WowApp a ajuns la peste 300.000 de utilizatori într-un timp record. Aplicația a provocat controverse: cine dă profitul înapoi utilizatorilor? O fi vreo schemă Ponzi ascunsă? Sunt întrebări logice, în țara fondurilor de investiție căzute. Am discutat, în două episoade, cu fondatorul WowApp - Thomas Knobel. Dacă ieri am vorbit despre procesul chinuitor prin care a creat aplicația, astăzi vorbim despre modalitățile prin care poate face bani un asemenea produs și compatibilitatea cu investitorii.

iphone-830480_1280

Puteți citi articolul de ieri despre procesul de creare al WowApp aici. 

Cum funcționează WowApp? În spate e un mecanism relativ complicat prin care utilizatorii sunt recompensați. Contează cât de multe invitații trimiți, astfel îți crești rețeaua formată din opt straturi de prietenie.

WowApp împarte 70% din veniturile de publicitate cu utilizatorii și 70-80% din profitul apelurilor de voce, pentru că acelea au și un cost pentru rețea. Unul dintre avantajele rețelei e că nu trebuie să dai un click pe reclamă pentru a primi bani. „E important să nu facem asta pentru că am induce fraudă de click-uri. Nu vrem să oferim un avantaj oamenilor care dau click pe reclame“, spune Thomas Knobel.

Thomas povestește că în rețeaua lui avea 3.000 de utilizatori activi în fiecare zi, iar la finalul unui ciclu de un an speră să câștige 1.000 de dolari în ritmul acesta. Dacă își mărește rețeaua de patru ori, vrea să facă 4.000 de dolari anual, adică aproape 330 de dolari pe lună. Asta ar însemna să aibă o rețea de aproximativ 25.000 de persoane.

Riscurile WowApp

Poți să lansezi un startup despre care să se scrie intens și să nu ai succes. Am văzut destule exemple inclusiv de campanii de Kickstarter de succes care au avut apoi probleme. Așa că e normal să ne gândim la riscurile implicate de WowApp. Ce ar însemna ca o investiție de 30 de milioane de dolari să se ducă la vale?

„Toată lumea are de câștigat acum, eu sunt singurul care poate pierde. Riscul e să nu atingem o cifră relevantă de utilizatori. E ca o profeție - cu cât intră mai mulți oameni, cu atât mai mulți bani vor fi făcuți. Dacă nu sunt destul de mulți, nu vor face bani. WowApp funcționează cu mulți utilizatori“, spune Knobel.

În privința riscurilor pentru utilizatori, WowApp nu ar avea teoretic niciunul. „WowApp nu-ți cere bani, decât dacă vrei să cumperi credit pentru apeluri. Cum poate o aplicație să te afecteze? Dacă cineva ar avea ceva de pierdut din punct de vedere financiar din această aplicație, conceptul ar fi atacat imediat“, mai spune fondatorul WowApp.

De asemenea, unul dintre feature-urile aplicației este modul privat. E vorba, de fapt, de un mod privat ca la Google Chrome - conversațiile sunt șterse din istorie și din serverele WowApp după închiderea sesiunii. Dar nu poți folosi WowApp ca o aplicație de chat privat, pentru că encripția nu e diferită de cea standard de pe piață, iar dacă hackerii sau guvernul vrea să te spioneze, o poate face în timpul discuției.

Screen Shot 2015-12-11 at 14.06.13

Cum poate dispărea WowApp

Sunt câteva lucruri care pot face ca WowApp să dispară de pe piață. În primul rând, poate să nu fie relevant și să nu mai strângă utilizatori. În al doilea rând, să fie un dezastru financiar. În al treilea rând, m-am gândit eu, s-ar putea întâmpla ca o companie mare să încerce să preia tehnologiile WowApp și să le introducă în produsele sale, iar relevanța WowApp să dispară.

Ar fi atât de frumos dacă Silicon Valley ar fi non-profit. Dar nu văd asta întâmplându-se. Dacă ar decide să-și taie cheltuielile, nu cred că ar putea, pentru că nu au 70-80% profit. Ar trebui să dea oameni afară. De ce ai copia un concept care nu-ți aduce profituri mari? E un lucru nebunesc“, crede Knobel.

De asemenea, Knobel spune că nu va vinde niciodată WowApp. „Nu voi putea să trădez niciodată un concept pe care l-am creat. Dacă aș vinde și aș deveni ca ei aș trăda totul“. Cumva, Knobel face diferența dintre WowApp și restul prin comparația cu sistemul capitalist - în sistemul capitalist valoarea trebuie acordată acționarilor, în WowApp către useri. De altfel, Knobel nu a vândut niciodată o firmă pe care a creat-o.

De ce nu a apărut WowApp până acum

Deși, după cum am scris ieri, pe piață există Quack Messenger, un concept identic cu cel din WowApp, Knobel spune că aplicația sa este unică. Pornind de la acest lucru, l-am întrebat de ce nu a venit nimeni cu așa o idee până acum.

Câți oameni pot să pună 30 de milioane în așa ceva? Cât oameni vor să facă bine? Oamenii bogați vor să devină și mai bogați. La începutul carierei mele eram interesat să fac bani pentru mine, să-mi maximizez profitul și să nu am un job. Doar când am simțit că am destui bani am început să mă gândesc cum să-i ajut și pe ceilalți“, spune Knobel. În plus, el vine cu o afirmație interesantă: oamenii ar trebui să fie plătiți pentru munca pe care o fac pe internet. Dar ce muncesc oamenii pe internet? Knobel spune că atunci când contribui cu postări, mesaje și conținut pe internet, ar trebui să primești ceva înapoi, nu doar popularitate.

Acest lucru, transferat în realitate, ar însemna că atunci când vorbești la telefonul obișnuit, ar trebui să primești bani. Sau, dacă te uiți la un panou publicitar pe stradă, ar trebui să fii recompensat.