Potrivit experților, dacă organizațiile reușesc să îmbunătățească competențele angajaților săi pentru a se ralia cerințelor de muncă din viitor, acestea vor fi pregătite să facă față necesităților pieței într-o continuă schimbare.
Îmbătrânirea societăților, deficitul de competențe și invadarea roboților și a inteligenței artificiale sunt trei dintre provocările majore pentru piața internațională de muncă.
Datele Comisiei Europene arată că 40% din populația UE are un nivel insuficient de competențe digitale, iar 17% are competențe minime. Persoanele fără competențe digitale de bază riscă să fie lăsate în urmă de transformările digitale.
Pentru a veni în ajutorul oamenilor, guvernele și companiile vor trebui să găsească un echilibru între flexibilitatea angajaților, mobilitatea muncii și stabilitatea job-ului.
Aceste subiecte au fost abordate săptămâna trecută în cadrul unei conferințe internaționale, organizată de Ministerul Muncii și Justiției Sociale și Președinția României la Consiliul Europei, în parteneriat cu Comisia Europeană, care a avut loc la București.
Experții reuniți la evenimentul „Îmbunătățirea și actualizarea competențelor adulților – element de echilibru pentru piața muncii” au analizat diverse soluții inovatoare și mecanisme de finanțare pentru furnizarea de oportunități de dezvoltare a competențelor și recalificare pentru toți.
Compania de recrutare Adecco Group recomandă țărilor să implementeze un Cont pentru Educația Individuală.
Contul pentru Educație Individuală este un model similar unei burse oferite de către guvern pentru îmbunătățirea propriilor aptitudini. Potrivit modelului, fiecare persoană dispune de un cont personal și transferabil, prin care își poate finanța diverse traininguri de dezvoltare profesională și pe care-l poate gestiona pe parcursul întregii cariere. Franța, Italia și Singapore au adoptat deja modele similare și au reglementat deja modalitățile prin care companiile pot distribui resursele necesare pentru instruiri.
Companiile pot iniția îmbunătățirea competențelor angajaților prin identificarea aptitudinilor cheie de care organizația are nevoie urgent (și de care va avea nevoie în curând) pentru a putea concura cu tendințele industriei. Mai mult, recalificarea forței de muncă existente este mai eficientă din punct de vedere al timpului și costului decât recrutarea unor noi angajați.
”Ce învățăm la școală devine destul de repede irrelevant din cauza schimbărilor rapide provocate de cea de-a patra revoluție industrială. În România, vom avea nevoie rapid de recalificare nu o dată la 20 de ani, așa cum a fost cazul până acum, ci la fiecare 5 ani. Acest lucru înseamnă că angajații trebuie instruiți pentru noi aptitudini cât sunt activi pe piața muncii, dacă vor să rămână relevanți pentru posturile viitorului. În același timp, angajatorii trebuie să investească în astfel de cursuri de specializare dacă vor să-și păstreze angajații și pentru a putea crește afacerea lor în viitor. Fără pași decisivi în direcția recalificării forței de muncă, România riscă să piardă investitori și oportunități de angajare cu salarii ridicate”, a declarat Florin Godean, Country Manager Adecco Group România.
”Profesiile de azi sunt afectate schimbările rapide de pe piața muncii. Prin urmare, a crescut necesitatea educației permanente – la toate vârstele, atât în interiorul și în afara instituțiilor de învățământ. Instruirea adulților este importantă pentru a asigura persoanele de pe piața muncii, dar și angajatorii acestora, că au abilitățile necesare să navigheze prin cea de-a patra revoluție industrială. Discrepanța tot mai mare dintre educație și nevoile pieței muncii va forța universitățile să devină tot mai creative, deoarece vor trebui să ofere studenților instruiri atractive pentru o piață care are nevoie de ei în mod disperat”, a completat Sandhya Sabapathy, Manager Regional EEMENA - Adecco Group.