Abonează-te pe YouTube
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Lectură de 6 min
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
MSI GS66 Stealth. Negru, simplu, mat, frumos. Dar nu lăsa exteriorul cuminte să te păcălească deoarece GS66 Stealth e o bestie în gaming. Mai întâi să vorbim despre design și conectivitate.
După cum îi spune și numele acesta este un laptop cu un look minimalist, negru mat, ce se potrivește la birou, dar și în camera de gaming, datorită tastaturii iluminate RGB și componentelor performante.
Construcția este premium și este una robustă. Acest look stealth îmi place și mi-ar fi plăcut și mai mult dacă logo-ul MSI de sub ecran era și el negru. Acest argintiu strică tot vibe-ul, părerea mea. Pe spate, totuși, logo-ul este unul mat și se vede doar în anumite unghiuri.
Nu putea fi totul perfect, iar capacul este un magnet de amprente și trebuie să-l ștergi constant dacă vrei să arate impecabil. Touchpad-ul este mai lat decât este înalt, iar tastatura are taste late, iar deasupra se află un grilaj pentru un airflow mai bun. Apropo de asta, are gure de ventilație pe spate, dar și pe laterale. Și pe partea inferioară avem un grilaj mare pentru o ventilație bună.
Este compact, destul de subțirel și cu o greutate onorabilă de 2,1 kg, însă cu acumulator ajungi pe la 3 kg.
La conectivitate stăm destul de bine cu port USB-C Thunderbolt (pe care l-ai putea folosi și pentru încărcare), port HDMI, trei port USB 3.0, un alt port UBS-C, mufă de căști și port ethernet, dar niciun cititor de carduri, din păcate.
Ecranul este unul IPS cu o diagonală de 15,6 inci și o rezoluție Full HD și o rată de refresh de 240 Hz. Muchiile negre sunt destul de mici (cu o grosime de 4,9 mm), iar raportul ecran/corp este de 84%.
Rata de refresh de 240 Hz îl face excelent pentru gaming, dar și pentru office work deoarece totul este mult mai lin, chiar și scrolling-ul pe Facebook sau pe site-uri. Vine cu MSI Truecolor și acoperă 100% profilul sRGB, deci ar trebui să fie ok și pentru creatorii de conținut, editorii video.
Personal mi-a plăcut foarte mult și l-am folosit cu plăcere atât la editare video, cât și la gaming. Luminozitatea ecranului nu este extraordinară și se află undeva pe la 300-350 de niți, însă e suficient pentru birou și pentru gaming, dar nu și dacă-l folosești în lumina soarelui de vară.
La tastatură nu prea am ce să-i reproșez decât că e puțin cam înghesuită și este posibil să ai probleme în dreptul tastelor direcționale deoarece nu există spațiu între acestea și litere. Sunt moi, plăcute la atingere și excelente pentru scriere de texte. Iluminarea este individuală, deci poți să-ți faci ce fel de pattern de culori vrei tu. Ce nu înțeleg este de ce au inclus două taste de backslash (\).
Touchpad-ul este foarte plăcut la atingere și ușor de folosit iar click-ul și este foarte precis. Faptul că este mai îngust nu m-a deranjat deloc. Difuzoarele păreau să fie interesante deoarece livrează sunetul în jos, dar și în sus printr-o fantă mică, însă rezultatul este unul mediocru. Sunetul nu are bas, iar la volum maxim este puțin deranjant pentru urechi.
Acum că am văzut cum arată și cum se simte MSI GS66 Stealth să vedem și ce poate face în gaming, dar și la muncă.
Cum este des întâlnit în cazul laptop-urilor, MSI GS66 Stealth este disponibil în mai multe variante. Noi am avut la test modelul cu un procesor Intel i7-10750H, din generația zece, ce are șase nuclee și 12 fire de execuție, o frecvență de bază de 2,6 GHz și una turbo de 5 GHz. Cum era de așteptat, vine și cu o placă video dedicată Nvidia RTX 2070 Max-Q Design 8 GB memorie video, 32 GB memorie RAM și un SSD Samsung de 1 TB, iar bateria este cea mai mare pe care o s-o găsești pe un laptop 99,9 wați oră.
