Parcul a fost deschis în 2015, dar ideea a pornit în 2008 într-o vacanță făcută de cei trei parteneri. Erau în Germania și au vizitat un parc tematic cu dinozauri de acolo. Așa că au început să scrie un proiect pentru finanțare europeană, au petrecut nopți întregi la ADR în Alba Iulia, iar la final au primit finanțarea de 5 milioane de euro.
Investiții inițiale
“Am ales Râșnov pentru că e aproape și de Brașov și de Bran, este un brand și am găsit deschidere la autoritățile locale. Ăsta a fost norocul nostru, iar acum e norocul lor, pentru că beneficiile aduse de Dino Parc sunt majore. Ne-am dus în Consiliul Local, ne-am prezentat proiectul și ne-au dat voie să-l facem”, a spus Adrian Apostu.
“Proiectul inițial l-am făcut de 5 milioane de euro. Au mai fost cheltuieli neeligibile de aproximativ 500.000 de euro. Între timp am mai reînvestit mult din profituri. Noi am plecat pe un know how din Germania, care nu se potrivește 100% cu mentalitatea de la noi. Noi l-am gândit ca pe un muzeu în aer liber. Am investit foarte mult în caracterul științific al parcului. Am făcut o schimbare de proiect tehnic, doar pentru că de la depunerea proiectului până am ajuns să construim dinozaurii, paleontologia a evoluat și a ajuns la concluzia că anumiți dinozauri erau mai mici, mai înalți sau aveau mai multe kilograme”, a mai spus Adrian Apostu.
“Am investit mult și în interactivitate. Vedem dinozauri la scară 1 pe 1, dar ar trebui ceva mai mult. Am deplasat investițiile către interactivitate și am venit cu dinozauri animatronici, am venit cu ecrane de prezentări, cu animații. Asta s-a cerut”, a mai explicat cofondatorul Dino Parc.
Proiectul inițial l-am făcut de 5 milioane de euro. Au mai fost cheltuieli neeligibile de aproximativ 500.000 de euro. Între timp am mai reînvestit mult din profituri. Noi am plecat pe un know how din Germania, care nu se potrivește 100% cu mentalitatea de la noi
Mai mulți turiști
În Dino Parc Râșnov s-au dezvoltat diferite activități. Deși a fost deschis cu gândul la copii, au fost adăugate diferite elemente de interactivitate și activități pentru adulți, pentru că cei mici nu vin niciodată singuri. În plus, au fost adăugate și trasee de aventură prin arbori și o tiroliană de 200 de metri. Efectul parcului asupra zonei s-a văzut imediat.
“Acum doi ani, Cetatea Râșnov avea 240.000 de vizitatori, iar acum are dublu. Absolut toate obiectivele turistice din zonă s-au dezvoltat. S-au făcut și hoteluri, restaurante și alte mijloace. Am returnat zonei amabilitatea cu care am fost primiți. Am depășit 700.000 de vizitatori, facem o cifră de afaceri de aproximativ 2 milioane de euro pe an și am intrat în top 3 atracții ale județului Brașov, după Castelul Bran și Cetatea Râșnov”, a spus Apostu.
Străinii au început și ei să viziteze parcul. “Există o plajă de turiști, mai vizibili în extra sezon. Undeva între 10-15% sunt turiști străini. Peste tot turismul e bun vara, luna august este, de departe, cea mai bună lună din an. Mai sunt perioade bune când e săptămâna Școala Altfel, ne bucurăm că am comunicat caracterul științific al parcului”, a spus Apostu.
51 de dinozauri
“Avem 51 de dinozauri. Avem cel mai mic dinozaur, de 18 centimetri, dar și dinozauri de peste 20 de metri. Un dinozaur, pentru a fi produs, poate costa peste 100.000 de euro în cazul celor mari, pentru a fi atestați științific. Dinozaurii sunt fabricați în Germania și ni se oferă din start atestare științifică”, a spus cofondatorul parcului.
De asemenea, Apostu vrea să lanseze o zonă cu dinozauri care au trăit pe suprafața României. “Vrem să construim o zonă specială, deși vom ieși un pic din scara evoluției, dinozaurii românești. Mult spus românești. Cei care au trăit pe teritoriul României. Sunt vreo 12 bucăți descoperite până la această oră și vrem să-i reconstruim. Vrem să facem o zonă cu dinozauri românești”, a mai spus proprietarul Dino Parc Râșnov.
Acum doi ani, Cetatea Râșnov avea 240.000 de vizitatori, iar acum are dublu. Absolut toate obiectivele turistice din zonă s-au dezvoltat. S-au făcut și hoteluri, restaurante și alte mijloace. Am returnat zonei amabilitatea cu care am fost primiți. Am depășit 700.000 de vizitatori
De altfel, în parc se poate găsi cel mai mare dinozaur care a zburat vreodată pe Terra, descoperit în zona Hațegului, și care se numește Hatzegopteryx (putea să facă înconjorul Terrei dintr-un singur zbor).
“Funcționăm pe 1,5 hectare, dar mai avem concesionate încă două hectare în vecinătate. Ne vom extinde, avem spațiu să ne dublăm. Capacitatea maximă este greu de estimat. Am avut 6.700 de vizitatori într-o zi, anul trecut, în jurul sărbătorii de Sfânta Maria din august”, a spus Adrian Apostu.