Americanii nu vor ca Huawei să participe în construirea infrastructurii de telecomunicații 5G.
Drept urmare, SUA a decis ca pentru construcția infrastructurii 5G să nu folosească echipament Huawei și a îndemnat aliații să facă la fel. Unele țări precum Noua Zeelandă și Australia au urmat exemplu, dar nu același lucru se întâmplă și pe bătrânul continent. Ce au decis statele europene în privința 5, dar România?
Înainte să vedem ce vor face Franța sau Germania în această situație, ar fi mai bine să trecem în revistă ceea ce se întâmplă în România cu rețelele 5G și cu producătorii care au voie să participe la construirea infrastructurii.
Țările din Europa de Est, printre care și România, se bazează pe pe protecția NATO și, drept urmare, au semnat memorandumuri cu Statele Unite privind securitatea 5G prin care se angajează să nu permită furnizorilor care sunt suspectați de spionaj sau că facilitează intervențiile altor state, nu respectă drepturi de proprietate intelectuală și violează norme de etică să participe la construirea infrastructurii 5G. Asta vizează indirect Huawei.
Totuși, un memorandum nu este lege, iar România trebuie să dea o lege în acest sens. Însă asta nu s-a întâmplat până acum și a dus chiar la amânarea organizării licitației 5G de la noi din țară pentru ultimul trimestru al anului 2020.
Dacă la noi lucrurile încă nu sunt clare, în alte state europene au avut loc licitațiile 5G și s-au luat măsuri cu privire la infrastructura viitoarelor telecomunicații.
Ce decizii au luat statele europene cu privire la infrastructura 5G
La nivelul UE, Comisia Europeană va cere statelor UE să facă schimb de date pentru combaterea riscurilor de securitate legate de reţelele 5G, dar va ignora apelurile Statelor Unite de a interzice echipamentele Huawei.
Comisia nu va cere interzicerea la nivel european a Huawei, lăsând la latitudinea ţărilor membre să decidă în privinţa securităţii naţionale. În același timp, Comisia a lansat un toolbox, un set de reguli privint implementare 5G. „Suntem de acord cu decizia Comisiei UE conform căreia o piață de furnizori diversă și o concurență echitabilă sunt esențiale pentru fiabilitatea rețelei și care susține inovația, precum și pentru a asigura consumatorilor acces la cea mai bună tehnologie posibilă”, au spus reprezentanții Huawei.
Franța a anunțat prin intermediul Ministrului Economiei și Finanțelor, Bruno Le Maire, că Huawei nu va fi exclusă din acest proces, însă autoritățile au modificat legile în domeniul telecom prin care cabinetul premierului ar putea să blocheze folosirea unor echipamente dacă acestea amenință securitatea cibernetică.
„Nu avem ca țintă un producător de echipamente. Nu există o excludere”, a spus viceministrul Economiei, Agnes Pannier-Runacher.
Pannier-Runacher a arătat ca în Franța Huawei are o cota de piață de 25%, unde mai sunt prezenti Nokia și Ericsson.
Aceasta a subliniat ca guvernul nu va exclude pe nimeni și ca Franța va proceda de la caz la caz. Operatorii de telecomunicații vor solicita permisiunea Guvernului pentru proiectele de rețele 5G și vor primi aprobare în funcție de considerentele de securitate națională.
Huawei va construi o fabrică în Franța, indiferent de decizia guvernului de a folosi echipamentele 5G în rețea, pentru a elimina fricile în legătură cu spionajul. „Huawei este mai dedicată Europei ca niciodată. De aceea am decis să înființăm baze de producție în Europa, ca să avem cu adevărat tehnologie 5G în Europa creată în Europa”, a declarat Abraham Liu, manager de top al Huawei, în cadrul unui eveniment de la Bruxelles.
Licitația priving spectrumul 5G în Franța ar fi trebuit să aibă loc în aprilie, însă aceasta a fost amânată din cauza pandemiei de COVID-19.
În ianuarie, guvernul italian a declarat că nu are planuri să oprească companiile din anumite țări , inclusiv Huawei, în dezvoltarea infrastructurii 5G, potrivit Reuters. La fel ca și în Franța, Italia și-a extins puterea și poate decide blocarea contractelor între operatori și furnizori dacă suspectează ceva. De asemenea, guvernul italian a adoptat o legislație prin care se impun noi cerințe de securitate pentru companiile telecom și IT care operează în sectoare strategice.
În luna mai Tele2, operator suedez de telecomunicații, a lansat prima sa rețea 5G și pentru care s-au folosit un mix de echipamente de telecomunicații, inclusiv de la Huawei. Anders Ygemna, ministrul suedez pentru Energie și Dezvoltare Digitală, a declarat că nu vede nicio problemă în faptul că Tele2 folosește echipament Huawei pentru ca suedezii să navigheze pe internet.
Ministrul suedez a spus că este responsabilitatea operatorilor să demonstreze că echipamentul pe care-l iau de la furnizori este sigur, făcând referire la legea pe care autoritățile au dat-o la finalul anului trecut prin care cresc măsurile de securitate în domeniul telecom.
Germania este următorul mare stat european care trebuie să ia o decizie în privința tehnologiei 5G și felului în care infrastructura va fi construită.
Cancelarul german Angela Merkel a respins, în luna martie, cererile de a-i interzice companiei Huawei să furnizeze echipamente pentru rețeaua 5G din Germania. La fel ca și ceilalți lideri europeni, Germania nu vrea să excludă o companie, ci impune reguli de securitate mai stricte pe care toți operatorii și furnizorii de telecomunicații 5G trebuie să le îndeplinească.
Totuși, dezbatera în privința aportului pe care Huawei îl va avea la construirea infrastructurii 5G nu s-a încheiat și ministerul de Interne german a propus un proiect care ar crește cerințele de securitate pentru toți furnizorii 5G și ar acorda ministerului noi puteri de a bloca accesul pe piață al furnizorilor care nu prezintă încredere.
Practic, statele europene nu vor să interzică o anumită companie pe baza unor acuzații care nu au fost dovedite și merg pe o abordare echitabilă a pieței pentru a asigura suveranitatea cibersecurității UE. Multe state europene au adoptat legi sau urmează să o facă care cresc gradul de securitate în domeniul telecom, iar un operator trebuie să îndeplinească aceste cereri de securitate, indiferent că folosește un echipament de la o companie sau un mix de la mai multe.