Un setup foarte bun pentru 2020 și vestea excelentă este că mai ai loc să pui un SSD și încă 32 GB RAM pe viitor. Cum se descurcă în jocuri? Foarte bine
În meciuri din Call of Duty Modern Warfare și Warzone am obținut constant peste 100 de FPS, la fel și în Civilization VI, în Assassins Creed Odyssey 60 de FPS, 190 în Apex Legends și 85 în Kingdom Come Deliverance. Toate aceste scoruri au fost obținute pe setări grafice Very High. Te mai poți juca cu setările pentru un plus de performanță. Bineînțeles, dat fiind faptul că laptopul este echipat cu placă Nvidia RTX 2070, acesta poate rula jocuri cu opțiunile de ray tracing activate (Metro Exodus, Death Stranding, iar în viitor Cyberpunk 2077 și Watch Dogs Legion).
Din păcate, niciun setup într-un pachet atât de mic nu poate duce jocurile moderne, la setări grafice ridicate, la 240 FPS ca să te bucuri pe deplin de rata mare de refresh, însă gameplay-ul este foarte bun și lin la 100 sau 144 de FPS.
Și în ceea ce privește munca, GS66 Stealth nu dezamăgește. Am editat acest video ce conține și clipuri 4K și nu am întâmpinat probleme. De asemenea, am exportat un proiect 4K de 17 minute în doar 10 minute pe laptop, față de patru ore pe desktop-ul personal, ce are un procesor cu câteva generații în urmă.
Am făcut această comparație ca să vezi exact ce înseamnă un laptop performant și cât de mult te poate ajuta și la muncă.
Și SSD-ul este unul performant și am înregistrat viteze de citirre de 2,7 GB/s și de scriere de 2,1 GB/s. Cum spunea, bateria este uriașă și aveam așteptări mari, însă rezultatele sunt mediocre să zicem. Un flux de lucru de birou consumă bateria în vreo cinci ore, iar în testul cu un videoclip care lucrează în continuu de pe YouTube (la luminozitate maximă și calitate 4K) am obținut în jur de trei ore și jumătate de funcționare.
Și acum să trecem la un alt capitol important: temperatură și ventilație. Și pentru un laptop stealth pot să spun că este unul destul de evident.
Atunci când îl folosești pentru munca de birou clasică laptopul este destul de liniștit și nu face zgomot și rămâne relativ rece, însă când îl bagi în jocuri sau la o muncă mai serioasă ca editare video ventilatoarele încep să se învărtă repede și produc cam mult zgomot, mai ales în modul extreme.
În jocuri, laptopul stealth al MSI devine cam zgomotos și am măsurat în jur de 50 de decibili la turație maximă, ceea ce poate fi destul de deranjant în sesiunile lungi. Din fericire, ai posibilitatea de a conecta căști audio. În ceea ce privește temperatura, procesorul Intel se încinge destul de tare și laptopul MSI îl lasă să urce până la 95 de grade înainte să scadă din putere. În timpul unui export video, procesul a urcat în jur de 4 Ghz la o temperatură de 85 de grade. Placa video a fluctuat între 70 și 75 de grade celsius.
În timpul unui stress test cu Aida64, procesorul a urcat toate nucleele la 4,2-4,3 GHz și a ajuns rapid la 95 de grade, unde am întâlnit throtteling (pe hârtie procesorul poate urca până la 5 GHz), iar după cinci minute a scăzut frecvența pe la 3,9 Ghz și temperatura a scăzut și ea la 80-85 de grade și nu am mai întâlnit throtteling. În timpul benchmark-ului pe Assassins Creed: Odyssey procesorul a funcționat la o frecvență de 4Ghz, iar temperatura a fluctuat între 90 și 95 de grade celsius.
În realitate, zonele unde ții mâinile în mod normal se încălzesc, fără a fi insuportabil de utilizat, însă partea din dreapta sus (cum te uiți la laptop) se încălzește îndejauns de tare încât nu poți să-ții mâna acolo. Toate aceste teste au fost făcute la o temperatură ambientală de vară de 27 de grade celsius.
Per total, MSI GS66 Stealth încearcă să răcească componentele cât de bine poate, însă nu este extraordinar de eficient și atunci când o face devine cam zgomotos.
Și acum că am ajuns la final să recapitulăm: îmi place look-ul, performanța, ecranul și faptul că-l poți adăuga RAM și spațiu de stocare, în schimb e zgomotos și se încinge cam tare.
Prețul este mare, versiunea pe care am testat-o nu am găsit-o listată la un magazin (la eMAG varianta testat a avut un preț de 13.000 de lei), dar un model cu aproape aceleași specificații, 16 GB în loc de 32 GB și 300 Hz în loc de 240 Hz costă 14,200 de lei.
Un preț mare, însă este în linie cu alte laptop-uri performante și compacte pe care le-ai vrea de la Asus sau Razer.