Valoarea investițiilor primite anul trecut de startup-urile europene a atins pragul de 12 miliarde de dolari, scrie TechCruch care citează un raport al companiei de consultanță Clipperton realizat pe baza datelor WhoGotFunded, suma fiind similară cu cea din 2015.
Potrivit acestui raport, anul trecut s-a observat o creștere a numărului de tranzacții mici - vorbim aici despre sume de sub 30 de milioane de dolari – cu aproxmativ 40% peste cifrele din 2015. Analiștii sunt de părere că acest fapt va duce la un număr mai mare de startup-uri care vor fi în căutarea unor runde de accelerare în următoarele 12-18 luni.
În același timp, fondurile de private equity (fonduri închise aflate în căutarea unor randamente superioare investițiilor clasice) au demonstrat un apetit crescut pentru startup-urile din zona tech (hosting sau securitate cibernetică).
Cresc investițiile pentru accelerare
Astfel, la nivelul lui 2016 au fost raportate 943 de deal-uri cu sume cuprinse între 1 și 10 milioane de euro, cu 50% mai multe față de anul anterior. Suma totală investită pe acest segment de tranzacții a fost de 3,6 miliarde de dolari, similară valoarea tranzacțiilor de pe segmentul 10 – 30 milioane de dolari (adică rundele de accelerare) – numărul acestor runde de accelerare a urcat cu 19% față de 2015.
Cele mai importante trei runde de investiții au fost primite de startup-uri din Franța – OVH, o companie de hosting, Sigfox, o platformă de IoT, și Devialet, un producător de kit-uri audio -, pe următoarele două poziții în clasament fiind companii din Marea Britanie – Deliveroo, o platformă de comenzi de mâncare, și Oxford Nanopore, un startup din domeniul medical.
Startup-urile din Marea Britanie au primit peste 4 miliarde de dolari
De altfel, startup-urile franțuzești au primit anul trecut 2,7 miliarde de dolari, valoarea fiind cu 22% peste cea din 2015. În același timp startup-urile din Marea Britanie domină încă ecosistemul european al startup-urilor, cu 4,1 miliarde de dolari primiți de la investitori.
În țările din nordul Europei valoarea investițiilor din 2016 a intrat pe o pantă descendentă – minus 24% - cu doar 1,1 miliarde de dolari. Startup-urile din Germania, Austria și Elveția au primit 2,6 miliarde de dolari.