Lectură de 4 min

REVIEW Dell Precision 3240 Compact: mini-PC pentru maxi-productivitate

Abonează-te pe  
Dell Precision 3240 Compact este un hibrid între un laptop și un desktop, iar în urma testării pot spune că are avantajele ambelor produse.
REVIEW Dell Precision 3240 Compact: mini-PC pentru maxi-productivitate

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Dell este un hibrid între un laptop și un desktop, iar în urma testării pot spune că are avantajele ambelor produse.

Un laptop, de obicei, este destul de mic și portabil, un PC pe care-l poți lua cu tine oriunde și pe care ai putea să-l folosești la muncă, dar și pentru divertisment. De-a lungul anilor, componentele s-au micșorat, fără să-și piardă din performanță, ba chiar dimpotrivă, iar acum este posibil să ai un laptop compact cu capabilități de gaming la nivel înalt. Totuși, există și un dezavantaj. De obicei acestea sunt zgomotoase și nu oferă cea mai bună răcire.

Pe de altă parte, desktop-urile sunt emblema performanței, locul unde poți avea cele mai bune și performante componente, ce ar putea oferi o răcire eficientă și o funcționare destul de silențioasă, însă nu este portabil.

Dell este un produs hibrid, un mini-desktop pe care l-ai putea lua cu tine dacă ai dori și ce oferă o performanță bună, alături de o răcire decentă și un zgomot de funcționare acceptabil.

Design și conectivitate

După cum am spus și în introducere, Dell Precision 3240 Compact este mic. Mai mult, ar fi cel mai mic workstation optimizat AI din lume (Dell spune că acesst PC are software de inteligență artificială care învață felul în care muncești și-ți oferă o experiență de utilizare personalizată pentru a crește performanța, timpul de răspuns și să ofere o conexiune mai bună la internet). Nu am testat suficient de mult timp pentru a verifica această optimizare.

Revenind la design, acest PC este un dreptunghi ceva mai mare de o palmă. Un PC în miniatură pe care ai putea să-l pui pe birou, lângă sau chiar lipit sub birou. Am fost surprins să văd cât de mare este acumulatorul care-l însoțește, unul aproape la fel de mare ca unitatea.

În ceea ce privește conectica, stăm bine având în vedere dimensiunile. În față avem un port USB 3.2, port USB-C, mufă de căști și mufă pentru microfon. Pe spate avem două porturi Display Port, port ethernet RJ45, un port USB-C, patru porturi USB 3.2 și patru porturi USB-B. Deci suntem acoperiți cam pentru tot ce am avea nevoie.

Specificații + performanțe

Ca și în cazul altor PC-uri/laptop-uri, Dell Precision 3240 Compact vine în mai multe configurații. Poate fi echipat cu Intel Core I3 pânp la Intel Xeon W-1290 cu zece nuclee. Noi am avut la test varianta high-end cu un procesor Intel Xeon W-1270 cu opt nuclee și 16 fire de execuție ce rulează la o frecvență de bază de 3,4 GHz și una turbo de 5 GHz, 16 GB RAM DDR4 2933 MHz, o placă video Nvidia Quadron P1000 (alături de procesorul grafic Intel UHD P630), iar spațiul de stocare a fost compus dintr-un SSD Intel de 512 GB.

O combinație de componente mult peste ceea ce ai avea nevoie pentru office work clasic și intră în teritoriul celor care au nevoie de ceva mai multă putere de calcul și poate fac editare, randări grafice și alte asemnea lucruri.

Înainte de a vedea exact performanța, l-am trecut prin câteva teste de stabilitate a sistemului cu AIDA64. Astfel, procesul „stresat” la maxim a funcționat cu o frecvență cel mult de 3,9 GHz, iar temperatura acestuia a atins un maxim de 93 de grade celsius, iar media a fost de 85 de grade celsius. Nu este o performanță extraordinară, dar nici una rea. Până la urmă vorbim de un PC mic și compact. Pe partea vide, placa Quadron P1000 a avut o temperatură medie de 77 de grade celsius. De asemenea, de menționat că în utilizarea normală aceste temperaturi sunt mai greu de atins deoarece PC-ul nu o să funcționeze constat la 100%.

Deci avem un PC destul de ok răcit și nici nu este foarte zgomotos. Apropo de asta, a funcționat silențios în majoritatea situațiilor de utilizare.

Altfel, în timpul testelor cu PC Mark 10, frecvența procesorului a stat majoritatea timpului pe la 4,5 GHz, iar temperatura a fluctuat între 60 și 80 de grade celsius, cu câteva vârfuri la 90+. Temperatura plăcii video a stat între 40 și 60 de grade celsius.

Revenind la performanță, PCMark 10 a notat sistemul cu un scor de 4910 puncte per total (9700 la essentials, 7723 productivitate și 4289 la digital content creations). În lumea reală înseamnă că nu vei avea probleme în utilizarea obișnuită de editare, Excel, conferințe pe Zoom și așa mai departe. Eu l-am încercat și la editare video și am fost mulțumit să văd că Premiere Pro nu s-a blocat cu fișiere 4K (chiar și la redare full), iar exportul unui clip de 6 minute (cu fișiere sursă 4K) la o rezoluție Full HD a durat 8 minute.

SSD-ul integrat este unul ok (nu te dă pe spate cu vitezele înregistrate: 1,2 Gbps la scriere și 2,5 Gbps la citire), însă își face treaba bine.

Pe partea video, GPU-ul Nvidia nu a punctat grozav în 3D Mark Time Spy deoarece nu este o placă video pentru gaming și în primul test a obținut 10 FPS, iar în al doilea 9 FPS. Pe de altă parte, dacă vrei să faci ceva gaming în timpul liber am instalat Dota 2 care a funcționat la 100 FPS pe setări înalte la rezoluție Full HD și 50 FPS în rezoluție WQHD. Deci se paote și ceva casual gaming.

Acest gen de computere sunt foarte utile, mai ales în această perioadă când multe business-uri au trebuit să-și trimită angajații să lucreze de acasă, astfel nu a fost nevoie de achiziția de laptop-uri, ci doar mutarea desktop-urilor. Mai ai nevoie de un monitor, periferice wireless și ai un setup modern. Mi-a plăcut acest workstation care ia elementele bune de la desktop-uri clasice, dar și de la laptop-uri.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: