Un timișorean a creat un dispozitiv portabil care monitorizează calitatea aerului, poluarea și fondul de radiații. Proiectul său, uRADMonitor, a strâns deja 13.000 de dolari într-o campanie de crowdfunding, iar Radu Motișan vrea să facă o rețea internațională care să analizeze calitatea aerului.

iwvotzvccy1ntkufx8xa

Acum trei zile, la Paris, s-a ajuns la un acord pentru stoparea încălzirii globale și a schimbărilor climatice, prin implementarea de măsuri concrete prin care să fie redusă poluarea. Concluziile Organizației Națiunilor Unite au reușit, pentru prima oară în istorie, să aducă la aceeași masă și la aceeași concluzie marile puteri. Așadar, modificările care vor fi realizate în timp vor avea nevoie de aportul oamenilor obișnuiți. Pentru ei a creat Radu Motișan un dispozitiv portabil care măsoară calitatea aerului, uRADMonitor.

uRAD e un proiect care pornește de la un gadget portabil dotat cu numeroși senzori, prin care se analizează datele din aer, iar apoi, cu ajutorul unei aplicații de mobil sau desktop acestea sunt analizate și transformate în grafic. Toate datele sunt transmise online și introduse într-o bază de date globală, pentru a putea face comparații.

Un proiect făcut pentru sine

Radu Motișan e un programator din Timișoara care a lucrat în diverse companii și a făcut de la software, la arhitectură, dar și management. A avut pasiunea pentru hardware de multă vreme, dar abia de curând a putut să realizeze un proiect foarte clar, odată cu ieftinirea și accesibilitatea senzorilor și plăcilor de dezvoltare. „Aplicații inaccesibile acum câțiva ani pot fi luate acum în plan cu rezultate interesante. De când cu Revoluția Arduino, electronica a fost pusă în mâna tuturor“, spune Motișan.

Începutul a fost aproape întâmplător, în 2013, când Motișan a construit un aparat pe care voia să-l monteze în afara casei sale pentru a putea urmări variațile valorilor măsurate în aer. Acel sistem a funcționat, iar apoi l-a transformat într-unul portabil. „Mi-am dat seama că poate fi ceva care poate fi folosit și de alți oameni, așa am dezvoltat rețeaua“, spune Motișan. Astăzi, 300 de persoane sunt în această rețea. Unii și-au construit propriile dispozitive, alții le-au realizat pornind de la designul și arhitectura open source făcută de Radu Motișan. A pus senzorii în mașină și s-a plimbat prin oraș, pentru a vedea dacă datele ar fi concludente. Pe drum nu părea că se întâmpla ceva interesant, toate măsurătorile erau aleatorii. Acasă, făcând grafice, a realizat cât de mare e poluarea în centru, iar la periferie lucrurile stăteau mult mai bine.

lcyz93xsdzlzxivlc4nl
Senzori portabili

uRADMonitor are mai multe modele, care diferă la preț în funcție de numărul de senzor incluși. Poți comanda de pe acum de pe Indiegogo un kit de asamblare de 90 de dolari sau primul model, care costă 150 de dolari. Cel mai avansat model costă 590 de dolari - are senzori pentru calitatea aerului și poluare, măsoară temperatura, presiunea atmosferică, umiditatea, praful, polenul, fumul, radiațile de tot felul și are și un ecran LCD color. Bateria sa are o autonomie de 8 ore de folosire continuă, dar aceste produse sunt destinate folosirii punctuale.

Practic, utilizatorii pot lua uRADMonitor și se pot deplasa prin oraș sau prin zonele dorite pentru a vedea care este concentrația de radiație din aer, nivelul poluării și al prafului. După ce ajung acasă, datele, înregistrate inițial de un smartphone, pot fi ordonate în grafice, dar și într-o aplicație de smartphone pe care Radu o dorește a fi foarte simplă.

„Vreau să merg dincolo de calitatea aerului, spre a măsura și calitatea solului sau a apei“, spune Motișan. Astfel, cei 300 au construit dispozitive după kitul pus la dispoziție de român sau au făcut gadgeturi simple.

Producția gadgetului va fi făcută în China, deoarece în Timișoara ar fi prea scump. Primele vor fi livrate în ianuarie, iar cel mai scump model va întârzia în funcție de lansarea senzorilor Bosch pe care i-a folosit Radu, dar care nu au fost lansați încă pe piață.

