Abonează-te pe YouTube
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Vezi în avanpremieră
Erica este un joc atipic, unul de tip live action, în care tu, jucătorul, decizi direcția poveștii și acțiunile protagonistei. Erica este o tânără bântuită de coșmaruri. Tatăl ei a fost ucis și ea este atrasă, din nou, în misterul uciderii acestuia de un pachet, ce ajunge în mod misterios la ușa apartamentului ei.
Creatorii jocului ne spun că fiecare alegere pe care o faci influențează felul în care povestea curge, iar toată aventura are mai multe moduri în care se poate termina.
Acest gen de joc este unul a cărei atractivitate este povestea, așa că nu o să dezvălui ce se întâmplă, ci o să vă spun impresiile mele despre narațiune.
Jocurile video au avut de mult timp această componentă de influențare a narațiunii, iar acum și producătorii de filme experimentează cu asta datorită avansului tehnologic și datorită unor platforme ca Netflix. Dacă ți s-a părut interesantă experiența Black Mirror Bandersnatch, atunci ai putea să fii entuziasmat pentru Erica.
Erica, un joc-film unde tu decizi ce se întâmplă pe ecran
Povestea, din păcate, nu mi se pare una extrem de reușită. Pe mine m-a prins pe jumătate, iar în a doua parte mi s-a părut că se duce într-un tărâm nu foarte original.
Mai mult, am jucat a doua oară, că sa vad diferențele, și am fost dezamăgit de rezultat. Diferențele dintre deciziile tale (de acțiune sau de dialog) sunt minore și nu afectează povestea prea mult. Aceasta curge cam pe același făgaș, cu mici variațiuni, până spre final când ultima decizie schimba concluzia. Din ceea ce am văzut eu, cred că există cel puțin trei finaluri diferite.
Ce are special Erica este faptul că este live motion, adică este un film, cu actori în carne și oase. Nivelul producției este unul de calitate, multe cadre sunt bine realizate, iar unii actori, in special Holly Earl ce interpretează rolul Ericăi, oferă un joc actoricesc de calitate.
Spre deosebire de un joc interactiv de acest gen, precum Detroit Become Human, aici nu controlezi personajul printr-un mediu virtual. Trecerilor dintr-un cadru in altul (și prin poveste) sunt făcute de actori pe film.
Poti juca Erica cu controllerul sau cu telefonul prin intermediul unei aplicații. Asta pentru că gameplayul presupune swipe-uri pe ecranul telefonului sau pe controller. Atât. De aceea, Erica este un titlu care se joacă mai mult ca un film interactiv precum Black Mirror de pe Netflix decât ca un joc tradițional.
Toată treabă cred că ține în jur de 2-3 ore. Nu m-am uitat la ceas, însă este echivalentul unui film mai lung. Merita să joci Erica? Eu nu am fost convins de poveste, însă prețul mic îl face un candidat pentru fanii filmelor thriller și pentru cei interesați de un astfel de mod de storytelling. Îl poți cumpăra de aici.