Dacă ar fi să zicem că telefonul se dă gratis în magazine, am spune că Samsung Galaxy Z Fold 2 este un telefon excelent: duce utilizarea unui smartphone la următorul nivel, este performant și bifează multe dintre lucrurile pe care le-ai vrea la un telefon/computer portabil.

Pentru că nu trăim într-o lume imaginară unde minuni inginerești (pentru că asta este Fold 2) se dau pe gratis în magazine, ci în schimbul a unei sume importante, Fold 2 este în continuare o ofertă excelentă, însă doar pentru cei care și-l permit. Însă înainte să tragem concluzii să le luăm pe rând.

Design

În primul rând, Fold 2 arată mult mai bine decât Fold. De fapt, acest model arată ca un telefon/gadget finisat și frumos, nu ca un experiment, cum mi s-a părut primul telefon pliabil. Samsung a avut probleme cu primul model, dar a perseverat, a făcut modificările necesare și a venit cu Fold 2, un telefon frumos și premium.

Fold 2 e ca un sandvis de două telefoane din sticlă și aluminiu. Este cam de două ori mai gros decât un smartphone obișnuit și când este închis are un mic spațiu în dreptul balamalei. Pe o parte avem display-ul de 6,2 inci (mult mai bun decât cel de pe versiune anterioară), iar pe partea cealălaltă avem un spate de sticlă mystic bronze și ansamblul de camere.

Când este deschis, Fold 2 se transformă dintr-un telefon gros și îngust într-o tabletă dreptunghiulară cu un display de 7,6 inci. Deși nu mai este ceva nou, este încontinuare o plăcere să desfaci și să închizi un asemenea dispozitiv.

Mă simt ca un copil care primește o jucărie nouă și fascinantă. Aproape că nu-mi vine să cred că avem astfel de dispozitive. Iar anul acesta, Samsung a îmbunătățit drastic balamaua și acum telefonul poate fi folosit în mai multe poziții.

Spuneam că e gros cât două telefoane și este aproape la fel de greu ca două telefoane la 282 de grame și poate fi obositor dacă stai mult timp cu el în mâini (de exemplu când citești sau când te uiți la un clip).

Și la capitolul display s-au făcut îmbunătățiri semnificative. Acum, cel mic de 6,2 inci este chiar utilizabil și poți folosi Fold 2 doar așa dacă dorești. Te poți uita la filme, te poți juca și așa mai departe. Mai mult, este un display de calitate cu culori frumoase și saturate și este acoperit de sticlă.

Și ecranul de interior este mai bun acum: nu mai avem acel notch urât, ci doar o mică perforație pentru camera foto și display-ul este acoperit de acel ultra thin glass peste care este aplicat un strat de plastic (acest strat nu este indicat să-l îndepărtezi, dar cei de la Samsung ar putea face asta dacă nu-ți place). Acel strat mi se pare că știrbește din experiența premium a acestui telefon. Nu se simte la fel de bine la atingere ca sticla, lasă amprente și murdărie.

Atunci când este stins ecranul este chiar urât, însă când îl folosești amprentele nu mai sunt atât de vizibile. Da, avem în continuare dunga pe mijloc și se simte la atingere, însă este mai bine decât în trecut.

Totuși, acest ecran îți dă ceva ce majoritatea smartphone-urilor nu pot: mai mult spațiu pentru divertisemnt sau productivitate. Este fabulos să folosești un ecran atât de mare, indiferent că te joci, că faci browsing sau că scrii un mail.

Balamaua de anul acesta este mult mai bine realizată și implementată și nu par să fie locuri pe unde poate intra nisip sau pietricele. De asemenea, poți ține telefonul deschis în ce poziție vrei. Samsung numește acest mod de utilizare Flex Mode. Astfel ai putea să vezi pe o parte un video și în partea de jos să citești comentariile, sau să ai un apel video pe o parte și pe cealaltă parte să ai altă aplicație deschisă.

Eu am găsit util acest mod pentru urmărirea de clipuri video deoarece nu mai este nevoie să sprijini telefonul de ceva. Îl îndoi și poți face clip-ul full screen sau să-l redea doar pe o parte. De asemenea, e util când fotografiezi deoarece poți realiza imagini cu expunere lungă fără să mai ai nevoie de trepied. Sprijini telefonul de ceva și-l lași să facă poza.

Mi-a plăcut să țin telefonul puțin îndoit astfel încât să am impresia că țin o carte în mână. Am găsit acest mod foarte confortabil și mi-a plăcut să citesc articole lungi astfel sau să-mi pierd vremea pe Facebook.

Ce faci cu un ecran mai mare?

Păi în primul rând, ai avea mai mult loc pentru aplicații și ai putea să faci multitasking mai eficient. Deschizi un word, un mail și poate galeria foto. Scrii într-o parte, atașezi în alta, tragi fotografii dintr-un cadran în altul.

Funcționează bine, însă îți trebuie o perioadă de antrenament. Obișnuit cu telefoanele tradiționale, instinctul îmi spune tot să ies dintr-o aplicație, să intru în alta apoi înapoi în prima și tot așa. Partea bună este că după ce te obișnuiești și ai găsit o combinație de aplicații le poți salva și le poți deschide direct din shortcut.

De asemenea, am lucrat mult mai bine în Adobe Rush, softul de editare video al Adobe. Am avut mai mult loc pentru timeline, clipuri, tranziții și efecte.

