Lectură de 7 min

REVIEW MSI Creator 17 - laptopul cu un ecran nemaiîntâlnit

Abonează-te pe  
MSI Creator 17 este primul laptop din lume cu un ecran miniLED, iar asta face ca experiența de consum media și pe cea de work&play să fie una excelentă. Ce este tehnologia MiniLED și de ce ai vrea un laptop cu un asemenea ecran.

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Abonează-te aici la canalul nostru de YouTube. Vezi în avanpremieră review-urile noastre publicate dimineața acolo și nu uita să-ți activezi notificările ca să fii anunțat.


Până nu demult, singura opțiune de display pe laptop era LED-ul, apoi am început să vedem panouri OLED, iar azi vorbim de primul laptop din lume cu un ecran MiniLed, o premieră care vine de la MSI.

Acest ecran are o luminozitate orbitoare de 1000 de niți și un contrast uimitor, iar asta este posibilă datorită tehnologiei MiniLED. Dar ce e și asta?

În prezent, multe laptop-uri au panouri LED cu iluminare dispusă pe marginea panoului. Astfel de panouri sunt subțiri, au un consum energetic mic și sunt potrivite pentru multe laptopuri. Însă calitatea nu este extraordinară și pot apărea probleme de uniformitate a luminozității.

Apoi mai există panouri LED cu iluminare directă din spate, însă pentru a atinge un contrast bun și culori naturale trebuie implementate zone separate de iluminare Local Dimming. Astfel, pe baza informației primite, panoul poate aprinde anumite zone de iluminare și le poate stinge pe altele. Calitatea este îmbunătățită, însă pot apărea halo-uri în jurul obiectelor luminoase din imagine deoarece iluminarea nu este precisă.

Aici intervine tehnologia MiniLED.

Panoul MiniLED, după cum îi zice și numele, este compus din LED-uri mult mai mici decât cele tradiționale și are și Full Array Local Dimming, astfel se pot realiza mai multe zone de iluminare, mai mici și mai precise. Panoul de pe acest laptop are 240 de zone de ilumintare și este compus din 1000 de mini led-uri de 0,2 mm, iar asta înseamnă un contrast ridicat, efect de halo redus și o luminozitate mare.

Display MSI Creator 17

Ecranul este unul cu o diagonală de 17,3 inci și are o rezoluție 4K, rata de refresh este una clasică de 60 Hz, dar luminozitatea este una orbitoare de 1000 de niți. Ca să-ți faci o idee, un laptop obișnuit are o luminozitate de 350-400 de niți. Cu ecranul asta vei putea folosi laptop-ul cu succes și în soare orbitor și la interior nici nu mai zic.

Dar nu este vorba doar despre luminozitate, ci și despre HDR. Laptopul este unul certificat VESA1000HDR, adică pe el o să vezi cel mai bun conținut HDR posibil, iar filmele și clipurile arată bestial.

Am urmărit trei filme în HDR: Avengers Infinity War, Bladerunnner 2049 și Maleficient 2 și toate arată excelent. Contrastul este unul uimitor, culorile sunt vii și rezoluția 4K leagă totul într-un spectacol de zile mari. În video nu o să poți să aprecizi calitatea ecranului deoarece clipul este Full HD SDR, însă trebuie să mă crezi pe cuvânt.

Chiar și lucrurile obișnuite precum editarea de texte sau browsing arată excelent pe acest display. Ce să mai zic că ecranul este deliciul editorilor foto video, iar MSI Creator 17 vine cu mai multe profile de culoare - AdobeRGB, DCI-P3 și așa mai departe și acoperă 100% din gamutul de culoare DCI-P3. Iar panoul este calibrat din fabrică, deci vei fi sigur că faci colorizarea cum trebuie pentru clipuri.

În plus, pentru că este certificat HDR poți edita clipuri HDR dacă lucrezi cu așa ceva. Dar asta nu înseamnă că este doar pentru editare și video, ci și pentru jocuri. Am testat trei titluri pe acest laptop și am rămas uimit de culori și de felul cum sunt redate pe acest laptop. Unde mai pui că poți să te joci și titluri care beneficiază de ray tracing precum Metro Exodus sau Wolfenstein: Youngblood. Cireașa de pe tort: 4K HDR și ray tracing. Dar, există un dar. Modelul pe care l-am avut în test nu este cel mai potent și nu a dus foarte bine titlurile în rezoluție 4K și cu ray tracing.

Specificații + performanță în jocuri

Modelul pe care l-am testat noi este echipat cu un procesor Intel Core i7 - 10875H cu frecvență de bază de 2,3 GHz și cu boost la 5,1 GHz, placă video Nvidia RTX 2060 cu 6 GB memorie video și 16 GB RAM. Ca și la GS66 Stealth, poți pune până la 64 GB RAM și ai două sloturi pentru SSD-uri. Există modele și cu RTX 2080 Super sau RTX 2070 Super care vor putea rula mai bine jocuri cu ray tracing.

În acest caz, Metro Exodus la rezoluție 4K și cu ray tracing nu prea poți să-l joci deoarece ai cel mult 20 fps-uri. Și cum RTX 2060 nu poate folosi DLSS la rezoluție 4K, trebuie să scazi rezoluția la 1440p, setări grafice medii și rtx și dlss activat și atunci atingi o bornă de 40-50 fps-uri.

Fără RTX, la rezoluție 4K, pe setări ridicate, am avut în jur de 30 fps. Pe de altă parte, Wolfenstein: Youngblood a rulat foarte bine la rezoluție 4K, pe setări grafice high și cu ray tracing și DLSS activat și am avut constant între 50 și 60 de fps.

