Abonează-te aici la canalul nostru de YouTube. Vezi în avanpremieră review-urile noastre publicate dimineața acolo și nu uita să-ți activezi notificările ca să fii anunțat.
Va fi un review un pic diferit. Vom menționa obiectiv tot ce am putut observa la design, ecrane, specificații tehnice și camere, apoi vom răspunde la niște întrebări pe care ni le-am pus și noi în timpul review-ului. Înainte de toate, trebuie spus că Samsung Galaxy Fold mi-a transmis ideea că va fi un device al viitorului pentru că Samsung lucrează pentru a apropia tot ce înseamnă nișa telefoanelor, tabletelor și PC-urilor. Practic, Fold s-ar putea încadra într-un viitor unde să poți să-l transformi în PC cu ajutorul unui monitor, să ai o tabletă sau un telefon.
Design și Ecrane Samsung Galaxy Fold
Designul există, dar nu e impressive. Adică e ce se poate face astăzi cu un telefon. Personal îmi place mai mult abordarea aceasta, decât cea cu display-ul pliabil pe exterior, așa cum va fi Fold 2 probabil sau am văzut deja la Huawei. Practic telefonul e împărțit în două.
Când e în forma sa de tabletă avem un ecran mare securizat pe toate marginile de un soi de cheder. Samsung a montat acest plastic în jurul ecranului pentru a evita dezlipirea accidentală, așa cum s-a întâmplat la începutul lui 2019, cu prima iterație publică a lui Galaxy Fold. Evident, pe mijlocul ecranului vei vedea în permanență dunga de la pliu. În forma aceasta telefonul nu e este gros.
Când e pliat ecranele nu se aliniază perfect, balamaua fiind mai groasă per total, dar forma nu e deranjantă, ci mai degrabă una de portofel lung. Ecranul mic arată ciudățel, iar jos avem o mufă de încărcare USB C. Telefonul nu are mufă de căști. În pachetul standard primești și o carcasă cu textură de fibră de carbon. Îmi place mai mult cum arată telefonul cu carcasă decât fără aceasta.
Ecranul principal are 7,3 inci și o rezoluție de 1536x2152, fiind un Foldable Dynamic AMOLED. Ecranul mic de pe carcasă are 4,6 inci și o orientare 21 pe 9. E un Super AMOLED HD, dar la dimensiunea sa nici nu aveai nevoie de o calitate mai mare.
Pe scurt despre ecranul mic. Putea fi mai lat sau mai lung, pentru că e destul de incomod să dai mesaje pe tastatura și butoanele așa mici. De asemenea, poți să navighezi pe social media sau pe Instagram, dar senzația e că ești în 2010 pe acest ecran. Ce e mai dramatic e că trebuie să-l folosești așa și în mașină, pentru că degeaba ai un display de 7,3 inci dacă nu ai suport pentru telefoane atât de mari. Cel mult să găsești un suport de tabletă pe care să pui tot telefonul, dar atunci arăți ca un taximetrist.
Ecranul mare? E plastic, asta deja știe toată lumea, ca să poată fi pliat. Ceea ce înseamnă că atrage mai multe amprente decât un display obișnuit, dar și că se simte mult mai ciudat decât unul obișnuit. E o diferență între Fold și un telefon premium la feeling-ul ecranului. Nu pare atât de responsiv ca unul obișnuit și mi-a adus aminte de senzația de folosire a telefoanelor mai ieftine. Asta-i tehnologia, cu asta defilăm. Te obișnuiești, mai ales pentru că e doar o senzație.
Luminozitatea e bună, reflexiile însă în soare și în lumina neonului sunt destul de puternice față de un display obișnuit. Display-ul are o tentă rece de culoare, ceea ce personal îmi place, față de modul Samsung de a afișa imagini de acum doi ani, când totul era ultrasaturat.
Acum că am trecut de partea vizibilă, să vorbim și despre ce are sub carcasă Samsung Galaxy Fold.
Specificații tehnice Samsung Galaxy Fold
Telefonul are cam tot ce îți dorești de la un device de top, fără să iasă totuși în evidență prea mult. Procesorul este un Qualcomm Snapdragon 855, memoria internă e de 12 GB RAM, iar capacitatea de stocare de 512 GB. Bateria este de 4.380 de miliamperi, iar greutatea, căci merită menționată, e de 263 de grame, mai mult ca la multe dispozitive prezente pe piață.
Per total, ai cam tot ce îți trebuie de la un telefon mobil de top în momentul de față. Am folosit telefonul cu o singură aplicație, dar și cu două pornite, pentru a profita de pe urma elementelor specifice acestuia. De la browsing, video, tabele sau social media, nu vei întâmpina nicio problemă. Memoria RAM e mai mult decât ai avea nevoie, dar e bună pe termen lung, iar capacitatea de stocare îți permite să nu-ți faci alte probleme, chiar dacă nu ai un slot de card microSD pentru extindere.
