie de securitate cibernetică va avea sediul în București, fiind prima agenție a Uniunii Europene pe care o găzduiește țara noastră.
,,Împuternicirea oficială a României în domeniul securității cibernetice de la nivelul UE este o ocazie excelentă pentru ca România să scoată în evidență capacitățile sale și să se promoveze în jurisdicțiile non-UE ca un loc sigur din punct de vedere cibernetic și legal pentru datele personale”, completează Andreea Vlănțoiu.
Ce putem face ca România să devină o destinație atractivă pentru giganții tech
Pentru a putea promova companiilor non-UE o ofertă de nerefuzat, statul român ar trebui să ia în calcul crearea rapidă a unui context atractiv la toate nivelurile și să pregătească un plan de măsuri, cum ar fi:
- Politici favorabile pentru companiile care se relochează sau își mută datele în România;
- Programe de pregătire și selecționare a forței de muncă din Romania, cu calificare în domeniu, pentru a deservi aceste companii;
- Programe de repatriere a forței de muncă cu pregătire și calificare în domeniu;
- Centre de birouri capabile să acomodeze necesitățile unor companii de dimensiuni medii și mari;
- Politici de concesiune a unor terenuri în zone pe care statul dorește să le dezvolte, în vederea edificării de astfel de centre sau de ferme de servere;
- Hub-uri destinate cazării forței de muncă române și străine, cu dotări moderne și tehnologie adaptată necesităților;
- One stop shop-uri de consultanță pentru asigurarea conformării cu reglementările europene a companiilor care se relochează;
- Programe ȋn parteneriat cu industria hotelieră pentru atragerea și cazarea nomazilor digitali, care pot ajuta la creșterea brandului de țară.
Pentru ca obiectivele de mai sus să poată fi puse ȋn practică, este necesară dezvoltarea concomitentă a unui ecosistem atractiv pentru companiile non-UE. Studii de caz pe țări care s-au dovedit atractive pentru relocarea datelor până acum, ca Irlanda, Olanda și Polonia, precum si o campanie de cunoaștere a nevoilor companiilor străine în procesul de relocare, ar fi primii pași necesari.
Echipa care participă la proiectul ,,Romania, your Privacy Destination” este formată din:
- Andreea VLĂNȚOIU – Fondator și Avocat specializat protecția datelor, Vlănțoiu și Asociații; Head of Data Protection, WILL - Worldwide Independent Lawyers League
- Tudor GALOȘ - Fondator și Expert protecția datelor, Tudor Galoș Consulting
- Codruț NICOLAU - Director General, Edenred și Benefit
- Călin BIRIȘ - Fondator & Trainer, Online Mastery / Senior Partner, Loopaa Marcom
- Ralph ROGOBETE – Consultant politici publice, Point Public Affairs.