Ce poți să mai faci? Să te joci și da, experiența este mai bună decât pe un ecran mic. De exemplu, în Call of Duty Mobile vezi mult mai bine inamicii de la distanță, deci vei ținti mai ușor și vei face mai multe kill-uri. Am jucat vreo 4-5 meciuri și am jucat mai bine decât de obicei.

Cu Alto Odyssey și Real Racing 3 am profitat la maximum de rata de refresh variabilă și acțiunea e una lină pe ecranul de 7,3 inci și 120 Hz. Poți să duci experiența la nivelul următor conectând un controller de PS sau Xbox și ai o experiență similară de consolă portabilă datorită ecranului mare.

Poți să vezi YouTube și seriale pe Netflix, însă aici e cu dus și întors. Când vei face un film full screen vei avea margini mari negre sus și jos. Deci imaginea nu e cu mult mai mare decât ce ai avea pe un telefon obișnuit. Mai mult în unele unghiuri vei vedea și dunga de pe mijloc. În Netflix poți întinde imaginea pe tot ecranul și atunci arată mult mai bine, însă în mod natural se taie din imagine pe lateral și se pierde orice simț cinematic din acea producție.

M-am gândit că ar fi mai util pe YouTube, însă acolo nu-ți permite să întinzi imaginea pe tot ecranul. Apropo de asta, multe dintre aplicațiile clasice se pliază bine pe ecranul mare, însă sunt unele care nu sunt adaptate la el. De exemplu, Instagram. Când lansezi aplicația ai margini negre pe laterale și ai impresia că ai lansat Instagram de pe desktop. Deci producătorii de aplicații trebuie să mai lucreze pentru un astfel de format.

Specificații + performanță

Specificațiile tehnice sunt demne de un telefon de top, deci nu vei da 2000 de euro pe un telefon cu performanță slabă. Așadar, vorbim de un procesor Snapdragon 865+, 12 GB RAM și 256/512 GB spațiu de stocare. Avem 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5, două difuzoare stereo, senzor de amprentă în butonul de power, baterie de 4500 mAh cu încărcare de 25W pe fir, 11W wireless și de 4,5W pe încărcare inversă wireless.

Un sistem excelent pentru 2020, indiferent că e vorba de multitasking, aplicații de editare video sau pentru fotografii sau pentru jocuri.

În ceea ce privește autonomia, am rămas surprins de cât de eficient este consumul energetic. Mă așteptam ca cei 4500 mAh să se ducă repede, însă poți conta pe o zi de utilizare. Ai o autonomie similară cu Note 20 Ultra, însă aici încă nu pot să mă pronunț concret deoarece am folosit telefonul doar 48 de ore.

Camere foto

Samsung Galaxy Z Fold 2 nu are același sistem foto de pe Note 20 Ultra, însă unul format tot din trei senzori, trei de 12 MP. Avem wide f/1.8 (26 mm), ultra-wide f/2.2 (12 mm) și telefoto f/2.4 2x (52 mm). Senzorul principal și cel telefoto au stabilizare optică, iar cel principal are și un sistem de autofocus Dual-Pixel PDAF, nu cu laser ca Note 20 Ultra.

Per total, avem un sistem capabil să facă față majoritatea situațiilor. Nu mi se pare cel mai bun de pe piață și am observat în unele fotografii un contrast prea ridicat și luminozitate mai mică decât mi-aș fi dorit. Fotografiile pe timp de zi arată bine, coloristica este aceeași pe wide și ultrawide, iar telefoto-ul e ok cu acel zoom 2x.

Nu avem filmare 8K, doar 4K la 30/60 fps și super-slow motion 720p@960 fps. Camera de selfie este de 10 MP f/2.2 și face poze decente, dar mai important este că poți face selfie-uri cu camera principală de 12 MP deoarece poți întoarce telefonul spre tine, te uiți în ecranul mic și faci fotografia.

Sau poți să activezi al doilea ecran ca subiectul/modelul să se poată aranja înainte ca tu să faci poza. Dar să le aduci aminte să se uite în obiectiv, altfel arată ciudat privind pe lângă. Poți face fotografii cu el închis sau cu el deschis ca un tip cu tabletă la concert.

Clar nu este o cameră de 2000 de euro, dar nu plătești banii ăștia doar pentru fotografii și clipuri. Vezi aici câteva exemple realizate cu telefonul.

A, dacă te întrebai cum vorbești la telefon? Cu el închis. Difuzorul este deasupra ecranului mic și nu vei fi nevoit să vorbești cu tableta la ureche.

Puncte Pro

  • Produs inovator
  • Multitasking mai bun
  • Experiența de gaming
  • Performant

Puncte contra

  • Preț uriaș
  • Ecranul cu protecția de plastic

Acum revenind la început, Fold 2 este o îmbunătățire a lui Fold în toate aspectele sale: design, performanță, foto/video, utilizabilitate, iar Fold 2 nu e doar un telefon pliabil bun, ci un smartphone de calitate pe care-l recomand celor care au bani de așa ceva. Totuși, acest calificativ, această coroană, dacă vrei, pe care i-o înmânez telefonului este una cu asterisc*.

Poți cumpăra Samsung Galaxy Z Fold 2 de aici. În viitor, văd forma ideală a lui Fold 2 cu un ecran de sticlă și cu un stylus la pachet ca să utilizezi la maximum de display-ul mare.

*ecranul de plastic/ultra thin glass este călcâiul lui Ahile al acestui telefon și cei de la Samsung trebuie să găsească o soluție. Și să reducă din preț.