Așadar, ai pe Fold cam ce e mai bun pe piață în momentul de față.
Nu arată ca un telefon de făcut poze, dar cum se descurcă? Hai să intrăm în detalii.
Cameră Samsung Galaxy Fold
Nu vor fi multe de spus diferit de alte review-uri aici. Ba chiar vă invităm să urmăriți review-urile la Note 10 și Samsung Galaxy S10 disponibile în descrierea acestui video. Camerele sunt cele mai bune pe care le are Samsung astăzi.
Pe spate avem trei obiective, de două de 12 megapixeli și unul de 16 megapixeli. Acestea fotografiază și filmează wide, telephoto și ultrawide. Camera de selfie e dublă, spre deosebire de S10, de exemplu, cu două obiective de 10 și 8 megapixeli, ambele wide, pentru a crea un efect de bokeh reușit.
Samsung a creat unele dintre cele mai bune camere din 2019 în gama sa de top de la Galaxy, lucru ce m-a făcut să fac switch către un Samsung Galaxy S10 anul trecut. Aș menționa că e o dificultate de adaptare la modul în care face Fold poze. Când e pliat ecranul e foarte mic, iar când e deschis parcă faci cu tableta.
Așa cum am promis, să luăm treptat câteva întrebări pe care ni le-am pus?
Arată bine?
Eu zic că nu, dar depinde foarte mult de gusturi. Arată ca un telefon business al anului 2000, un Nokia Communicator. Adică e exotic și business, dar nu e modern și pare că atât s-a putut.
Cât de ușor se folosește?
Nu ai nevoie de timp de adaptare mult pentru el. Prin funcția de continuitate poți avea o aplicație pe ecranul principal și se deschide automat și pe ecranul mare. Tastatura e ușor de folosit pe ecranul desfășurat, pentru că e împărțită în două. Dacă știi să folosești două aplicații în același timp pe Android, vei face același lucru și pe Galaxy Fold. Chiar și în mână, atunci când e desfășurat, telefonul se simte bine.
Intră în buzunar?
Cu greu, că e foarte înalt.
E ușor de zgâriat?
Aș zice că e mai greu de zgâriat decât un telefon obișnuit datorită ecranului din plastic.
Poți să te joci pe el?
Dacă poți să o faci pe o tabletă, o vei face și pe acest telefon.
La ce se folosește?
Greu de spus. E un telefon de busines? Da, în măsura în care orice telefon mare e de business, iar Samsung are protecție bună prin Samsung Knox. E un telefon de tineri? Meh, Instagram și Tik Tok se văd bine, dar nu e cool deloc telefonul. Poate să înlocuiască un telefon obișnuit? Da, dar e mai complicat să-l folosești satisfăcător. Fiecare mod are compromisurile sale.
Aș zice că e un telefon de interior sau de multimedia. De ce de interior? Adică m-am simțit bine cu el în casă, atunci când voiam să navighez pe internet, când cu toții stăm dimineața în baie și citim știrile sau ne uităm pe YouTube, când urmărești câteva clipuri înainte de culcare.
Ține bateria?
Da, chiar nu ai probleme. O zi întreagă fără probleme.
A fost apreciat de ceilalți oameni?
Deloc. Toți au considerat că e un Frankenstein dubios. A fost comparat cu telecomenzi sau cu tablete.
E scump?
Costă vreo 9.000 de lei în România, dar hai să ne gândim bine, nu e așa de scump pe cât ai vrea să crezi. Un iPhone 11 Pro Max cu 512 GB capacitate de stocare e 1.500 de dolari. Așadar, ai vreo 500 de dolari pentru un telefon care rămâne totuși o noutate tehnologică.
E doar un experiment?
Probabil că nu și vor mai fi multe asemenea dispozitive în anii care vor urma, dar mai rafinate. E o reușită excepțională, dar cam atât momentan.
Merită să îl cumperi?
Dacă-ți plac telefoanele foarte mari, da. Dacă îl testezi înainte, da. Dacă-ți place BlackBerry Passport, da. Dar e un telefon foarte greu, incomod, greu de ținut în buzunar, poșetă sau mașină. Mai e de lucrat la el.
Concluzie? Da, e interesant, dar mai trebuie de lucrat la el și va mai dura până când vom ști răspunsul dacă telefoanele pliabile vor fi adoptate de oameni. Momentan, sunt o trecere între smartphone și tabletă, dar cam atât. Aș vedea mai degrabă o utilitate pe zona de Galaxy Note, unde să combini un telefon cu o tabletă pentru creativi și cei care vor să-și ia notițe sau să înlocuiască inclusiv laptopul.