VPN-ul te ajută să te conectezi în siguranță la rețele publice din cafenele sau orașe, rețele care nu sunt protejate de parole.
De asemenea, prin intermediul unui VPN, poți să accesezi conținut restricționat în anumite zone, pentru că IP-ul tău e înlocuit de unul nou, ce poate fi poziționat în orice loc din lume.
Foarte simplu: VPN-ul acoperă adresa ta IP, cea care te identifică pe internet, și o „mută” într-o altă geografie, de exemplu în Statele Unite. Așa că atacatorii văd că ești online, dar nu văd ce faci.
Ce afli din episodul video de mai sus?
- Ce este un VPN și cât de simplu se instalează și se folosește?
- De ce trebuie să te uiți după servicii de VPN care oferă mai mult decât criptarea datelor, cum ar fi Bitdefender VPN, care analizează fiecare link primit de tine.
- Cum poți vedea conținutul restricționat geografic cu un VPN.
- Reduce sau nu VPN-ul viteza internetului?
- De ce nu e bine să folosești o rețea de cafenea fără un VPN disponibil.
Cyber Trivia - provocarea pentru tine ca să câștigi licențe Bitdefender Total Security
Cyber Trivia este rubrica în care îți testezi cunoștințele de securitate informatică, înveți lucruri noi și dacă răspunzi corect primești premii de la Bitdefender.
Tipul de atac pe care-l descriem în acest episod se folosește de rețele publice de WiFi. Hackerii setează o rețea publică ce are un nume asemănător cu una legitimă, de exemplu cea a unei cafenele. Rețeaua este de obicei fără parolă și oamenii o accesează cu bune intenții precum un mail de phishing.
Odată ce te conectezi datele tale sunt expuse hackerilor care pot să-ți fure credențialele de autentificare sau pot instala amenințări informatice în dispozitiv. De aici diversitatea acțiunilor malițioase este uriașă.
Răspunde în formularul de la finalul articolului și ai ocazia să câștigi licențe Bitdefender Total Security, disponibile un an pentru până la cinci dispozitive.
Ce este un VPN?
În episodul acesta am vorbit cu Liviu Arsene (Bitdefender) despre VPN-uri, utilitate și am încercat să explicăm pe cât de bine se poate cum se folosește un asemenea produs software.
„Un VPN practic este un fel de tunel criptat prin care tu poți să comunici online fără a exista riscul ca cineva să vadă ce faci tu în mediul online”, explică Liviu Arsene.
Uneori aceste servicii de tip VPN îți pot oferi inclusiv acces la conținut restricționat din punct de vedere geografic.
Dar care e perspectiva Bitdefender?
„Acum, din punctul nostru de vedere, un serviciu de VPN ar trebui să facă un pic mai mult de atât. Ar trebui să-ți asigure această conexiune criptată cu online-ul. Doi, ar trebui să nu-ți altereze sub nicio formă performanța vitezei de internet. Deci ar trebui, de regulă, una dintre preconcepțiile serviciilor de VPN e că îți poate gâtui într-un fel traficul la internet”, spune Arsene.
În plus, Bitdefender VPN oferă securitate dincolo de criptarea conversațiilor, ci analizează fiecare link primit.
„Să presupunem că pe telefonul mobil poate primești un link prin intermediul WhatsApp, Facebook, Instagram și așa mai departe. Nu ar fi interesant ca soluția de tip VPN sau soluția de securitate să-ți valideze acel link? Pentru a se asigura că nu te duci pe un site de înșelătorii online sau un site de malware. Deci cam astea sunt cele trei condiții pe care noi încercăm prin serviciul nostru de VPN să le oferim practic”
De ce cafeneaua și internetul său pot fi periculoase?
Sigur te-ai conectat de nenumărate ori la internet de la o cafenea. Și te-ai bucurat de internet gratis și deschis. Dar e important de știut că aceste rețele deschise sunt un spațiu fertil pentru hackeri.
„Acele rețele WiFi la care ne conectăm poate nu sunt întotdeauna cele mai sigure. Există riscul ca cineva să poată intercepta traficul pe noi îl facem atunci când ne conectăm la acea rețea sau ne poate redirecționa către website-uri infectate. Poate chiar inclusiv să ne colecteze date financiare sau date personale atunci când facem diverse operațiuni online. Și atunci o soluție de tip VPN practic nu permite atacatorului atunci când ești la o rețea nesecurizată sau necunoscută să vadă ce faci tu în mediul online”, ne explică specialistul Bitdefender.
În ultima perioadă, Bitdefender a lucrat foarte mult la îmbunătățirea serviciului său de VPN și l-a făcut mai performant.
„Într-adevăr, există și servicii de tip VPN care pot limita conexiunea la internet. În schimb, noi, acum de curând am făcut unele îmbunătățiri pe partea de client de VPN pentru iOS, unde am îmbunătățit performanța cu peste 25%. Deci asta înseamnă că dacă până acum simțeai o oarecare penalitate în viteza de internet atunci când porneai soluția de VPN, acum vei vedea că merge cu cel puțin 25% mai repede”, spune Arsene.