Cum ar putea influența senzorii viața oamenilor

Pare complicat, dacă nu ești pasionat, să te folosești de un asemenea aparat de măsurare. Cu toate acestea, Radu are un plan pentru a putea să crească impactul planului său mai mare decât un simplu hardware - rețeaua pe care să o poată accesa toată lumea și să vadă date în timp real despre poluarea la nivel mondial.

Scenariul ideal ar fi cel în care putem ieși la plimbare și ne alegem ruta în funcție de calitatea aerului. Suntem grăbiți zi de zi, încât unele lucruri le desconsiderăm total

„Vreau să lansez și un produs mai simplu, unul mic, care să poate fi realizat mai ușor decât cele din campania de pe Indiegogo. Va avea același senzor, iar partea de conectivitate va fi făcută cu ajutorul telefonului. Va putea fi montat pe biciclete sau pe mașini, ba chiar pe banderolă la braț. Toate aceste strategii aduc o acoperire uniformă în rețea“, a spus Motișan. Dispozitivul ar urma să coste 30 de dolari, să folosească Bluetooth Low Energy pentru conectare și să aibă aceiași senzori de ultimă generație de la Bosch.

Senzorii ar putea schimba viața oamenilor, pe măsură ce poluarea ne afectează din ce în ce mai mult. „Scenariul ideal ar fi cel în care putem ieși la plimbare și ne alegem ruta în funcție de calitatea aerului. Suntem grăbiți zi de zi, încât unele lucruri le desconsiderăm total. Mulți încearcă să se apere de ceea ce ne face rău prin alimentație, sport. De la un punct nu vom mai putea ignora poluarea și în viitor am putea să ne alegem ruta în funcție de poluarea mai redusă“, crede Motișan.

De asemenea, un asemenea dispozitiv ar putea fi folosit și în casă sau în birourile de companii. „Pe viitor, companiile care vor oferi un mediu de lucru într-un aer curat vor avea un avantaj în fața celorlalți și vor deveni un standard. Vei dori să te duci acolo unde sănătatea îți este protejată“, spune Motișan.

Spre viitor cu investiții

Până acum uRADMonitor nu a primit nicio investiție. Motișan nu a vrut să schimbe direcția business-ului, a vrut să realizeze gadgetul cât mai bine, iar campania de Indiegogo îi va aduce și câteva zeci de mii de dolari. În schimb, ofertele au fost surprinzătoare. Radu a primit o ofertă de finanțare de 250.000 de dolari de la un investitor din Timișoara, care credea că gadgetul de monitorizare poate fi un succes pe piață, atât pentru consumatori, cât și pentru companii.

Cu ani în urmă nimeni nu ar fi vrut să riște cu producția de electronică. Lucrurile se schimbă pentru că această combinație devine interesantă și așteptăm să facă din ce în ce mai mult

1488091_10207462910627961_3100276162567440006_n

„Interesul este să fac startup-ul să funcționeze, să livreze notificări și aplicație pentru mobile și să nu fie pur și simplu un panou ruginit pe undeva. Să fie ceva dinamic, care se integrează din mers cu viața utilizatorilor. Odată ce termin, iar lumea va folosi platforma, pot să trec mai departe. Direcția spre care mă voi duce e tot înspre tehnologii inovative, cum ar fi exoscheletele“, spune Motișan.

Campania de Indiegogo pornită pe 14 noiembrie a avut un moment de boost la început, apoi o pauză. În ultima vreme finanțările au venit mai ușor, iar proiectul a trecut de cota de 10.000 de dolari, cerută la început. Astăzi uRADMonitor a strâns 13.000 de dolari și mai are aproape o lună. Majoritatea celor care au cumpărat dispozitivul sunt din Statele Unite și Europa de Vest. Radu se gândește să implementeze un proiect prin care un utilizator să cumpere două dispozitive, iar unul să fie repartizat aleatoriu către altcineva interesat de pe glob, pentru a participa la monitorizarea globală.

El consideră că viitorul va fi influențat foarte mult de confluența dintre software și hardware. Dacă în ultimii ani am asistat la investiții uriașe în zona de software, Radu crede că acestea și-au atins o anumită limită. Astfel, hibrizii vor crește - platforme care se folosesc de senzori și date strânse de aceștia pentru a fi implementate în zone software. „Cu ani în urmă nimeni nu ar fi vrut să riște cu producția de electronică. Lucrurile se schimbă pentru că această combinație devine interesantă și așteptăm să facă din ce în ce mai mult“, spune timișoreanul.