Am instalat și Assassins Creed Odyssey ca să văd cum arată în HDR, însă nu am reușit să-l fac să recunoască laptop-ul ca fiind HDR. În ceea ce privește performanța, în testul de benchmark al jocului am avut 30 fps la 4K pe setări high. În schimb, am putut vedea cum arată HDR Metro Exodus și am fost dat pe spate. Practic, acest ecran m-a stricat și acum nu-mi doresc altceva decât un display certificat HDR1000.

În editare video, laptop-ul s-a descurcat foarte bine și am fost bucuros să văd că pot lucra foarte bine cu culorile și că pot face o colorizare cât se poate de bună. Am exportat un proiect de 10 minute cu clipurii full hd si 4k, cu efecte, tranziții și colorizare făcută, în patru minute și 30 de secunde.

Temperaturi - MSI Creator 17

În acest timp, procesorul a funcționat la o frecvență de 4,2 GHz, în timp ce placa video tura la 90-100% din capacitate. Temperatura procesorului a variat între 88 și 93 de grade celsius, iar cea a plăci video între 75 și 78 de grade. Pe partea de jocuri și stress test, temperatura procesorului urcă până la 97 de grade și cam stă acolo. În cazul jocurilor mai scade, însă nu cu mult. În acest timp, procesorul scade frecvența pe la 3,9-4 GHz în cazul stress testului și la 3,7 GHz în cadrul jocurilor.

La fel ca și MS GS66 Stealth, Creator 17 este un produs fierbinte, mai ales în perioada asta de vară. Zona din dreptul butonului de pornire este devine prea fierbinte la atingere, la fel și zona de deasupra butonul ESC, iar o parte din căldură ajunge și în dreptul tastaturii și simți tastele mai calde decât ți-ai dori atunci când îl forțezi în jocuri. Cum era de așteptat pentru a disipa cât mai multă căldură laptop-ul învârte tare ventilatoarele și situația devine zgomotoasă. Recomand căști pentru gaming sau editare video intensă.

Autonomia nu este una grozav. Cumva era de așteptat când ai un ecran 4K și atât de luminos. La testul cu video în loop, am obținut o funcționare de vreo 3 ore și jumătate, cu luminozitatea la jumătate. La o muncă clasică de birou ajungi undeva pe la 4 ore de funcționare.

Design, construcție, conectivitate

Construcția este una ok, însă poate nu la atât de premium pe cât mi-aș fi dorit. Este destul de solid (carcasa pare a fi din aliaj de magneziu sau din plastic), dar mai scârțâie în anumite puncte, iar ecranul este cam flexibil.

Designul este unul care fie îți place, fie nu. Eu sunt a doua categorie și aș fi preferat un design mai subtil și o altă culoare. Dar aici lucrurile sunt subiective.Laptop-ul cântărește 2,5 kilograme și este destul de subțire și portabil pentru un asemenea dispozitiv. O să te rupă puțin de spate, dar măcar îl poți lua cu tine, spre deosebire de un desktop.

La conectică stăm destul de bine. Pe o parte avem două porturi USB-C (unul cu thuderbolt), două porturi USB 3.2 și un port HDMI, iar în cealaltă parte avem port de încărcare, port ethernet, port USB 3.2, cititor de carduri microSD și o mufă de căști și una pentru microfon. Ar fi fost ideal un cititor de carduri SD deoarece este un produs adresat creatorilor. Din fericire, noi folosim carduri microSD, deci pentru noi nu a fost o problemă.

Înainte de a încheia acest review trebuie să vă povestesc despre experiența de scris și cum funcționează touchpad-ul.

Tastele au un key travel destul de lung, de 1,9mm, ceea ce înseamnă că este plăcut de scris pe acest laptop. Sunt moi și ușor de apăsat. Totuși, dat fiind faptul că sunt mai înguste, o să-ți ia puțin timp până să te obișnuiești. Layoutul este puțin ciudat și mi-a plăcut că are taste direcționale mari, însă sunt așezate foarte aproape de numpad și e posibil să apeși greșit. La fel ca și la MSI GS66 Stealth, și aici sunt două taste de backslash.

De asemenea, când scrii trebuie să fii atent la touchpad deoarece este posibil să ai atingeri accidentale cu mâna dreaptă. Ar fi trebuit amplasat puțin mai spre stânga.

Apropo de touchpad, mă așteptam să fie mai bun. Îmi place click-ul și funcționează bine, însă suprafața acestuia este mai lipicioasă și degetele nu curg la fel de bine pe cât mi-aș fi dorit. Un lucru bun, în schimb, este senzorul de amprentă încorporat pentru un plus de securitate.

Sunetul care iese din cele două difuzoare, din păcate, este cel mult mediocru. Atunci când laptop-ul stă pe o masă nu poți să crești volumul la mai mult de 50% pentru că o să te cam doară urechile. Sunetul nu are bass și e cam ascuțit.

Înainte să trecem la concluzie și preț, să trecem în revistă punctele pro și punctele contra.

Puncte Pro

- ecranul superb

- performanta

- stație portabilă pentru creatorii de conținut

Puncte contra

- design-ul

- temperatura ridicată

- zgomotos

Prețul nu este unul mic pentru un laptop, in jur de 14.000 de lei, (e acum pe eMAG la 12.999 de lei) însă dacă stai să te uiți în piață cât te-ar costa un monitor dedicat cu tehnologie MiniLed ai zice bogdapróste (hint - doar monitorul va costa cât tot acest laptop). Eu mi-aș lua un asemenea laptop pentru editare video, dar și pentru gaming 4K.

Totuși, tehnologia este la început și va fi interesant de văzut ce se va întâmpla în viitor.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: